Jeśli chodzi o te niespodziewane pady akumulatora, to warto zaopatrzyć się w jakiś "power bank" rozruchowy, np. w coś takiego : https://allegro.pl/oferta/urzadzenie...d-bb976622cef7
Printable View
Jeśli chodzi o te niespodziewane pady akumulatora, to warto zaopatrzyć się w jakiś "power bank" rozruchowy, np. w coś takiego : https://allegro.pl/oferta/urzadzenie...d-bb976622cef7
nie mam, żyję, padu nie było, co najwyżej na pierwszym aku i przed updatami raz parę kontrolek w zimie wyleciało po tygodniowym postoju na parkingu na lotnisku. aku faktycznie nie przeszedł testu w ASO i wymienili 2+ lata temu.
dla mnie alfaconnect jest podejżanym głównym tych nagłych pełnych rozładowań, ewentualnie może np niezupdatowany DNA monostabilny, gdy się zwiesi (a to mu się zdarza na starszych firmwarach sporadycznie), potrafi w konsekwencji np blokować uśpienie innych modułów i właśnie rozładowanie aku. naprawde nie kojarzą aut z przed czasów alfa connect/mono DNA które by miały taki pad nagły.
Ja po wymianie akumulatora pół roku temu na varta tez zero problemów.
Sent from my iPhone using Tapatalk
nie, nie da się, tristabilny jest elektromechaniczy i ma taki interfejs (10 pin), monostabilne to już moduł CAN tylko masa/stałe +12V i para różnicowa CAN - ma swój firmware. Od stycznia jest update do revsion 403. Większość aut które do mnie przyjeżdżało miało rev 307, ostatnio było jednak auto z 401, a i tak siedział w kompie (nie pamiętam BCM czy ECU) błąd U1700-87 który kwalifikuje wg service newsa (wrzucałem na forum parę tyg temu) na update firmwaru na 403 i poprawki stabilności.
Tylko słówko odnośnie monostabilnego DNA i tego że wspomniałem iż może on być odpowiedzialny za brak power-downu auta i pady aku - nie chcę być źle zrozumiany - to takie bardzo luźne spekulacje, raczej na pierwszym miejscu stawiam alfa connect bo to jednak moduł który stale wysyła/sprawdza pozycję itp i prędzej bym go obarczał odpowiedzialnością że wejdzie w jakiś stan gdzie uporczywie i na np max mocy próbuje komunikować się z siecią komórkową albo zawiesza (bo w przeciwieństwie do DNA który ma prosty firmware, tu na pewno jest juz dużo bardziej skomplikowany).
- - - Updated - - -
no ale Ty masz 2016 więc cudów typu alfa connect czy monostabilne dna u Ciebie brak. natomiast 2016 ze starymi firmwarami tez miały swoje grzeszki jeśli chodzi o usypianie i były na to jakieś updaty chyba w 2017r.
SPróbowałem skonfigurować Stelvio i wydrukować - zapisać do pfd: "Błąd". Więc próbuję udostępnić sobie konfigurację - na maila. Przychodzi mail, owszem, po godzinie:Załącznik 278070
Nie było do tego mail załączników.
Wstyd. Próbowałem zachęcać znajomego do zakupu Stelvio Veloce, obiecałem że mu prześlę konfigurację. Ależ dbałość o sprzedaż!