Panowie teoretycznie felgi 15 wejdą do 159 chodzi głównie o zaciski czy min to 16?
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Printable View
Panowie teoretycznie felgi 15 wejdą do 159 chodzi głównie o zaciski czy min to 16?
Tak czysto z teorii chyba padną jakieś 16 o oponą 16/205/55 chciał bym jakieś Alu a nie stalowe tylko na allegro brak ciś ciekawego w dobrej cenie. A nie chce wydawać z 1200 zł na felgi na zimę :-/
Ostatnio zakładałem 16" na zimę do mojej 159 i to bez zacisków Brembo zostało mi może 3mm luzu na ciężarki wyważające... Po założeniu cieniutkich ciężarków mam 1-1.5mm luzu między nimi a zaciskiem :) Poszukaj, za 800 zł dostałem praktycznie nowe felgi Aluteca, tak to mniej więcej wygląda. Nie wyobrażam sobie jakim cudem miały by się tutaj zmieścić 15" :D
A jaki profil masz tej opony 55?
Opona 215/55/R16 :)
na przód nie ma opcji by weszło 15" do alfy 159.
:nono:
na tył jest opcja bo tam są malutkie zaciski ale na przód nie.
ja takie mialem na poczatku, dostalem z autem - co chwile haczylem podwoziem o cos. do mniejszych silnikow I nizszych wersji takie dawali czasem oryginalnie, ale to sie u nas srednio sprawdza, dlatego jesli 16 to polecam 215/55 lub jak ktos chce pare mm wiekszy przeswit (kosztem balonow) to 205/60.
Nie czaje. Po co kupujecie samochod do ktorego nie stac was na kupienie opon? Pozniej czlowiek slyszy nazekania ze samochod zle sie prowadzi. A co sie dziwic jak instalujecie 15 czy 16 calowe felgi z ogromnym balonem.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
No jak przewidziano 16" ktore jest zimą bardziej komfortowe i bezpieczne dla felg na zalane wodą bądz błotem pośniegowym wyrwy w asfalcie . Latem widzisz drogę a zimą warstwe sniegu / wody. Ja mam lato 19" i na zime też chciałem 19" (bo mam drugi komplet felg) ale szkoda ich . Dwa że 16" do Alfy i 16" do Vectry B kosztuje tyle samo. Wiem -zdarzają się strzały po bandzie ;-). Na Olxie gosc sprzedaje fele do 159 z zimowkami 205/70/16 to już opona do przepraw przez rzekę :-)
Założyłem dzisiaj sottozero 19" i uwolniłem się od patrzenia na auto przez kilka miesięcy na syfnych kołach:)
Witam
Ja założyłem do siebie Nokiany WD3 215/60 /16 na stalowych felach i jeśli chodzi o wygląd to szału nie ma wiadomo balon duży ale wszelkie nierówności nawierzchni balon rekompensuje Alfa stoi wyżej niż na 205/60/16 co za tym idzie nie będzie robić za pług w zimę a i oponki bardzo ciche
Pamietajcie tylko o jednym. Jak macie kupione OC/AC i dojdzie do wypadku to ubezpieczyciel sprawdzi czy macie zalozone opony zgodne z zaleceniem producenta. Jak w katalogu ubezpieczyciela nie bedzie opon ktore zalozyliscie to odmowi wam wyplaty odszkodowania. Polecam pozostanie przy rozmiarach proponowanych oficjalnie przez AR.
Na przyklad:
- 205 55 R16
- 215 55 R16
- 225 50 R17
- 235 45 R18
- 235 40 R19
Nie jest to do końca prawda. Są normalnie dostępne kaukulatory dzięki którym można bezpiecznie zamiennik wybrać. A dwa to nie jest oblig od producenta tylko zalecenie. Wiec jeśli ktoś złożył opony zgodnie z wszystkimi prawidłami nikt nie może odmówić wypłaty odszkodowania. Ale jeśli ktoś na siłę naciagnal opony na za duże felgi a przyczyną wypadku były opony to zaczną się problemy.
Dokładnie. Poza tym jak wpiszesz w kalkulator zalecane rozmiary to ani jeden nie zgadza się z drugim. Nie wiem na jakiej zasadzie "firma" dobierała rozmiary kół ale różnica między 215/55/16 a 235/40/19 jest spora. 205/60/16 ma jeszcze i tak mniejszą srednice niz 235/45/18 . Włosi to ludzie z luzackim podejsciem do takich detali ,spasowali koła tak samo jak panewki w T.Sie ;-) .
I tak i nie. Mialem szkody (poszkodowany, raz sprawca stluczki), gdzie opony nie byly sprawdzane.
Osobiscie ubezpieczalnie w PL postrzegam jako 'organizacje przestepcze' naginajace badz beszczelnie naruszajace/lamiace prawo (na bazie doswiadczen wlasnych roszczen z OC sprawcy oraz znajomych) i nawet jesli mozna stosowac zamienniki opon, to ubezpieczyciel moze chwytac sie kazdego, niekiedy bzdurnego, sposobu na odmowe wyplaty odszkodowania lub jej zanizenie.
A co do zalecen producenta z Wloch - pewnie nie bral pod uwage kolein na polskich drogach i sniegu wiekszego niz 2-3 cm ;)
To nie wiem co to za ubezpieczyciel. U mnie nigdy (a było tego trochę) ubezpieczyciel nie robił problemów z wypłatą (czy to moja wina, czy z czyjejś, czy AC). Fakt, wyceny były zaniżone, ale to się wybiera naprawę bezgotówkową w serwisie i problem z głowy :)
Panowie pytanie jeszcze jedno. Chce kupić felgi na zimę do opon 16/205/55 aluminiowe na razie nic ciekawego w dobrej cenie nie ma. Pytanie o stalowe ET według Alfy powinno być 34 czy jak będzie 37 od Opla nic się nie stanie czytam że dopuszczalne jest 2 % na rozstawie osi. Druga sprawa otwór centrujacy powinien być 65 a niekiedy zdążają się 65.1 czy ta 0.1 mm różnicy jest dopuszczalna? Pytania możne banalne ale lepiej wiedzieć przed zakupem niż później mieć 4 złe felgi :-D
Daruj sobie oplowe Et37 wejść wejdzie ale będzie obcierac o zaciski z przodu wiem bo takie mierzylem i musiałem kupić ori stalowe od Alfy czyli et 34
- - - Updated - - -
Siemka
Nie obcieraja mi oponki nic o nadkola a i wszelkie nierówności miękko teraz się pokonuje jedyny minus u mnie to odgłos bicia z prawej strony ale albo felga krzywa choć wyważona to możliwe że zacisk nie odbija i klocek bije
Poważnie te 3mm między ET 34 a 37 są takie ważne?
Panowie kto może polecić jakiś najtanszy sklep internetowy z oponami??
Nie ma jako tako najtanszego, ceny sie zmieniaja dosc czesto, trafiaja sie okazje, czasem opony sprzed 2-3 lat, innym razem na nowki jeden model/producent/rozmiar jest najtaniej w jednym sklepie, ale juz troche inny jest o 10-15% drozej w tym sklepie, a w innym jest taniej.
ceneo i szukac. ja odrzucam sklepy z mala iloscia opini i lubie wiedziec jaki jest DOT opon ktore kupuje - nie zawsze jest to podane, niektore sklepy podaja np nowe = do dwoch lat itp. z reguly jak maja u siebie w magazynie to DOT jest albo na stronie albo przez telefon Ci podadza, jak zamawiaja z magazynu zewnetrznej firmy, to nie powiedza Ci wiecej niz np do 1-2-3 lat.
Oponeo.pl i zadzwoń na infolinię i pogadaj ... czesto dają rabat i robią inną cenę niż na stronie. Zawsze u nich kupuje i na 10-15% dostaje jeszcze zniżki z tym ze ja juz przez parę lat kupiłem u nich 6 kompletów
Ja też, po tym jak w zeszłym roku utknąłem na zimówkach 205/55/16 na środku ulicy na ok. 10 cm kawałku metalu, zmieniłem oponki na 215/60/16 teraz samochód jest wyższy ok. 18 mm. Nic nie trze - wszystko ok. Fakt, że balonik jest ale mniej czuć nierówności - a na zimę niski profil chyba nie jest aż tak potrzebny. Teraz będę jeszcze przerabiał temat łańcuchów - niestety wybór z tego, co się wstępnie orientowałem za duży nie będzie.
Dziś przywiozłem stalówki z GMa/SAABa 16/6,5" ET41 i o dziwo na normalny zacisk (mały) wlazły . Także obalam kolejny mit jakoby powyżej ET34 nie wlazły :-) ( no chyba że wyprofilowanie rottora felgi stalowej tez ma znaczenie ). Te felgi jeździły na Oplu Omedze. Będę je na dniach wystawiał na Bazarze z moimi oponami tj. Pirelli Snow Control 205/55/16 z 6,5-7mm bieżnikiem za 700pln dla klubowiczów z odbiorem własnym.
EDIT:
Panowie DUPNE SPROSTOWANIE !!! Felgi stal 16/6,5 ET41 NIE WCHODZĄ NA MAŁY ZACISK !!! Wycofuje ogłoszenie i przepraszam za zamieszanie .
Mi weszły i zostało z 3mm luzu a koledze nie wchodzą . Po uspokojeniu swojego zdziwienia i szoku doszedłem do sedna sprawy ,którego nie brałbym pod uwagę bo nie myślałem nigdy o tym . Mianowicie : Ja mam klocki 1/3 a kolega ma nowe i zacisk się rozszerzył do tego stopnia ,że trze . Nigdy nie miałem podobnego "przeżycia" więc nie myślałem o tym . Więc dla kolegów którzy szukają stali - ET41 odpuścić . Co do Oplowskich ET37 radziłbym też przymierzyć na grubym klocku
Miałem tego nie robić - ale jednak chyba zainwestuję w opony zimowe na ten sezon.
Może ktoś polecić coś w miarę dobrego w niedużych pieniądzach w rozmiarze 225/50R17 lub 215/50R17?
Da się jeździć na Nexen Winguard Sport?
Panowie opony to jedna z najważniejszych rzeczy w samochodzie. Na tym się nie oszczędza. Lepiej kupić zimowki niższej klasy, ale nowe niż opony klasy premium używane.
Da się, mam niecały miesiąc ale nie narzekam, nawet biorąc pod uwagę ,że w teście (parę stron wcześniej) wyszły słabo przy hamowaniu na mokrej nawierzchni to według mnie źle nie jest (no i wciąż żyję - jakiś kolega wypowiadał się parę stron wcześniej, że jak założę te opony to na drugi dzień się rozbije, zabije i Bóg wie jeszcze co:P). Jeżeli nie chcesz pakować dużo kasy to imo najlepszy stosunek cena/jakość przy zachowaniu przyzwoitych parametrów.
Ja sie z tym nie zgadzam a wrecz przeciwnie. Opona niższej klasy jak nowa wychodzi srednio bądz jak niektóre chińczyki wręcz fatalnie w testach to zawsze będzie gorsza niż BDB opona klasy premium nawet używana. Bo dobra przyczepnosc nie zależy tu od różnicy 2mm w bieżniku tylko od mieszanki,lat doswiadczen w tworzeniu struktury bieżnika i licznych testow na ktore wielkie koncerny poprostu mają kasę. I nie wpadajmy w skrajnosci bo zgodze sie z tobą tylko wtedy jak ktos ( nienormalny )kupi zimówke która ma 3-4mm bo to już jest szrot nie opona ,która ani nie odprowadzi dobrze wody ani nie bedzie przyczepna na sniegu. Dobra uzywana opona 6-8mm czym bedzie sie roznic od twojej nowej po jednym sezonie ? Tym ,że tanie uzywane jest gorsze niz drogie uzywane. A mysle ze nikt nie kupuje uzywek 10cio letnich tylko opony sprawdzone technicznie u wulkanizatora.
Tak właśnie czytam Internet i też dochodzę do takiego wniosku :-) Niech wytrzymają ze dwa, trzy sezony i będzie dobrze. Bo nawet w nieco większych pieniądzach w tym rozmiarze nic ciekawszego nie znajdę.
Wklejałem kilk stron temu linki do testów w niemczech, nexenó, nankangów i kij wie czego jeszcze. W każdym opona otrzymała ocene złej/niepolecanej. Zreszta, w jednym z autoświatów też została odrzucona na samym początku testów ze względu na fatalne wyniki podczas hamowania na mokrym i śniegu. Więc masz do wyboru, profesionalne testy które odradzają opone, oraz opinie z forum czy komenatrze w sklepach w stylu "jeżdże, jest spoko". Wolałbym już kupić używane, z 2-3 letnie opony z wysokim bieżnikiem niż tzw. chińszczyzne.
Tylko używana 2-3 letnia opona nawet z dobrym bieżnikiem może być już do niczego jak była źle przechowywana i guma jest juz twarda ... szczególnie przy zimowkach . Te wszystkie profesjonalne testy są robione na zlecenia największych koncernów i dla nich wiec z góry wiadomo kto ma wygrać. .. aczkolwiek ze wszystkiego można wyciągnąć wnioski. Ja na zimę tylko nokiany juz od 8 lat stosuje. .. jak dla mnie najlepsze a man duże porównanie a do swojego auta nigdy używek bym nie kupił akurat na tym się nie oszczędza to jest jedyny element samochodu który ma kontakt bezpośredni z nawierzchnią
...może być ale od tego sprawdza sie ją cisnieniowo ,reszta typu wyzbkowanie czy wady materialu jak sparciała guma czy naruszenie materiału wyłapie wulkanizator. Kto co lubi .
Co by nie było guma juz nie ta sama
IMO opinia nieobiektywna - auto 4x4 da radę na słabszych oponach. Wiem z autopsji :)
Co do reszty wypowiedzi - jak dzisiaj kupię nowe to za rok mam używki. Fakt, że pewne ale używki.
Jednak jeśli jest możliwość zakupu dobrych używek 'firmowych' to ja bym wybrał używki, niż po 'taniości' chińskie.
A jakbym już miał koniecznie kupić nowe klasy budżet, to bym myślał o polskich oponach - myślę, że nie są gorsze od chińskich.
Po roku te "nowe używki" są pewne tylko dla ciebie i to nie do końca bo kwestia czy nie przeciągales jazdy w cieple dni i w jakim stylu jezdziles :-). Jednym słowem wszystko zalezy od uzytkownika a na szczescie łatwo to wzrokowo i "głaskając"ocenić. Absolutnie zgadzam sie ze nowe to nowe . Tyle ze markowe lepsze niż JingLing a w moim wypadku jak zmieniam koła co sezon na inny rozmiar to zakup nowek i "podarowanie" ich w gratisie do felg mija sie z celem. Ja tylko dla tych co sie nie znają to polecam zakup uzywek w zakladach wulkanizacyjnych badz od sprawdzonych sprzedawcow bo nie raz zetknąłem się z ludzmi ktorzy "nieswiadomie" sprzedają wyząbkowane opony badz zimowki "przypalone".