A to kup ten http://lispol.pl/product,989,rezystor_51k_5_025w.html wielkiej różnicy nie ma...
czy czuć? leci cieplejsze, ale to by trzeba pomiar zrobić, żeby obiektywnie stwierdzić :)
Printable View
A to kup ten http://lispol.pl/product,989,rezystor_51k_5_025w.html wielkiej różnicy nie ma...
czy czuć? leci cieplejsze, ale to by trzeba pomiar zrobić, żeby obiektywnie stwierdzić :)
Cytat:
Polska: Akcja naprawcza Alfy Romeo 156
UOKIK | 2006-11-06 08:33 http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2013/12/14.jpgDrukuj
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2013/12/14.jpgWyślij
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2013/12/15.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...2013/12/15.jpgFirma Fiat Auto Poland powiadomiła Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, że niektóre samochody Alfa Romeo 156, wyposażone w dodatkową nagrzewnicę, mogą być wadliwe. Akcją naprawczą objętych jest 217 aut.
W instalacji elektrycznej dodatkowej nagrzewnicy w wyniku zwarcia może dojść do przepalenia bezpiecznika zabezpieczającego lub do przegrzania i stopienia izolacji przewodów zasilających dodatkową nagrzewnicę. Uszkodzenie układu nagrzewnicy powoduje wydłużony czas nagrzewania wnętrza pojazdu.
Wada może wystąpić w pojazdach z opcją dodatkowej nagrzewnicy, o numerach nadwozi w zakresach: od 0193123 do 0278968 i od 1263798 do 1379758, wyprodukowanych od grudnia 2001 r. do grudnia 2004 we Włoszech.
Importer powiadomi listownie właścicieli aut objętych akcją o konieczności skontaktowania się z autoryzowaną stacją obsługi w celu dokonania kontroli i wprowadzenia zmian przewidzianych procedurą naprawczą.
http://www.samar.pl/__/19/19.m/1/19....Romeo-156.html
Jak rozumieć ten tekst? Czy dogrzewanie kabiny w naszych autach nie działa, ponieważ mamy jakąś awarię czy może ogrzewanie nie działa bo zostało wyłączone po akcji serwisowej??
Części zamówione teraz czekam za przesyłką.
Mam jeszcze pytanie czy do połączenia elementów na płytce jak i poszczególnych elementów zewnętrznych - sygnał z termistorów, wentylatora oraz samo zasilanie i wyjście na przekaźniki wystarczą przewody 0,75mm2?
krzyzie
wystarczą :)
Cześć.
części dzisiaj doszły lecz mam pytanie czy przy lutowaniu na płytkę wszystkich elementów (procesor, rezystor, itd. ) umieszczać je na płytce od strony pokrytej złotymi stykami czy lepiej od strony czystego laminatu.
Druga sprawa to kwestia zabezpieczenia układu bezpiecznikiem - emo94 czy masz jakiś wyłacznik i bezpiecznik na zasilaniu układu?
Witam
Wczoraj podłączałem się z moimi modułami do egaminera w wersji 12.1
I:
Klimatronik 1560664760 (benzyna) w opcji "nagrzewnica dodatkowa" ma napisane "nieobecny" i diagnoza aktywna (test) nie włącza grzałek
Klimatronik 1560622270 (diesel 1,9 4x4 cross) w opcji "nagrzewnica dodatkowa" ma napisane "obecny" ale diagnoza (test) też nie włącza grzałek
Rozebrałem oba klimatroniki i oba mają tranzystory wykonawcze do przekaźników (czyli linie na płytce do gniazda przewodów i są sterowane liniami z procesorów) - czyli hardwareowo są identyczne - różnią się tylko wersja programu zapisanego w pamieci - czy od benzyny czy od diesla - mogą sterować grzałkami - zależy to tylko od zapisanego programu.
Co więcej w tym egzaminerze były takie wersje oprogramowania:
6067874
6067875
6067876
6067877
6067878
6067879
6067880
6067881
I da się te wersje wpisać do pamięci klimatronika.
Wersja 6067881 zmienia temperature na stopnie farenheita (czyli anglik) ale w opcji "nagrzewnica dodatkowa" ma napisane "nieobecny"
Innych nie sprawdzałem bo zbrakło czasu.
Niestety nigdzie nie mogę znaleźć opisu do tych wersji oprogramowania - i niestety nie wiem która wersja do której wersji klimatronika. Jakby ktoś wiedział - to proszę o pomoc. Pozostaje mi tylko wgrywanie i sprawdzanie wszystkich po kolei co niestety zabiera dużo czasu a ja niestety nie mogę obciążać gościnnego warsztatu.
Podejrzewam że się nie dowiemy (a moglibyśmy przeprogramować każdy egzemplarz bardzo popularnego 1560664760 na klimatronik 1560622230 obsługujący nagrzewnicę dodatkową)
Dla mnie byłoby to o tyle łatwiejsze że posiadam oryginalną instalację alfy z grzałkami - nie mam tylko klimatronika.
Nie pozostaje mi więc chyba nic innego jak zrobić sobie układ od Emo (zresztą fajny i prosty).
Kryzie:
Rysunek płytki który jest powyżej jest jak mi się wydaje od strony elementów. Więc powinieneś ten obrazek wydrukować w lustrzanym odbiciu i tak pomalować i wytrawić płytkę drukowaną. Potem wiercisz otwory, przewlekasz elementy od strony nie zadrukowanej i lutujesz od strony miedzi i tyle. Co włącznika - samo zasilanie układu możesz chyba podłączyć pod przewody do zapalniczki (obwód chroniony bezpiecznikiem, napięcie pojawia się po przekręceniu kluczyka - nie przekręcony nie pobiera prądu), natomiast przewody zasilające grzałki (grube) powinny być poprowadzone przez bezpieczniki maxi fuse 30A i 50A bezpośrednio do akumulatora.
Tutaj chodzi mi bardziej o wyłącznik serwisowy i na okres letni.
Całą instalację mam fabryczną - brakuje tylko sygnału sterowania.
Sterowanie dorabiam kolegi emo94, dzisiaj się zabieram za to - płytkę niestety będę robił przewlekaną pierwszy raz zresztą więc nie wiem jak wyjdzie :)
Co do wytrawiania to nigdy tego nie robiłem i dam sobie spokój narazie.
Co do różnych wersji oprogramowania fajnie by było ten temat rozwiązać - zawsze jednak co fabryka to fabyka :)
krzyzie
Kryzie
Jeżeli instalację masz fabryczną - łącznie z instalacją samego klimatronika - to powinieneś moim zdaniem wykonać układ wykonawczy (czyli sterowanie przekaźników plusem) tak jak ja wg schematu Emo z posta #254 czyli trochę inaczej z dwoma dodatkowymi tranzystorami. Dlaczego?
Ponieważ wypinasz tylko po jednym kabelku z każdego z przekaźników i w to miejsce wpinasz kabelki ze sterownika Emo. Resztę masz załatwioną - druga strona cewek przekaźników idzie na masę, zasilanie styków juz masz.
Wtyczka żółta klimatronika, pin 10, przewód niebieski z białym idzie na pin85 przekaźnika sterującego dwiema grzałkami,
Wtyczka żółta klimatronika, pin 12, przewód szary z białym idzie na pin85 przekaźnika sterującego jedną grzałką,
Ukłąd Emo podłaczasz sobie pod zapalniczkę, przyklejasz gdzie trzeba dwa termistory - minimum dodatkowych kabli i ingerencji w oryginał.
Co do włącznika - chyba zbędny - układ nie włączy Ci się no chyba że będzie mróz, zawsze możesz dla pewności wyciągnąć bezpieczniki maxi fuse to się nie włączy nawet jakby chciał - ja w każdym razie nie daję włącznika.
A masz może miejsce na diodę sygnalizacyjną? Na środkowym małym wyświetlaczu mam jedną niedziałającą kontrolkę, chyba "nie zamknięte drzwi" - czy dałoby radę wykorzystać to miejsce lub jeżeli nie mam alarmu w miejscu diody ararmowej na panelu INFOCENTER.
Teoretycznie nie ma to dla mnie większego znaczenia bo i tak chciałem rozciąć oryginalne przewody przekaźników i dorobić wtyczki. Czyli oryginalne przewody wychodzace z klimatronika zakańczam wtyczką taką samą jak z układu sterującego EMO, tak aby w każdej chwili można było przepiąć się pod orygianlne sterowanie. Podobnie dla przewodów masowych też zakończe je wtyczkami. Czyli podpinając wtyczki układu Emo sterowanie będzie masą, a podpinając oryginalne sterowanie bedzie plusem.
krzyzie
Ale w takim razie musisz przeciąć 2 przewody na jednym przekaźniku i 2 na drugim przekaźniku. Wg mojego sterowania przecinasz tylko po jednym przewodzie na każdym przekaźniku.
Jeszcze nie myślałem dokładnie gdzie tę diodę wsadzę.