Giulietta 1.4 MA. Co sądzicie o tym wykresie ?https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2019/10/52.jpg
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Printable View
Giulietta 1.4 MA. Co sądzicie o tym wykresie ?https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2019/10/52.jpg
Załącznik 264897 Moja julka po tuningu bardzo ładnie się zbiera z dołu,ale słaba ma górę, czy jak zamontuje większa turbinę od wersji 170KM to wyciągnę trochę góry momentu nie tracąc dołu? Bo moje turbo pompuje już na maxa 1.87bara a w wersji 150konnej mam małe turbo. I nie wiem czy ktoś(poprzedni właściciel) nie zrobił wirusa w trybie normal(136KM) bo w trybie dynamic doładowanie już sie nie zwiększa tylko reakcja na gaz jest inna,a wg instrukcji 150KM i wiekszy moment ma być w trybie dynamic.
Co myślicie o tym wykresie, jest ok czy nie bardzo?
Mogło być więcej. Chyba, że właściciel tak chciał. Te wersje jak są zdrowe, to idą dużo wyżej momentem i moc w granicach 160KM. Załącznik 268947
Ok, dzięki za odpowiedź. Myślałem, że te linie powinny iść bardziej pionowo tak jak np u Ciebie
Co sądzicie? W ogóle mam takie dziwne wrażenie jakby Julka po programie byla bardziej zamulona, jakby nabrała charakterystyki wolnossacego silnika. Oczywiście w testach przyspieszeniowych jest lepiej, ale same moje odczucia są odmienne od tego co wskazują bezwzględne liczbyhttps://www.forum.alfaholicy.org/ima...2020/05/43.jpg
jakim cudem masz 200KM i tylko 300Nm momentu,to strasznie żałosny wynik,seryjnie powinno byc 350/380Nm a po programie granice 400Nm powinny byc przekroczone bo to daje efekt wooow.ja przy 170KM mam 400Nm i to ciągnie fajnie.
159 2.4 z hybrydą + dolot + kevlar
614Nm i 280KM
Mechanika, pomiary, logi - [MENTION=34058]KaaC[/MENTION]
Soft robiony przeze mnie na podstawie logów Karola (Kaac)
280KM z powodu wydechu. Nie do końca odetkany. Został tłumik środkowy plus kat. Rosło tylko ciśnienie, a nie przepływ. Więc górą brakło wydajności. Prace trwają.. ;)
Załącznik 271974
Piękny wynik. Niuta ma tyle co mała ciężarówka.
Kosmos :) :D
Moment niesamowity!
Życzę z całego serca przełamania 300KM :)
[MENTION=34058]KaaC[/MENTION] byś się pochwalił :P
Nie ma czym, to nie jest jakiś gruby projekt - auto mojego klienta, walczyliśmy dzielnie nad kilkoma rozwiązaniami i ostatecznie udało się jak widać na załączonym obrazku.
Poza tym to nie koniec, to jest koniec początku.
Pisząc tu chciałbym jednocześnie podziękować Mirkowi oraz właścicielowi za determinację i cierpliwość.
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
I tak uważam że fajny wynik :)
Witam wszystkich, wstawiam wykres z hamowni z prośbą o interpretację wyników. W czym moze być problem takiej fali? Generalnie auto na wyzszych obrotach kopci na czarno. Wtryski, turbina? AR 159 jtdm 150km 310 tys przebiegu.
Załącznik 272446
Delikatny program.
Brakło wydechu i chłodnicy do większych liczb. Można było jeszcze próbować bliżej 300, ale nie widziałem w tym najmniejszego sensu. Zrobimy co trzeba i będziemy lecieć dalej z cyferkami ;)
Prace w sumie powiedzmy, że połowicznie dobiegły końca kilka miesięcy do tyłu... Natomiast wrzucam wykres ponownie lekko poprawiony mechanicznie.
Dojdzie jeszcze jeden mały element do układanki i ta trójeczka z przodu się pewnie pojawi.
Załącznik 276111
Ładnie :)
A jak z przeniesieniem tego na asfalt? Jak to w realu wygląda?
Domyślam się, że 100-200 dobrze wypada, a robiliście jakieś próby 0-100?
Może by koledzy zdradzili jaki dokładny setup pod takie moce??
14-stoletnia Seria :)
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...021/01/100.jpg
A to ja się pochwalę co firma Cinsoft wycisnęła z mojej TBi
Załącznik 276687
pokrótce: K04 hybryda w Perun Turbo, większy IC, DP luźny kat, nowa dwumasa i sprzęgło + kevlar, remont skrzyni + torsen Quife, czujnik EGT i temp. oleju, cewki, świece i masa pracy.
Pozostały jeszcze poprawki blacharskie i chyba wstawię sondę szerokopasmową. Niestety przez pandemię na samego Quife'a czekałem prawie pół roku, na szczęście dostarczyli przed brexitem, bo pewnie trwało by to jeszcze dłużej.
Wielkie podziękowania dla Pana Marcina za kawał dobrej roboty.
[MENTION=1543]Zet[/MENTION] O, nieźle, mocy więcej niż w 3.2, a moment, jak na benzynę, świetny, co przy dynamice tego silnika (na ile wyczytałem i obejrzałem rzeczy), to musi nieeeeeźle jechać ;-)
Pierwsze wrażenia po odebraniu samochodu niezapomniane, "wgniatało w fotel" w każdym tego sformułowania znaczeniu :D
Na zimówkach i suchym asfalcie na 3 biegu trakcja już jest, 0-100 na razie odpuszczam. 100-200 zrobię jak dopadnę jakiś sprzęt pomiarowy
po naprawach
Załącznik 276694
i po samym sofcie, wtedy okazało się, że muszla turbiny jest w środku pęknięta
Załącznik 276695
Niestety nie posiadam
Tak, zmieniony tylko DP i kat
Bardziej mi chodziło o wynik po wymianie gratów po pierwszym pomiarze kontrolnym
Nie mam
Załącznik 276696
2.4 JTD 20V po chipie, ale mapa była robiona przez ujwue kogo ujwie gdzie, podobno w cinsofcie mowił poprzedni właściciel, ale sam nie wiem.
Ogółem to co widać na wykresie czułem z charakterystyki silnika-dość słaba góra, za dużo momentu i do tego turbodziura do 1800 obrotów-ogółem nie jestem zadowolony z tej mapy, torque steering przy maksymalnym momencie obrotowym, bezsensowne palenie kapora i słaba góra kończąca się na 3700 obr-no silnik do ciężarówki albo busa a nie do osobówki, ja wiem że diesel, ale wolałbym jakos wygładzić wykres momentu zwłaszcza, bo szkoda półosi i sprzęgła.Do tego na samym stage 1 pewnie można by zrobić więcej niż 15 koni przyrostu, ale musiałbym zhamować ją na oryginalnym sofcie, a szkoda chyba na to floty narazie, żeby dłubać.
Byłem kilka dni po Tobie i Marcin wspominał o twojej 159 :) Gratki :)
Też się pochwalę :
Giulietta QV (Seria pokazała 242 konie i 340Nm)
Ze zmian to większy intercooler (zestaw z Fmic'a) , i sprzęgło świeżo obijane okładziną kevlarową.
Pozostałe zmiany nie mają raczej nic do mocy :)
Program pod RON 98
272 konie i 420 Nm ;)
Załącznik 277419
Dzisiejszy pomiar mojej 156jtd 2.4 20v , program prawie noname robiony przez kolegę . Coś tam dał ale niewiele . Dołożony fmic i wycięty środkowy katalizator . I mnie zdziwienie wzięło że tak mało mocy . Co sprawdzić przed normalnym programem . Chcę jeszcze wybebeszyć przedni katalizator . Ile powinno wyskoczyć 220-230 koni ? Ewentualnie na jakim doładowaniu takie moce są osiągalne bo u mnie jest do 1.5bara spadające na 1.4 od około 4tyś . Na pomiarze była włączona klima , dużo zjadła ?
Załącznik 278768
Właśnie kupiłem szersze barany od 3.0 do swojego 2.5 24V. Dodatkowo jest zrobiony decat + wydech supersprint. Ktoś zainteresowany wykresem z hamowni?
Jeszcze nie robiłem. Wrzucę jak ogarnę auto do końca
Poprzedni właściciel robił wydech, przy okazji wymiany rozrządu kupiłem sobie szersze barany bo podobno dają lepszy moment na dole. Ogólnie nie planuje większych tuningów bo tak jak mówisz- nie ma to za bardzo sensu.
3.2 z lepszym wydechem i większym dolotem wypluła 280 koni po mapie.
https://youtu.be/rt8nYK-gMNw?t=360