Warto dolać dobrej chemii do paliwa, która spróbuje oczyścić układ. Ten trzeci wtryskiwacz może już lekko niedomagać. Dla pełnej diagnostyki przydałoby się wykonać próbę dynamiczną.
Printable View
Dziękuje za odpowiedź, nieszczelności na kolektorze to jeszcze nie sprawdzałem, podkładki pod wtryskami tak używając wody z płynem i wygląda że jest ok, 3 baki paliwa przejeździłem z dodatkiem do czyszczenia wtryskiwaczy firmy STP, niestety po tym żadnych zmian nie zauważyłem. Odnośnie turbo to mechanik uznał że uszkodzone, dlatego że wąż turbo -> intercooler nie twardnieje po dodaniu gazu. Ogólnie to silnikiem kołysze na wolnych obrotach zaraz po odpaleniu, przyśpieszenie czuć dopiero od 2k obrotów, podczas jazdy z stałą prędkością i przy obrotach ok 1400 lekkie wzniesienie powoduje że obroty zaczynają falować +/- 10%.
To co opisujesz równie dobrze może powodować nieszczelny EGR. Zaślep pełną zaślepką i potestuj. Checkiem na desce się nie przejmuj.
Wiem panowie, że to nie w tym temacie... błąd p0335 czujnik położenia wału korbowego....auto kręci ale nie odpala.... poprzez kable pali....ewidentnie czujnik padnięty ?
Co można powiedzieć na temat tego:
Wolne obroty, silnik rozgrzany.
Po dodaniu gazu i trzymaniu obrotów rzędu 2000, wszystkie korekty na każdym wtrysku zbliżają się praktycznie do 0. Na wolnych tylko coś się rozjeżdża. Co o tym myśleć? Próbować wlać oleju 2t?
Dodam też, że korekty sprawdziłem z ciekawości, bo nic złego nie zaobserwowałem, samochód jeździ, dobrze odpala na zimnym i ciepłym silniku. Jednostka to 1.9 8v
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/07/197.jpg
Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka
Jak nic się nie dzieje ( nie kopci na czarno, pali na dotyk, nie ma ubytku mocy itp.) to zostawić w skopoju. Olej i tak powinno sie dodawac żeby wtryski mialy lepsze smarowanie.
Proszę o podpowiedź bo już baranieje. Mam nadal nierozwiązany problem z gasnącym podczas jazdy silnikiem o czym wspominałem w kilku postach. Wczoraj robione były próby przelewowe po sugestii warsztatu, jako przyczyna kulejący wtrysk. Wydawało się, że trafili w punkt co widać na zdjęciu (nie sugerujcie się kolejnością 1 jest wtrysk 3). Od razu zdecydowałem sie na regenerację ale po wyjęciu na stole okazuje się, że o dziwo nie potrzebuje regeneracji bi mieści się w normach. Żeby bez sensu nie płacić włożyliśmy spowrotem i dzisiaj zgasł 4 razy a poźniej już nie chciał. Najgorsze, że te objawy na złość nie występują przy mechanikach. Po zgaśnięciu zawsze mam komunikat: Excessive radiator fluid temperature, stop and switch off engine zastanawiam się czy czujnik temp może wpływać na to, że auto gaśnie? Nie zawsze jest rozgrzany jak gaśnie chociaż co muszę przyznać, że jak jest gorąco to prawdopodobieństwo jest większe.Załącznik 248197Załącznik 248198
Wymień czujnik położenia wału korbowego. Czasem daje takie objawy bez błędu na desce.