Koledzy, gdzie w sieci kupić termostat do 2,4? W dobrej cenie. Z tego co wyczytałem kupować behr'a?
Printable View
Koledzy, gdzie w sieci kupić termostat do 2,4? W dobrej cenie. Z tego co wyczytałem kupować behr'a?
Ktoś już miał przypadek zawczesnego otwierania się termostatu i widzę, że u mnie chyba jest to samo.
Swoją drogą wskazania fesa i wskaźnika na desce znacznie odbiegają od siebie. U was też tak jest?
Samochód stał na jałowym, komp podłączony i obserwacja wskazań:
FES = 70* - wskaźnik = 75*
FES = 80* - wskaźnik = 90*
Z tego co pamietam rzeczywiscie FES swoje, wskaznik swoje... ale u mnie roznica to 2-3 stopnie.
Żeby nie zaczynać nowego tematu.
Dziś wymieniłem termostat.
Objawy jakie miałem, autko długo się grzało (mimo dodatkowego dogrzewacza) po osiągnięciu temp 90*C i wł. ogrzewania wskaźnik temp spadał do ~80*C.
Po wył. ogrzewania znowu wracał na 90*C. Stwierdziłem termostat.
Kupiłem wymieniłem, stary termostat postanowiłem sprawdzić.
Wrzuciłem do wrzątku i termostat się otworzył. Po wyciągnięciu i zalaniu zimną wodą nastąpiło zamknięcie dużego obiegu.
Teraz pytanie, dlaczego w aucie nie działał?
Nie miałem jeszcze możliwości sprawdzenia nowego termostatu, po przejechaniu około 5,5km z pracy do domu, temp ustawione na full auto 23*C, po dojechaniu
wskaźnik pokazywał ~75*C (temp zewnątrz 8*C)
Czy to jest dobry wynik?
KuAsy po wymianie było się przejechać kawałek dalej... wtedy Twoje wątpliwości by się rozwiały.
Wydaje się być Ok, po osiągnięciu 90*C nie spada.
Jeszcze mnie ciekawi, czy temp ~65*C po przejechaniu 5km jest ok? temp zew 5*C.(auto ma dodatkowy dogrzewacz)
Co to za dodatkowy dogrzewacz ?
Fabryczny system "ogrzewanie dodatkowe" to grzałka umieszona w obudowie nagrzewnicy służąca do ogrzewania powietrza wewnątrz kabiny
Kolega pyta czy odpowiada? ;)
Swoją drogą alfa słabo się grzeje jeśli chodzi o temp silnika, moje służbowe reno 1.5dci nagrzewa się do 90*C po przejechaniu 3-4km :)
Alfa potrzebuje prawie 10km :(
Czy do 1.9 i 2.4 są takie same termostaty?