Siema, chciałbym sprawdzić alfę z 2.2 JTS przed zakupem. Kogo możecie polecić w okolicach Wrocławia?
Printable View
Siema, chciałbym sprawdzić alfę z 2.2 JTS przed zakupem. Kogo możecie polecić w okolicach Wrocławia?
Siema, czy warto we Wrocławiu jechać do ASO sprawdzić auto przed zakupem? Jak nie to gdzie warto? Chodzi o Alfe Romeo 159 1,9 JTD
Przeczytałem temat i znalazłem jedną czy dwie wiadomości o przeglądzie przed zakupowym w ASO(chyba z 2014 roku), które wszystkiego nie wyjaśniały więc chciałem się jeszcze dopytać.
Wydaję mi się, że w ASO przetrzepią Ci auto dość dokładnie, razem z jakimś podłączeniem do komputera, będą mogli sprawdzić jakieś takie typowe bolączki auta, ale też zapłacisz pewnie trochę. Zależy za ile auto chcesz kupić. Jeśli wydajesz dużo na nie, nie warto oszczędzić parę złotych na sprawdzeniu. Później może Ci się to zwrócić. Jeśli zaś szukasz auta za załóżmy ( wiem, że w tym przypadku tak nie jest ) 5 tyś trzeba się zastanowić czy warto płacić parę stówek za ASO, czy nie lepiej ugadać się z jakąś stacją kontroli pojazdów, czy czymś na wzór Norauto. ;)
jak aso to broń boże adf...
We Wrocławiu z tego co patrzyłem to jest tylko jedno ASO, właśnie ten ADF.
Co do samego ADF już się nie wypowiem... :/
Niedaleko ADF-u są goście na Partynickiej, bravo serwis, podobno byli pracownicy ADF-u właśnie. Można tam też próbować? Nie wiem szczerze :/
chyba jest jeszcze na żmigrodzkiej aso, ale nie jestem pewny
Jeśli chodzi o ASO Alfy, to we Wrocławiu jest jedynie ADF, na Żmigrodzkiej mają tylko fiata [emoji14]
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Czasem korzystam z ASO Fiat na Żmigrodzkiej i ogarniają też Alfy. No i nie są drodzy. Najlepiej gadać z Jarkiem - jest kumaty. Do Irbisa na Paprotnej próbowałem kilka razy wbić, ale mają długie terminy.
alfy czy fiata, co za różnica... ja z aso jedyne co bym brał to historię serwisową, reszta w jakimś dobrym, normalnym warsztacie ;) i ew poprosić kogoś z forum, żeby sprawdził, czy w body computerze nie ma błędów
Byłem na jednym sprawdzeniu auta w ADF i byłem pod pozytywnym wrażeniem. Znaleźli wszystkie wady auta. Sądziłem że będzie dużo gorzej, a wyszło całkiem ok, rozsądnie wydane pieniądze.
ich kompetencje pozostawiają wieeeeeele do życzenia. metalową kulkę by popsuli...
Witam wszystkich,
proszę Was o polecenie mechanika w Jeleniej Górze i okolicach. Do zrobienia jest przegub wewnętrzny i elementy zawieszenia.
[notranslate]Alfa[/notranslate] 156 sw, 2003, 1.9 jtd 140. Z góry dzięki :)
W Starej Kamienicy jest dobry mechanik.podesle Ci nr na pw. Choc nie wiem czy jeszcze aktualny,bo ostatni raz dzwonilem do niego 5 lat temu.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Mocne słowa...Siewcu...a byłeś ostatnio? czy 5 lat temu? czy może nigdy nie byłeś?
Kasowanie luzów zaworowych 2.4 jtd. W ktorym warsztacie sprawnie ogarną ten temat i ile mniej wiecej taka przyjemnosc kosztuje?
Byłem w czerwcu na sprawdzeniu auta w Bravo Serwis we Wrocławiu z [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo 159 1.9 JTD 16V z 2005 roku. Nie polecam, nie warto. Kontakt telefoniczny bardzo dobry, Pan miły i po przyjeździe do serwisu na początku wszystko ok, miła atmosfera. Niestety jeżeli chodzi o pozytywy to chyba tyle. Cała wizyta trwała ok 40-50 min z czego na początku czekaliśmy ok 15 min a samo oglądanie auta trwało ok 25 min. Przed przyjazdem do serwisu wiedziałem, że auto z tyłu było lekko stuknięte (widziałem nawet zdjęcia jak to wyglądało przed naprawą), miało kilka elementów pomalowanych(jakieś obcierki ale w żadnym wypadku jakaś rzeźba czy jakiś mocny dzwon) oraz jakiś luz przy lewym przednim wahaczu(podejrzenia padły na tuleje). Na początku sprawdzili stan lakierniczy i potwierdzili, że było malowanko niektórych elementów plus z prawej strony przy tylnych drzwiach i tylnej klapie była lekka szpachla, ale dach czy słupki nie były malowane. Jest to samochód prawie 12 letni więc liczyłem się z tym, że jakieś malowanie mogło być. Nie przeszkadzało mi to (chyba że jakaś rzeźba to wiadomo, że od razu odpada), najważniejsze dla mnie było, żeby silnik i cały osprzęt był ok, blacharkę zawsze można sobie ogarnąć. Jedno łącznie pod maską Panu mechanikowi się nie spodobało a na pytanie o czym to może świadczyć, z czym to może być związane odpowiedział, że on nie wie(jak porównywaliśmy do innych to wyglądało jak z fabryki). Następnie wzięli auto na podnośnik, wyszło, że z przodu nie tuleja a sworzeń więc lewy górny wahacz do wymiany, potem przeguby wewnętrzne, tuleje, półosie. Potem podpięli kompa, sprawdzili wtryski i wszystko było ok i wyszła jakaś niezgodność przy przebiegu. Jak powiedziałem im, że raz coś średnio samochód odpalił to odpalili dwa razy, raz coś rzeczywiście inaczej odpalił i po tym, bez żadnego głębszego sprawdzenia stwierdzili, że dwumasa do wymiany. Na koniec miała być jeszcze przejażdżka autem o czym byłem zapewniany przez telefon ale usłyszałem, że nie ma czasu i żebym szybko płacił bo szkoda czasu. Po pytaniu to ile w takim razie kosztowało by zrobienie tego samochodu to wyliczyli mi, że zawieszenie (wahacz, tuleje, półosie, przeguby, łączniki więcej już chyba nic nie mówili) plus sam dwumas za 3 tys to wszystko wyszło by ponad 10 tys. I tutaj była dziwna sprawa. Chyba to był właściciel serwisu spytał się za ile jest to auto i skąd jestem, po czym powiedział żebym nie kupował tego auta, on mi da nr do swojego przyjaciela,który ma komis i w takiej cenie sprzedaje auta i mam na niego się powołać (z imienia i nazwiska) to on mi sprzeda taki samochód w takiej cenie i będzie z nim wszystko ok. Wydawało mi się to trochę dziwne ale nie mówię że na 100% miał złe intencję, może chciał pomóc, nie wiem, po prostu była taka sytuacja. Ogólnie mam bardzo złe odczucia po wizycie w tym warsztacie, zobaczyli młodą osobę (26 lat) i zrobili ten przegląd na odpierdziel, szybko zrobić niech płaci i spieprza. 150 zł kosztowała taka przyjemność. Ostatecznie kupiłem ten samochód (Panowie, którzy sprzedawali są polecani na forum). Po przyjeździe samochód sprawdził znajomy diagnosta i zrobił całą ścieżkę jak na przeglądzie, plus znajomy mechanik (nie Pan Wiesio ze stodoły, tylko gość który naprawdę zna się, nigdy nie było z nim problemu i zawsze ma pełne ręce roboty co też o czymś świadczy) i do wymiany z zawieszenia był tylko lewy górny wahacz i łączniki z tyłu. Do dwumasy jak na razie nikt nie miał żadnych zastrzeżeń chociaż wiadomo, że nowa nie jest.
Panie i Panowie,
Gdzie we Wrocławiu lub okolicach (do 60 km to okolica:)) podjechać z wtryskami?
Biorąc pod uwagę że właściwie jeżdzę tylko po obwodnicy (do 120) to średnie spalanie 6.8-7.0 jest nieco za duże.
Podejrzewam że któryś wtrysk leje. Reszta parametrów wygląda OK. Zalałem kilka tankowań temu czyścika (liquy moly) ale zmian w spalaniu nie ma.
Nie we Wrocławiu. Bosch Matkowski w Pietrzykowicach, albo Diesel Serwis w Mlecznej. W tym ostatnim robiłem pompowtryskiwacze do skody i jak na razie jest ok
Bartek czy Jacek na ten komis namawiał?
Szukam we Wrocławiu i okolicy warsztatu, który wywali mi HID'y, oceni czy lampa nadaje się do regeneracji (metalizacja odbłyśnika, polerowanie klosza, czyszczenie, itp.) i taką regenerację przeprowadzi wedle potrzeby oraz założy mi standardowe H7. Kogoś możecie polecić?
Poleci ktos jakiegos swietnego elektryka we Wroclawiu?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ireneusz Styś na Paczkowskiej
Gdzie mogę we Wrocławiu za jednym razem:
- usunąć klapy wirowe
- wgrać program
- założyć podwójny wydech
klapy i soft to w evodynamics, ale czy założy wydech to nie wiem...
Na ich stronie mają napisane, że też tym się zajmują, więc "uderzę tam". Dzieki
A bawił się ktoś z Was w konserwację podwozia? Słyszałem o firmie Rust Stop, ale ciekaw jestem czy ktoś z Was korzystał z ich usług i jak jest z jakością i ceną?
Regulacja zaworow 2.4 jtd...gdzie we Wroclawiu?
[MENTION=26939]_M_[/MENTION], a drogo się Pan Zdzisław ceni? Nie chcę oszczędzać, wolę żeby było zrobione raz, a dobrze, ale jakoś tak muszę spytać :D
Wszystko dotarło, dziękuje Ci ! ;)
BRAVO SERWIS zawiesił działalność, do piątku mają się wynieść z obecnej lokalizacji na Partynickiej. Nowa lokalizacja i termin wznowienia działalności nieznany.
Gdzie udać się we Wrocławiu na spawanie miski olejowej w 2.4jtd?
Chodzi mi o warsztat który zdemontuje, zespawa i zamontuje miskę. Kompleksowo.