No tak jak mówisz.
Załącznik 268380
Printable View
No tak jak mówisz.
Załącznik 268380
Pytanie do kolegi Kołpak ile kosztują czujniki do Giulia
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
To jeszcze pytanko, czy czujniki w giulii po przekładce na inną felgę wymagają wymiany jakichś podkładek, czy takowe nie występują?
ja mam czujniki schroedera i nie zmieniałem niczego przy przekładce, zmieniałem jednak zaledwie po 1.5 mcu bo tymczasowo miałem felgi ze 159 i dopiero szukałem czegoś na zimę. wszystko tylko wyczyściłem i 2 sezony przejeździłem bez problemu. a zgodnie ze sztuką coś tam się zmienia, nie pamiętam, uszczelka jakaś?
Najważniejsze jest uszczelnienie - gumka od wewnętrznej strony.
Jeśli ona jest OK, to nie trzeba zmieniać.
Ale w OE jest bardzo niska, więc trzeba na prawdę dobrze obejrzeć.
- - - Updated - - -
To zależy co chcesz kupić... Ja mam teraz NOWE OE, które kupiłem na dobrym rabacie w ASO i sprzedaję po 600 zł/brutto/kpl. i w tym wypadku są nawet tańsze od uniwersalnych.
Natomiast zawsze możesz poszukiwać tańszych na allegro, aliexpres itd... pytanie co kupisz i ile zaoszczędzisz? Używane, demontowane, podrabiane? Niestety po chińczyku nie poznasz :)
Z całej historii kolegi klag3 wyjdzie happy end, jak założy nowe opony o normalnych właściwościach jezdnych do diesla (a nie Corsy z Q używane) do tego wymieni czujniki TPMS i felgi okażą się proste i nieprostowane. Wyjdzie go to tyle co jakby kupił nowe felgi w ASO 8"x19 (na firmę/fakturę dają na komplet ok 15% i koszt brutto ok 5500), reszte i tak musi kupić (normalne opony/czujniki). Pewnie u kolegi Kołpak kupiłby felgi taniej nowe ale nie ori AR (choć markowe).
No i teraz felga jest jeszcze 8.5", czy ma załadować 225/40R19 czy może 235/40R19, no bo chyba na 245/35R19 nie zostanie (przód - bez sensu)
Takie to okazje od handlarzy, więc nie napalajcie się tylko pytajcie wcześniej na forum czy znajomych (Janek, czemuś nie zadzwonił przed zakupem)
Felgi proste bez żadnej rysy nowe
Opony według słów wulkanizatora idealne
Auto prowadzi się bardzo dobrze lepiej niż na run flat które mam 18”
Czujniki Sprzedawca kół ma inne dzisiaj mi wyśle
Czy ten czujnik będzie działał https://www.forum.alfaholicy.org/ima...020/04/206.jpg
chociaż tyle
co z tego jak mają 2 wady IMHO , pierwsza to szerokość 245 - wjedź w koleiny, wzrośnie Ci spalanie a zmaleje dynamika trochę. druga to Corsa to opona już taka trochę sportowa, prawie semi slick, mieszanka którą chyba ciut trzeba najpierw rozgrzać żeby się kleiła. nie wiem jak Ci się to będzie sprawować np w wiekszym deszczu czy jak będzie zimniej, z drugiej storny ile wytrzyma?
i założysz (zapłacisz za montaż wyważenie) i dalej będzie to samo? jest takie ryzyko. ja nie znam numerów ori ani nie wiem który symbol to data produkcji na czujnikach (tam widzę różne numey jeden może sugerować 2015, inny 2018 a jeszcze inny 2016).
mi chodziło o to, że jeśli okaże się ze nie będziesz zadowolony z opon w pewnych warunkach i je wymienisz, i biorąc pod uwagę już przejścia z czujnikami (koszty), deala żadnego szczególnego nie zrobiłeś bo wtedy musisz liczyć że kupiłeś tak naprawdę same felgi za te 4.3k +koszty związane z wymianami czujników/wyażaniem itp i czas stracony na rozwiązywanie problemów teraz -to ta cena nie jest zbyt atrakcyjna. Po prostu można kupić z FVAT takie felgi za ok 5500 w ASO, odliczyłbyś sobie w firmie i byłoby taniej. Albo kolega Kołpak złożyłby CI zestaw jaki chcesz czy to na ori czy jakimś dobrym zamienniku, z normalnymi oponami i działającymi czujnikami.
No i co z tą szerokością 8.5", dasz 225 oponę (żeby nie było oporów/dyskomfortu na koleinach), to zrobi się jakiś tam już naciąg - chcesz czy wolisz taki? jeśli tak to nie ma problemu, podaję jednak wady takich "okazji od handlarza"
Albo napiszę inaczej, oczywiście to tylko moja ocena tego dealy (w końcu o to pytałeś w którymś wątku). Gdyby opony były normalne cywilne a nie Corsy, to bym powiedział mimo sprawy czujników zrobiłeś dobry deal. Jeśli w ogóle czujniky by działały od początku to bym powiedział że naprawdę dobra okazja. Ja jednak interpretuję sprawę że kupiłeś same felgi z niedziałającymi czujnikami i oponami na których w cywilnym aucie się nie jeździ, czyli za same felgi dałeś już 4.5k a to drożej niż w ASO (biorąc pod uwagę że z ASO masz FVAT i sobie odliczysz w firmie, pomiajam gwarancję choć to równie ważne)