Olej ważna rzecz. Ważniejsze od marki oleju jest skrócenie interwału wymiany, maks. co 15 tkm.
Printable View
Olej ważna rzecz. Ważniejsze od marki oleju jest skrócenie interwału wymiany, maks. co 15 tkm.
Jak potrzebuje na szybko kupić olej na miejscu do JTDków i nie mogę czekać na przesyłkę Liqui Moly/Meguina to zawsze kupuje Shella. Aktualnie ma właśnie zalany do 2.4 dokładnie Shell Helix Ultra Diesel 5W40, o którym wspomniałeś i zero problemów. Stosowałem go również z powodzeniem w 1.9. Problemów dopatrywał bym się gdzie indziej.
Mój olej jest bez oznaczenia DIESEL na baniaku, ale z tego co czytam nadaje się jak najbardziej do diesla.
Macie jakiś sposób na dosyć "rzetelne" sprawdzenie poziomu oleju w waszych jtd? ;> Ja bardzo często mam rozmazany olej na bagnecie, niezależnie od tego czy sprawdze po całej nocy czy też po 20-30minutach od wyłączenia silnika.
Ja sprawdzam tak:
- gaszę w pełni rozgrzsny silnik
- czekam ok. 10 min.
- wyciągam bagnet, wycieram go ręcznikiem papierowym i odkładam go na 5-10 minut na czyste podłoże - w tym czasie olej z wejścia na bagnet ścieka do miski
- sprawdzam poziom
Zawsze sprawdzając stan oleju silnikowego wyciąga się bagnet, przeciera do sucha i za chwilę sprawdza ponownie poziom. I raczej powinno się to robić na przynajmniej nieco wystudzonym silniku.
Tego nawet na kursie na prawo jazdy uczą ;)