To jak moja nie puszacza dymka a olej mi znika to znaczy że turbo mi za dużo go goni ?
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Printable View
To jak moja nie puszacza dymka a olej mi znika to znaczy że turbo mi za dużo go goni ?
Bo gdzie indziej mógł by się podziewać :/
W jakich ilościach znika?
Trudno powiedzieć, ale jutro rano sprawdzę , bo dziś zmieniłem sprężyny z tyłu i było dwie kreski na wyświetlaczu a po skończonej wymianie już było piiip że jest pusto :/ pojechałem kawałek w inne miejsce by umyć auto , myślę sprawdzę bagnet i suchy , dla tego chce rano zobaczyć czy coś będzie czy nie
Nigdzie nie wyciska ,
Może turbo poszlo
Sprawdź czy nie masz wycieku spod filtra oleju(uszczelki).
W takim przypadku olej "znika" w macie wygłuszającej dolna osłonę silnika.
Nie sugeruj się wskazaniami czujnika oleju, tylko sprawdzaj na bagnecie. Czujnik potrafi pokazać 5 kresek a minutę później zero. A potem 4. Ten typ tak ma. Dopóki na bagnecie nie stwierdzisz ubytku to nie ma tematu.
Co do dymienia przy spalaniu oleju, wydaje mi się, że nie będzie dymić na niebiesko cały czas, a dopiero przy wypalaniu DPFa zauważysz wyraźne niebieskie zabarwienie dymu np. przy ruszaniu (na postoju w ogóle nie widzę dymu przez cały czas wypalania stacjonarnego).
Do 2.0jtd 170km podejdzie Mobil 5w30 czy lepiej coś w stylu Motul 8100 X-CLEAN FE 5W30 ?
No i po nocy olej wrócił , ale i tak w małym stopniu mi znika , i poci się z obudowy bagnetu przy misce oleju , muszę oring tam wymienić