Na czym to polega ?
Printable View
spory przyrost mocy, krechy ladnie rozciagniete :) przy 2000 obr juz dobry kox, ktos z forum ?
czy ktoś mógłby odpowiedzieć w sprawie mojej marei??
na Twoim miejscu zaczał bym od zawieszenia, potem swieca i kontrola silnika pod wzgl. silnego dymienia czyli dolot,turbo, lejace wtryski; naped wałka; i dopiero jak bedzie czym jezdzic to brał bym sie za program.
pzd.
Turbo jest w świetnym stanie. Auto ma kopa już od 1600 rpm i aż do końca. Myślę że wtryski leją i stąd to dymienie. Tylko nie wiem czy mogę założyć jakieś wydajniejsze. Jak zmieniać to na coś lepszego... A zawieszenie? To kwestia wolnego czasu. Myślę że w tym tygodniu się z tym uporam. Czyli po zawieszeniu robie wtryski (tylko jakie??), po wtryskach IC (tylko jaki najlepiej?), a następnie mapa paliwa. I jeszcze jedna kwestia... spalanie. Jakie jest w Waszych alfach? Moja marea pali przy bardzo spokojnej jeździe w mieście 8 - 8,5 a na trasie 5 - 6 ON
Jeśli to CF2 seryjnie ma wtrysk 002; jeśli chcesz zmienic to wstaw 068 które również nie są kodowane niemniej konieczny będzie remap. Dymienie to albo lejące wtrysk lub co bardziej prawdopodobne nieszczelnosc w dolocie.
---------- Post added at 23:28 ---------- Previous post was at 23:28 ----------
Niuton średni właśnie dołem bo sprzęgło dawało ciała.
---------- Post added at 23:35 ---------- Previous post was at 23:28 ----------
Rozmawialismy o tym - kompletny inny rozrząd + przebudowanie całego softu pod kątem cisnienia. Hamowałem nawet i na 1650 niemniej przy słabym sprzęgle nie miało to sensu. Dodatkowo do wyższych ciśnień zmieniłbym wtryski.
Za ok 2 tyg pokażę inny c8 z większymi wtryskami i railem moze nawet 1700 :)
Pozdro
dolot u mnie jest szczelny (sprawdzane bardzo szczegółowo). No to niestety wtryski. Ile muszę szykować na wtryski 068? I jaki IC musze (powinienem) szykować? A tak na marginesie jakie osiągi silnika mogę uzyskać przy wtryskach 068, większym IC i remapie? Z góry wielkie dzięki za już udzielone odpowiedzi. To forum żyje. Nie to co na forach fiata... tam jest głucha cisza...
Nowe wtryski będą tylko kodowane i da się załatwic za rząd 600pln sztuka. 068 kupisz tylko w używce (allegro).
Marea 2.4jtd 130 nie ma zmiennej geo, sprzęgło chyba 235mm jak pamiętam. Co da się zrobic zależy od stanu przeniesienia napędu, seryjne auto ze świeżym przeniesieniem zrobiłem na tyle:
http://cinsoft.pl/admin/foto/67_70.jpg
Pozdro
dzis ponownie zagoscilem u Cinka z "moim" Fiatem Croma 1.9 mjet 16V - zabieg : DPF out, EGR off :) znowu polecam z czystym sumieniem i zadowoleniem z wykonanej roboty - pro !