-
- Rozważam uszkodzenie mechaniczne/ zużycie silnika także, ale na razie odsuwam tą myśl, głównie dlatego, że ten silnik dziwnie dobrze i równo pracuje, i raczej daje radę na drodze. Inaczej wyobrażam sobie pracę silnika z problemami. Z tego co inni opisują - objawy raczej są konkretne. Nie mam takich objawów. Nie podejrzewam silnika na razie, żeby wywinął mi taki numer. A na świecach nie mam nagaru - ostatnio jak badali ciśnienie sprężania, to nie było, ładnie wyglądały. Pomiar z hamowni, by się jednak przydał… w wypadku nagaru gdzieś tam, piszą, że moc jest stłumiona?
- No wiem, ale porównuję sobie z kolegami od TSów po cichu, z kimś muszę i nie czuję się jak rodzynek z tym falowaniem. Poza tym, wymieniając przepustnicę, też poszłam tym tropem i początkowo wydawało się, że zadziało, ale jednak nie. Czytałam, co napisałeś. 3 lata... Miejmy nadzieję, że krócej się uda z JTSem moim.
- LongFT – nie, że stałe – stabilne. Wkleję z domu link, gdzie pisano, że zazwyczaj.
- Na razie nie jestem gotowa na dalszą dyskusję o strategiach pracy silnika – idę po tą książkę, okazuje się, że jest w księgarni, ostatnia.
- To, pozostaje mi podziękować z góry koledze Kurzyk.
- bubu - zrobisz manual do badania zaworu EVAP i wkleisz, nie będę mieć wyjścia i będę musiała dmuchać w ten zawór.... Możesz wcześniej podać namiary na tą rurkę? Nie wiem, gdzie po nią się udać.
- podaj proszę procedury na testy czujników, to może być przydatne, żeby to uporządkować.
- wtryski – raczej myślałam o maszynowym czyszczeniu, bez wyjmowania, po podpięciu maszyny do układu, ale ze 2-3 cykle od razu. Tak jak już byłam, 10 kkm temu. Uważasz, że to - to nie ma sensu: http://www.liqui-moly.pl/jct
Tylko ultradźwiekowo? Nie wiem, czy cos takiego w LDZ mają, ale poszukam. Tak jak opisałeś z wyjmowaniem, to nie znam takiego miejsca profesjonalnego.
- Potem wieczorem się uporam z wynikami i coś wkleję dalej + moje "zamrozone ramki" - stabelaryzuję parametry.
– wyniki w .zip z podaniem właściciela. Ale .jpg, czy pliki z Dplot, czy i to i to? Bo z mapą w Dplot to można jeszcze coś porobić. Z wykresem niestety nie.
-
3 załącznik(i)
- CTRL + ALT + Print Screen robi zrzuty aktywnego okna, może to być np. wykres, potem w edytorze graficznym ( np. IrfanView ) robimy CTRL + V.
- nie wiem jak ta myjka pracuje, wiem że porządne zakłady wyjmują wtryskiwacze, "piorą" w wannie ultradzwiękowej i potem czyszczą metodą back-off a na końcu testują wydajność, cena za 1 wtryskiwacz wynosi 75 - 125 zł.
- jak daje ta myjka dobre efekty to nie ma co szukać innego zakładu.
- procedury na czujniki nie będzie, miałem na myśli czujnik EVAP ale to za kilka dni.
- uszkodzenia mechaniczne nie jest tak łatwo wykryć, chyba że to już ostatnie stadium degradacji funkcjonalności.
- myśle także nad zamianą miejscami sondy lambdy ale chyba należy dorobić przedłużacze do takiej zamiany.
- chyba miał w temacie zrobic rozeznanie kolega Kurzyk, jak będzie trochę cieplej.
- z tego forum rosyjskiego jeszcze podpowiedzieli żeby zrobić test sond lambda szerokopasmowych podczas pracy na biegu jałowym.
- logujemy sondy szerokopasmowe i odpinamy kolejno zasilanie wtryskiwaczy.
- ma to ponoć wykazać zuzytą sondę tylko nie powiedzieli na co mamy zwrócić uwagę.
- mi to jeszcze nie bardzo pasuje ponieważ wtryskiwacze są sterowane napięciowo i tam powstaje przepięcie rzędu 150 V, mogące spalić wyjście w ECU.
- muszę jeszcze nad tym pomyśleć, do tego wszystkiego brakuje tylko aby załatwić ECU w aucie.
- druga metoda to odłączenie wtryskiwacza, rozruch silnika i logowanie parametru jeśli silnik będzie chciał ruszyć.
- w tym przypadku czas pomiaru nie może przekroczyć 2- 3minut aby nie uzkodzić katalizator (tylko czym, paliwo nie leci ?, jakieś dziwne te instrukcje ).
- dostałem link do tego artykułu opisującego fuel_trim i przy okazji testy wtryskiwaczy a nie sondy lambdy.
- takie odłączanie pod prądem można było robić z cewkami W.N. które były sterowane prądowo a nie napięciowo.
-
Na razie się martwię ewentualnym sprawdzaniem zaworu EVAP…
Miałeś rację – coś pokręciłam, longFT jest b. stabilny niż shortFT i zmienia się w dłuższym czasie. A nie, że jest stabilny. Z tym 0% także.
Usuwam linki - bo w międzyczasie jakoś się zdublowaliśmy.
Zestresowałeś mnie tym silnikiem...
Przetestujesz metodę - będzie w zasięgu moich możliwości, to powtórzę, ale wolałabym ECU nie uwalić... Pozostaje poczekać na wyniki.
-
2 załącznik(i)
- w zrzucie porównawczym TSów - pomyliłam się –wstawiłam wykresy GT dla O2SV i TP – w miejsce 147TS-1. Już poprawiłam. I robiłam wszystko od nowa. Więcej pomyłek nie ma. Nie wiem jak to się stało - przypadkowo prawdopowdobnie swój .csv załadowałam na te dwa parametry ostatnie TSa. Wszystko miałam w jednym katalogu.
- jakaś fatalna seria...
- Przepraszam.
- GT JTS – na tempomacie ma zupełnie inny wykres sondy pos-cat b1s2, niż pozostałe samochody i niż w trakcie jazdy bez tempomatu, ale nie w stałej jeździe - z przyspieszaniem i hamowaniem. Mam różne wykresy tej sondy – zależnie czy jadę ze stałą prędkością na tempomacie, czy jadę bez tempomatu w warunkach rpm – jaki widać na zrzutach. Ponadto na tempomacie mam b. stabilne pozostałe parametry. Wychodzi, że z tą moją sondą coś jest nie tak...
- Dziwne jest to dla mnie po prostu – stała jazda na tempomacie w tych samych warunkach powinna dawać stabilne w miarę paremetry. Ale już sama nie wiem, musi istnieć jakieś wytłumaczenie. Fakt jest taki, że znowu mam inaczej…
- wrzucam zrzuty, robiłam od początku, gdy zauważyłam pomyłkę. Na razie dla tych, co poniżej. 156JTS i 147TS potem - muszę zrobić.
Zrzuty - bubu321_147Ts, Rychu_147TS, majka_GTJTS
Załącznik 44605
Zrzuty - cuorventi_156JTS
Załącznik 44606
-
1 załącznik(i)
- jestem juz po testach na wyłączenie jednego wtryskiwacza.
- po rozgrzaniu auta, wyłaczyłem silnik, wyłaczyłem pierwszy wtryskiwacz, auto uruchomione.
- przy rozrzuchu trochę autem zatrzesło, zapaliło błędy od 1 wtryskiwacza oraz błędy od czujnika przyśpieszenia.
- obroty skaczą, czas wtrysku także, widac że ECU ratuje sie aby obroty były w normie.
- niestety widać z tego ze auto z jednym bankiem sond lambda, przy wyłaczeniu 1 wtryskiwacza, nie podaje dalej parametrów korekcyjnych.
- czekałem chyba z 5 minut, testowałem na innych programach, wynik zawsze ten sam LONG, SHORT ==0.
- generator Fuel Trim można zrobić ale jak tu znależć program który poda nam Misfire na poszczególnych cylindrach, jeśli norma SAE nie podaje takich PID-ów do analizy z ECU ME 7.3.1.
- @Majka
- możesz spróbowac zrobić ten test , ponieważ masz auto z dwoma bankami sond, to może sie udać.
- jeden warunek silnik musi być nagrzany.
-
Mogę spróbować, tylko, że:
1) Nie wiem jak go zrobić, w sensie nie wiem jak odłącza się zasilanie od wtryskiwacza?
2) Muszę mieć manual.
3) Nie wiem też co się stanie w JTS – wtrysk w cylindrze bezpośrednio – jak odłączę zasilanie całkowicie. Możliwe, że pójdzie w tryb awaryjny i pojawi mi się CHECK? Zapłon nie wypadnie – bo odłączy ten cylinder, pójdzie na 3? Nie wiem jak szybko to się stanie, ale myślę, że z uwagi na dobro silnika, chyba szybko?
4) I tu mam obawy, bo co zrobię wtedy?
- u mnie wyświetla ten PID i że monitoring OK. ale - potem są kreski w miejscach wartości. Możliwe, że nie ma jak tego pliczyć, bo do tego są potrzebne inne PIDy, których nie ma?
-
Mi same wtryskiwacze się wyłączyły bodajże 2 , jak miałem za słaby akumulator bez ładowania .Obroty falowały ,spoźniona reakcja na pedał gazu ,lecz dało się jechać maksymalnie na 2 biegu...
-
Bubu - no muszę wiedzieć jak zrobić i czego się spodziewać potem i co dalej.
Wiem jak odłączyć pompe paliwa wysokiegocisnienia bodajże zeby nie tryskalo paliwo przy zakladanie bajpasa. Bezpiecznik wyciągnąć Wtryskiwacz tak samo mniej wiecej? Kurcze - nie wiem... po prostu...
Poza tym nie wiem czy jak odłącze jeden wtryskiwacz na banku to wtedy chodzi żeby łapać parametry tego co został czynny? Taki test tylko na jede wtryskiwacz na banku? Tak rozumiem ale nie wiem czy dobrze?
Czy ten wypadajacy zaplon i korelacje z nim FT? Bo to, to może inaczej zasymulowac? Wsadzić zużyta świece? Albo roszczenic dolot i patrzeć ? Odczyt z ramki zrobić?
-
1 załącznik(i)
- jeśli dobrze zrozumiałem ten tekst to on testuje wtryskiwacze pod kątem problemów objawiających sie w postaci stałego parametru LONG, ujemnego lub dodatkiego.
- test polega na wyłączeniu jednego wtryskiwaca (kolejno, 1,2,3,4) i mierzeniu FT z czekaniem na maksimum wartości która się powinna stabilizować w jakimś czasie.
- kolejno wyłączenie silnika, przywrócenie poprzedniego połączenia i odłączenie kolejnego wtryskiwacza.
- uruchomienie silnika i ponownie pomiar FT, z czekaniem na kolejne maksimum FT dla tego wtryskiwacza.
- bank 1 obejmuje wtryskiwacze dla 1 - 4 cylindra, bank drugi obejmuje wtryskiwacze 2 - 3 cylinda.
- dlatego kolejność odłączania musi być taka 1 - 2 - 4 - 3.
- problem jest tego rodzaju aby po podłączeniu 1 wtryskiwacza w banku 1 po pomiarze spowodować aby bank 1 przywrócił sobie FT dla tego banku podczas kolejnej próby.
- czyli odłączamy w tym kroku wtryskiwacz 2 z banku 2, potem 4 wtryskiwacz z banku 1, potem 3 wtryskiwacz z banku 2.
- poniżej instrukcja rozłączania wtyku od wtryskiwacza, ja sobie pomagam srubokrętem.
- nie paatrz na to kółko czerwone tylko na strzałkę.
- ważne aby spróbować dla jednego wtrykiwacza czy FT się pojawi na dwóch bankach, jeśli nie to będziemy majstrować generator ale to potrwa.
- każdy silnik 4 cylindrowy powinien ruszyć bez jednego cylindra, warunek konieczny i wystarczający silnik nagrzany !!!
- działa wtedy tzw. balans cylindrów, ECU to koryguje.
- UWAGA: połaczenia robimy przy wyłączonym silniku, musiałem to napisać.
--
http://img28.imageshack.us/img28/790...monitor.th.jpg
--
-
- Ok. bubu – spojrzę na razie jak to wygląda, gdzie są te wtyczki w JTS. Nie widziałam tam nic takiego, przewody jakieś, to tak, nic zobaczę. Szkoda, że nie masz zdjęć z JTSa.
- Potem zobaczymy – szczerze powiedziawszy nawet jak je znajdę, to nie wiem, która wtyczka, który cylinder. Na pewno będę mieć jeszcze pytania.
– ciężkie wyzwanie dla mnie ta procedura, śrubokręt w moich rękach do tych wtyczek… wolałabym jednak bez, mogę coś uszkodzić i te moje notoryczne popełnianie błędów…
- ale spróbuję, a czy dam radę zrobić – jeszcze nie wiem.
- Nie wiem tylko z tym FT, shortFT – na jałowym ono będzie 0% czy odepnę wtryskiwacz, czy nie – open loop.
- To nie wiem – na wyższych rpm (jak ECU pętlę zamknie), to sprawdzać? Nic się nie stanie?
– mamy tą wartość dla banku shortFT dla banku – nie do końca rozumiem, czy ta wartość się zmieni?
- odtworzyłam, te Twoje logi, logowaleś wszstkie parametry, ale faktycznie korekta się nie zmieniła, inne tak, ale to akurat nie. Z tym, że masz 0% i longFT i shortFT - stan bez korekty, rozumiem, że przed testem też tak było. To w sumie nie ma się co zmieniać, bo jest idealnie.