Falkeny są bardzo dobre. Sam posiadam na dwóch autach takowe.
Printable View
Falkeny są bardzo dobre. Sam posiadam na dwóch autach takowe.
Ja z miesiąc temu zanabyłem Pirelli PZero Rosso. Czekam na ciepło i się podzielę wrażeniami :)
Czy ktoś miał kontakt z oponami Dunlop SP Sport Maxx RT 225/50 R17 ?
Świeży model więc pewnie ciężko będzie znaleźć kogoś kto na tym już jeździ. Ja kiedyś miałem Dunlop SP Sport Maxx. Solidna opona. Świetnie trzyma, zużycie w normie (w zależności od indeksu prędkości). Nie warto brać zbyt wysokiego indeksu, im wyższy tym szybsze zużywanie opony.
Na ten sezon kupiłem nowe kapcie SP Sport FastResponse. W rozmiarze 16".
Myślę, że wybierając Dunlopa nie będziesz żalować.
Niewiele odbiegnę od głównego tematu ale na pewno trochę zboczę: od kilku dni (3) posiadam AR 159 2,4 na kołach 18 cali (245/40/18). Wcześniej jeździłem AR 166 (nawet nie zdążylm jeszcze uaktualnić podpisu i avatara), która akurat miała obuwie w rozmiarze 16 cali (205/55/16). Nowo nabytym autem zdążyłem przejechać ok. 800 km od miejsca zakupu do domu, głównie autostradami i raczej dobrymi drogami. Niestety, w miejscu zamieszkiwania częściej zdarzają się koleiny i moje pytanie brzmi: czy zjawisko "myszkowania" auta po drodze wynika z szerokości opon czy też nalezy doszukiwać się jakiejś niesprawności. Od razu dodam, że w układzie zawieszenia i kierowniczym nie znaleziono żadnych luzów, geometria jest sprawdzona i poprawiona zaraz po przyjeździe (dużej odchyłki nie było). Na kierowniczy wyczuwam natomiast takie dziwne drgania ale tylko w momencie rozpoczynania skrętu (minimalne wychylenie kierownicy), potem już tego nie ma. Jak już napisałem, jeździłem wcześniej AR 166 na 16-kach ale wcześniej miałem również 166 na 17-kach. Tamte auta jechały równo do przodu, chociaż jak dobrze pamiętam, ta Alfka na 17-kach chyba potrafiła sobie zmienić tor jazdy. Niestety, minęło kilka lat od jej sprzedaży i dokładnie nie pamiętam. Natomiast słyszałem, że w AR 159 zdarzały się problemy z przekładniami i układem wspomagania.
Zdecydowanie myszkowanie może być spowodowane szerokimi oponami. Jeśli nie masz luzow w zawieszeniu to może być to...
Dzięki chendo
Zakupiłem na wiosnę Matador mp46 225/50 r17...czekają na założenie.