Gra, ale poczytalem ostatnio troche o olejach i zastanawiam sie, czy jednak nie zmienic na cos z C3.
Podobno dla DPFu nie ma wiekszej roznicy, a olej z C3 lepiej od tego z C2 chroni silnik.
Printable View
Na PDF najlepszy jest olej AdobeAcrobat :P
Witam, mam pytanie, wczoraj pierwszy raz zaobserwowałem prawdopodobnie wypalanie filtra. Chwilowe spalanie bez obciążenia silnika dochodziło do 30l/km, ogólnie średnie spalanie z tej samej trasy do pracy było wyższe o prawie 3 litry więcej. Dodatkowo dodam, że z tego co wyczytałem to mam uszkodzony czujnik ciśnienia doładowania (bo wychyla się na jedną kreskę), jednak wczoraj wskazówka na wolnych obrotach wskazywała równo 0.
Pytanie: czy ten opis pasuje pod wypalanie filtra? Całość trwała kilka minut - pewnie nie więcej jak 10.
@skorik - tak, całość pasuje pod wypalanie DPF
W takim razie dodam, ze auto nie było rozgrzane do 90 stopni. Moje auto być może ma uszkodzony termostat i temperaturę jaką mialem tu może trochę ponad 70 stopni (w jakimś temacie na forum padło pytanie czy filtr wpadli się gdy silnik nie jest rozgrzany - wygląda ze tak).
Do poprawnego wypalenia chyba wystarczy osiągnięcie 70 stopni... Bo o ile mnie pamięć nie myli tyle jest napisane gdy chcielibyśmy wypalić DPF przy pomocy np MESa.
Ja moje pierwsze wypalanie DPF też miałem przy padniętym termostacie. Według wskaźnika to do 70 stopni jeszcze trochę brakowało i DPF się wypalił.