ja nie wiem czy dobrze to policzyłem ale jadąc z Krakowa do Esztergom wychodzi 440 km w jedna stronę czyli z samych Katowic będzie to jakieś 340km w jedna stronęCytat:
Napisał DDEvil
to tak aby się zorientować gdzie leży to miasteczko
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2008/03/49.jpg
i kilka informacji o samym miejscu naszego pobytu:
Esztergom (wym. estergom), zwany po polsku Ostrzyhomiem, leży ok. 50 km od Budapesztu, na wysokiej skarpie ponad meandrem Dunaju. Nad 30-tysięcznym miastem symbolicznie góruje monumentalna bryła bazyliki, jako że Esztergom był kolebką katolicyzmu na Węgrzech i jego późniejszą opoką. Do dziś miasto jest siedzibą najwyższych władz Kościoła węgierskiego i ogólnonarodowym centrum życia katolickiego.
Wzgórze zamkowe, na którym stoi bazylika, można również uznać za kolebkę europejskich Węgier, tutaj bowiem urodził się książę Vajk, który na chrzcie swoim i Węgier otrzymał imię Stefan i koronę od papieża.
Dzisiejsze miasto – atrakcyjne, pełne odrestaurowanych zabytków – odwiedza prawie milion turystów i pątników rocznie. We wrześniu 2001 r. otwarto uroczyście stylowy most na Dunaju, łączący Esztergom z miasteczkiem Štúrovo (dawne Párkány) po stronie słowackiej.
Most został odbudowany po zniszczeniach z czasów II wojny światowej, stając się dobitnym symbolem ocieplenia stosunków słowacko-węgierskich.
Otrzymał również dawne imię – Marii Walerii, córki Sissi i Franciszka Józefa, urodzonej na Węgrzech. Pełni rolę nie tylko całodobowego międzynarodowego przejścia granicznego, lecz również areny przygranicznych imprez kulturalnych, na czele z wielką fiestą pod koniec września.
Miasto warto odwiedzić ze względu na największą na Węgrzech bazylikę, najbogatszy w kraju skarbiec katedralny, wspaniałe muzeum sztuki sakralnej, barokową starówkę u stóp bazyliki i widok z mostu Marii Walerii oraz jedno z najnowocześniejszych w kraju kąpielisko termalne z aquaparkiem. W mieście można też zwiedzić niecodzienne Duna Múzeum (Kölcsey u. 2; śr.–pn. 10.00–16.00, bezpł.), w którym zgromadzono rozmaite zabytkowe przedmioty związane z regulacją Dunaju i z gospodarką wodną.
(pobrane z onet.pl)