To podgrzewanie spalinami mam pod termostatem będę musiał pogadać z moim mechanikiem czy mi ogarnie ten podgrzewacz z lalki a możesz coś więcej napisać co jak i gdzie zamontowane?
Printable View
To podgrzewanie spalinami mam pod termostatem będę musiał pogadać z moim mechanikiem czy mi ogarnie ten podgrzewacz z lalki a możesz coś więcej napisać co jak i gdzie zamontowane?
Adrian zrobione jak tutaj, osobiscie zostalo mi jeszcze podlaczenie diody zeby byc pewnym ze wylacza sie zawsze w dobrym momencie
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...utomatyka.html
Marek ciezko mi powiedziec ale o wiele szybciej. sprawdze dokladnie w tym tyg i dam znac.
Tutaj jednak trochę ciężko jest określić nie znając silnika, bo przy różnych temperaturach, w różnych warunkach może być inaczej. Nie wspominając, że może też być walnięty termostat.Dzięki. Tylko gdzie pomiędzy silnikiem, a przegrodą tego szukać? Na przewodach idących z głowicy do nagrzewnicy, gdzieś w samej nagrzewnicy, czy np. w bloku? Natomiast naklejki może już nie być jeśli np. coś było robione...
Powinieneś tam ujrzeć coś takiego
http://allegro.pl/alfa-166-2-4-jtd-w...941582769.html
Zrobiłem u żony elektryczny dogrzewać od citroena. Efekt jest taki ze jak bez dogrzania w mroźne dni przełączał się na gaz po ok 3km, a z dogrzewaczem jakieś 2.5km. W dogrzewaczu są 4 krzałk razem ok 1kW. Wadą jest to że przygasają światła, alternator nie daje rady (Lybra 1.6). Odpuściłem używanie tego ustrojstwa.
W 166 mam webasto bw50, jak uruchomie silnik i webasto to po 1 km leci cieplutkie powietrze w mrozy
Panowie, a mysleliscie o patencie z odpalaniem auta z pilota? Oczywiscie to tylko do automatow no i moze nie idealne rozwiazanie, ale daje rade. Kumpel zamontowal sobie to Rav-ce za jakies 500 - niby nie tanio, ale cene rekompensuja miny przechodniow :)
Dd
Założenie czegoś takiego jest proste jak budowa cepa. Na forum jest ktoś co zrobił sobie coś takiego w 166 manual. Tylko tak w nowym roku nie przypominam sobie nicka :sarcastic: ma ciemną, obniżoną na 18" chyba z zenderkiem :P
Jest to fajny bajer ale sądząc po popularności rozwiązania raczej mało przydatne.
B-ski to zakładał
W manualu? No Ja bym sie chyba nie zdecydowal, az tak bardzo nie ufam swojej pamieci :) Dlaczego malo przydatne? Spelnia swoja funkcje nagrzania samochodu. Bezpieczne, bo po otwarciu auta mamy jakis czas na przekrecenie kluczyka bo inaczej auto zgasnie. Ja zakladam, ale chyba juz nie w tym sezonie.
Dd