Mam już niemal 2 setki na blacie, także jak najbardziej wskazane zalać takim właśnie olejem. Zobaczymy co wyjdzie w praniu.
Printable View
Mam już niemal 2 setki na blacie, także jak najbardziej wskazane zalać takim właśnie olejem. Zobaczymy co wyjdzie w praniu.
Pełen syntetyk o lepkości 5w30, taki przebieg to dopiero rozgrzewka dla tego silnika. Valvoline Maxlife to technologia z przez kilkunastu lat i nadaje się do starych cieknących kibli a nie nowoczesnych diesli CR. Selenia WR Pure Energu sprawdza się bardzo dobrze, bardzo ciekawy bedzie Millers Energy Efficent z technologia Nanodrive, proponuje przed zmiana zastosowac płukankę w celu usunięcia ewentualnych osadów z silnika i miski.
Zalałem Valvoline Maxlife 5w40, filtr mann. Oczywiście zaraz wrażenie o wiele cichszej pracy silnika, ale wiadomo autosugestia oraz świeży olej robią swoje, więc może wypowiem się za jakiś czas :)
Gdyby któryś z kolegów zmieniał olej, mam do sprzedania nowy, oryginalny korek wraz z uszczelką z ASO, warto go zmienić przy zmianie oleju. 30zł za cały zestaw z przesyłką, także taniej niż w ASO, a mi się nie przydał bo skończyło się na wysysarce do oleju, nie dało się u mnie odkręcić korka za chiny ludowe.
- - - Updated - - -
btw, nr korka to 55196505, pasuje do 159 1.9JTDm 16v, nie wiem jak inne.
Witam. Czaje sie na ten olej, ale nigdzie nic nie jest napisany czy nadaje sie do silinkow z DPF'em. Moze ktos wie? dzieki :)
http://allegro.pl/olej-millers-oils-...360001421.html
P.S. celuje w wysoka pulke, bo mimo pezbiegu 125000 silnik chodzi jak traktor ;/
a moze macie jakies numery filtrow oleju i powietrza (moze wkladka KN ) aby w jednej przesylce sie zmiescilo...chyba nie umiem uzywac wyszukiwarki na forum :)
Ten olej nie jest w żadnym wypadku potrzebny Twojemu silnikowi.
Jeśli chcesz coś najlepszego dla silnika to płukanka i ten: http://pablogarage.pl/sklep/?399,pl_...ife-c3-5w30-5l
Naprawdę daje fajne efekty, przetestowany już kilkukrotnie na 1.9 16v JTDm.
Do tego dobry filtr oleju i sprawa rozwiązana.
hmmm.... myslisz ze ten bedzie lepszy....opis ma ciekawy.... a nie lepiej 5w40, moj silnik ze mna ma ciezki zywot :) a plukanka, to jakis specjalny preparat czy mix z olejem napedowym, czy jak to szlo?
i co jest wazne... zredukowac halas silnika, no bo to jest szok, chodzi prawie jak Stilo 2002 1.9 8v :/ no az nieprzyjemnie sie go slucha :(