-
Właśnie kupiłem nowy akumulator. Od momentu zakupu auta (prawie dwa lata, auto sprowadzone z Włoch) był tam Kager 60Ah 560A rozruchowego. W zimie palił dość ciężko i co jakiś czas podpinałem go pod Cteka. Napięcie wahało się od 12,3 do 12,5V, więc podejrzewam, że był już w średnio słabym stanie. Czasem zdarzało się, że przy odpalaniu wyskakiwały błędy abs.
Kupiłem Kozaka 85Ah 800A rozruchowego. Mieści się idealnie - 315x175x175mm. Pierwsze odpalenie - kręci jak mała benzyna :) (mam porównanie do Punto Evo 1,4)
Dałem 300zł w LukArcie u mnie w Tychach. Autem chcę pojeździć jeszcze ze 4 lata przynajmniej, więc myślę, że sprawę akumulatora na ten czas mam załatwioną :)
-
Czy ta cena nie wydaję się wam podejrzanie niska http://allegro.pl/akumulator-varta-s...ant=6139750667 ?
Maiłbym go z odbiorem osobistym więc odpada koszt wysyłki, ale nie chce się naciąć na jakąś podróbkę.
-
Kupowałem już od tej firmy parę akumulatorów i polecam to jest hurtownia i mają bardzo konkurencyjne ceny☺
-
ja kupiłem energizer 77ah i780mocy rozruchowej,ale jakoś słabo czuć tą moc.mało jest opini na temat tych akumulatorów
-
2 załącznik(i)
Witam, jako że mój Bosch S5 już niedomaga po 5 latach wczoraj na mierniku pokazało 12,4 a z kluczykiem w stacyjce 11,4 postanowiłem zakupić nowy akumulator. Zawsze używałem tylko Boscha i zawsze bezobsługowe. Udałem się dziś na zakupy razem z miernikiem. Chciałem kupić jak to zwykle S4 albo S5. Byłem w 4 sklepach i nie udało mi się znaleźć nic godnego uwagi. Najnowszy akumulator jaki był wyprodukowany znalazłem z marca tego roku i ledwo trzymał 12,3 reszta w innych sklepach dramat 12,0-12,1. Jak to mawia mój mechanior szukaj tego na półce co trzyma minimum 12,6-8 i data produkcji max 3 miesiące wstecz. Kwalifikował się tylko jeden produkt Magneti Marelli. Problem w tym że nie jest on chyba bezobsługowy bo gdy zajechałem do domu pod naklejką znalazłem 6 korków które da się wykręcić. Trochę się tym zmartwiłem bo dotychczas zawsze wymieniałem po 5 latach i nie musiałem nic dłubać, dolewać czy ładować. Rozumiem że teraz będę musiał zacząć dbać o ten nowy nabytek? Ktoś mi coś poradzi jak to mam robić żebym za rok nie musiał go wyrzucić na śmietnik.
Załącznik 238569Załącznik 238570
-
Czasem akumulatory bezobsługowe od tych obsługowych różnią się tylko konstrukcją obudowy i brakiem wkręcanych korków. Czasem pokrywka w bezobsługowy jest zgrzana, a czasem i tak idzie go otworzyć. DO póki działa dobrze nic nie musisz z nim robić, jak za kilka lat będzie już słabo trzymał wtedy spokojnie możesz otworzyć i dolać wody co być może przedłuży jego życie względem tych bezobsługowych gdzie dekle są zgrzane.
-
Może mi ktoś doświadczony podpowiedzieć na temat mojego akumulatora. Porobiłem pomiary dzisiaj miernikiem co prawda za 20 zł, ale może pomiar jest miarodajny.
Mam następujące wartości po 8 godzinach stania: 12.25 V, po włożeniu kluczyka 11,95 V, podczas uruchamiania napięcie spada na chwilkę poniżej 10 V. Potem jak silnik pracuje jest 14 V bez i pod obciążeniem.
-
Przy uruchamianiu może spadać lekko poniżej 10V. Kwestia też w jakim stanie masz rozrusznik.
14V przy ładowaniu to poprawna wartość.
12.25 po nocy to tak średnio. Choć teraz nie jest ciepło na zewnątrz i możesz też mieć jakieś odbiorniki co ciągną więcej energii.
Mierzyłeś pobór prądu w spoczynku?
-
Czy opłaca się odłączyć kleme minusową na dwa tygodnie? W święta auto będzie stało nieruszane około 2tyg w temp -5 do +5. Akumulator mam nowy. I jeszcze jedna sprawa która mnie trochę wkurza. Zawsze jak wkładam kluczyk startuje i włącza się też radio connect nav+. Da radę coś z tym zrobić żeby to wyłączyć?
-
Dziś już całkiem padł mi akumulator. Napewno jest szrot. Muszę coś kupić. Ten obecny AutoPart kupiłem jakoś w 2017 r.(mam gdzieś paragon jeszcze). Nie chcę przepłacać bo z tym co ja jeżdżę to kolejny padnie po max 3-4 latach. Ktoś pisał kiedyś o jakiś Rosyjskich tylko nie pamiętam marki. Chyba wezmę coś mniejszego niż 75Ah 750A. Może ktoś coś doradzi? Może ktoś ma pewne źródło z aku na allegro?