Nowe silniki
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=160014&stc=1
Podobno 2.0 turbo benzina, V6 2.9 turbo benzina, 2.2 diesel, 3.0 V6 diesel
Printable View
Nowe silniki
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=160014&stc=1
Podobno 2.0 turbo benzina, V6 2.9 turbo benzina, 2.2 diesel, 3.0 V6 diesel
No to żeś odkrył Amerykę... pięknie odgrzany kotlet! :D
Grafika stara, ale pojemności nowe ;)
Przyglądam się "stojąc zboku" na poczynania FCA dotyczące tegoż nowego modelu którego nawet nie wiedzą jak nazwać i czuje coraz większą irytację (choć nie oczekuje z wielkimi emocjami tego auta). Trzy miesiące do premiery a nie ma żadnych konkretnych OFICJALNYCH informacji oprócz kilku „mółów” Maserati. Przecież to jest co najmniej śmieszne i nie poważne traktowanie ludzi! Przygotowują niespodziankę? To nie ma być wystawa obrazów czy piknik z zabawami dla dzieci tylko premiera drogiego samochodu który ma odbudować zaufanie do marki i na który być może czekają zamożni ludzie - czekają a nie wiedzą na co!! - więc pójdą/poszli do BMW lub AUDI (jak KRS do LEXUSA dla przykładu) bo potrzebują samochodu a nie słodkiego finezyjnego pierdzenia które Harald i Sergio im funduje od 5 lat. Czasem pojawią się w prasie zagraniczne finezyjne wzmianki i nadal nic konkretnego. ZERO PROMOCJI. Przecież ludzie którzy nie interesują się Alfą Romeo nawet nie wiedzą, że Giulia ma powstać. Czy uważacie, że wszyscy potencjalni klienci AR śledzą i szukają po internetach jakichkolwiek szczątkowych info o nowej Alfie w trakcie planowania rodzinnego budżetu lub zmiany auta? Trzymają od miesięcy ściśniętą gotówkę w rękach krzycząc „I'm looking forrward to buy new lovely italian car!!!” aby nagle wyskoczyć z bloków wpadając do salonu?....no ku...wa – z przeproszeniem :D ... absolutnie nie zaprzeczam powstaniu tego auta, powiem więcej, pewnie zobaczymy je za te 3 miesiące zgodnie z tym co pisali koledzy NA FORUM. Sposób promocji według mnie leży i kwiczy. Zastanawialiście się kiedyś jak duża liczba osób tak naprawdę czeka na ten model? Skąd my mamy informację na jego temat skoro media milczą. Mamy informację (piszę teraz całkiem serio) bo na naszym forum jest kilku bystrych zaangażowanych w zdobywanie informacji chłopaków którym nie umknie nawet mały nowy szczegół nt. Giuli. Czy nie jest to śmieszne, że więcej wiemy od „Naszych chłopaków” niż od Sergia??.
Być może mylę się, nie rozumiem polityki FCA.
Pitolenie, jak ktoś ma kasę i szuka auta to patrzy co jest w salonie i za ile. Mało kto czeka na nowości ściskając gotówkę miesiącami. Będzie gotowy produkt w salonach, ludzie obejrzą, poczytają, policzą i albo kupią albo nie...
Salony samochodowe?? Chłopie jak auto pojawia się w sprzedaży to ludzie już dawno o nim wiedzą z materiałów promocyjnych i spotów reklamowych. Do salonu Alfy nie wejdą i pewnie nie planują bo nic tam nie ma.
I czytajcie ze zrozumieniem. Ja pisze o BRAKU szerokiej PROMOCJI modelu:
Dodano po 3 minutes:
A o czym ja pisałem?
Dodano po 8 minutes:
Proszę coś ruszyło :D po mojej interwencji
BRAVO
W końcu konkretna rzeczowa informacja
http://autokult.pl/24805,8-nowych-mo...ie-bedzie-tani
No i co z tego? To, ze dziś nikt nie kupi alfy bo jej nie ma to nie znaczy, ze ktoś inny nie kupi za rok jak będzie...Ludzie wymieniają auta w kółko. Za pół roku nie skończą się klienci na auta. Ostatecznie decyduje cena i wyposażenie auta, które jest realnie do kupienia. Będzie produkt będzie sprzedaż. Jak ona będzie wysoka zobaczymy...
Nie uważasz, że podejście FC jest irytujące? Przez lata odwlekana premiera obiecanki cacanki. a trzy miesiące przed premierą pojawia się w internecie info, że Dyrektor Alfy Romeo w Ameryce Północnej Reid Bigland zdradził plany marki na najbliższe lata... kolejny raz ta sama informacja. Będą drogie, będą premium ale co to nie wiemy, o Giuli nawet nawet nie wspomniał :) FCA traktuje ludzi niepoważnie.
To była ironia z mojej strony:)
Dodano po 2 minutes:
OOO i trafiłeś w sedno sprawy. Wiem o Audi tyle, że napewno się pojawi w standardowych odstępach czasu i będzie dobre
Spoko spoko, auto póki co jest słabo "reklamowane" bo nie ma co reklamować. Myślę, że na miesiąc lub krócej będą ostro się reklamować.
Jeśli chodzi o marketing, to najskuteczniejsze są krótkie i dynamiczne kampanie. Takie wręcz do obrzydzenia, ale wtedy praktycznie każdy zobaczy reklamę. Co innego przez pół roku zapowiadać samochód... możnaby zwariować.
Moim zdaniem zamysł jest ok- środowisko bije pianę (patrz np. ten wątek), a lud dowie się w swoim czasie.
Mito i Giulietta też miały dynamiczne kampanie. Potem w każdej paczce chipsów, chrupków, lotto itd można było wygrać auto. OK, w Polsce Alfa nie sprzedaje się najlepiej, ale moim zdaniem i tak sporo tego jeździ jak na AR.
Z reklamą się nie spieszą gdyż biorą pod uwagę, iż na trzy dni przed premierą czerwcową Sergio po naradzie z inżynierami może stwierdzić, że najwcześniej samochód da rade wypuścić w 2016 r. :D
Z tego co wlasnie przed chwila rozmawialem ze sprzedawca AR to Giulia byla juz kilkakrotnie pokazana w mediach w wersji QV i ma to byc wlasnie ta biala wizualizacja w ADF jest wywieszony bilboard. Auto na bazie Ghibli ma byc wielkosciowo pomiedzy BMW 3 i 5. Bedzie pokazana 24 czerwca oficjalnie.
Do poki do puty FCA zwieksza dochody koncernu nie uwazam aby ich podejscie bylo irytujace. Z tym, ze wiem napewno,ze audi bedzie dobre to wlasnie jest tak auta jeszcze nie ma ak juz jest dobre pozniej co by nie wyszlo zawsze bedzie slabsze niz Audi. Takie wlasnie sa dobre produkty VAG jeszcze ich nie ma a juz sa najlepsze.
Jedno jest pewne. Tanio nie będzie :P
http://www.autoevolution.com/news/al...eap-93212.html
the brand gets diluted if you offer cars with a low price tag
Która biała wizualizacja? Możesz ją jeszcze raz umieścić?
Tak AirAjti to by może i miało ręce i nogi jednak sam rozumiesz, że ludzie z FCA przyzwyczaili nas do nie miłych niespodzianek.
chodzi tylko o to aby te Giulie za długo nie czekały w salonach na klientów.
Łukaszu taki scenariusz jest nie wykluczony :)
No nic. Zobaczymy.
Ps.
Kolego fan coś jest pokićkane w zacytowanym przez Ciebie fragmencie mojej wypowiedzi. post 1096
[...]Takie to jest wlasnie wiarygodne pozniej sie dziwimy, ze VAG zabiera spory kawalek tortu z rynku pozniej wpuszczajac dziesiatki modeli o roznych nazwach bo ich na tostac i wszystko dlatego ze te VAGi ktorych jeszcze nie ma sa najlepsze. I juz wiadomo,ze takie sa. :p [...]
to nie są moje słowa.
Najprawdopodobniej mowa o renderze Thorsena Krischa dostępna na deviantart-ie: http://thorsten-krisch.deviantart.com/
Załącznik 160154Załącznik 160151Załącznik 160153Załącznik 160152Załącznik 160157Załącznik 160155Załącznik 160156
Render Thorsena jest obłędny!
L.
Wydaje mi się że ostateczny wygląd Giulii (czy jak ją tam nazwą) będzie dla wszystkich sporym zaskoczeniem i raczej niewiele będzie miał wspólnego z wcześniejszymi wizualizacjami. Co można powiedzieć o Włochach to można, ale jak się sprężą to potrafią stworzyć piękne auto. Oby tylko w ostatecznej wersji księgowi tego nie skopali (jak reflektory w pierwszych seriach 4C).
Wlasnie w ADF wroclaw stoi alfa 4c z tymi swiatlami i wykonczeniu ala karbon, czerwona krwisto na ciemnych felgach z przodu 18 z tylu 19 i z lusterkami od mojego Abartha i powiem szczerze nie wyglada jakby wdarli sie ksiegowi. Odrazu bedzie mozna obczaic bilbordy Gulii.
Wlasnie w ADF wroclaw stoi alfa 4c z tymi swiatlami i wykonczeniu ala karbon, czerwona krwisto na ciemnych felgach z przodu 18 z tylu 19 i z lusterkami od mojego Abartha i powiem szczerze nie wyglada jakby wdarli sie ksiegowi. Jak ktos ma ochote bedzie mogl obczaic bilbordy Gulii.
Przyznam szczerze, że ta z białego renderu nie do końca mi się podoba. Zarówno w 156 jak i 159 przetłoczenia na masce lecą sobie od narożników przedniej szyby łącząc się ze scudetto a tutaj wygląda to trochę jak klapa od sedesu. Scudetto jest jakby wciśnięte na siłę. Tył owszem ma fajny ale przód za mną nie przemawia. Może ktoś ma takie samo zdanie jak ja.
Wg. Przedstawiciela AR owe bilbordy sa wizualizacja Giulii 2015 w topowej wersji QV, ktora bedzie blizniacza konstrukcja z Maserati Ghibli i bedzie zaprezentowana 24 czerwca 2015 roku. Z gamy zniknie Mito ale i Giulietta jestmocno zagrozona, poniewaz AR zastanawia sie czy zostawic jednego reprezentanta przedniej osi jako podstawowa przystepniejsza Alfe czy zrezygnowac i miec w gamie tylko tylnonapedowe modele. Ja akurat uwazam, ze Giulietta swietnie nadaje sie w tej formie aby pelnic funkcje podstawowej Alfy tym bardziej, ze konkurencja wlasnie wprowadzila "oski" na rynek - i tutaj razem bylismy zgodni niemniej jednak przyszlosc Giulietty jest pod duzym znakiem zapytania. Gulia bedzie droga raczej niedostepna dla sporej czesci Alfiarzy. Boska Giulietta powinna zostac w Gamie i byc rozwijana. :). Wydaje mi sie, ze w punktach AR nie sprzedawaliby takich informacji gdyby faktycznie nie mialaby tak wygladac. Oczywiscie zawsze mozemycsie na finiszu dowiedziec, ze jednak przesuwamy premiere Gulii jednak jesli 24 czerwca zostanie pokazana Giulia to ma byc to wlasnie w wersji QV jaka widzimy na wizualizacjach tego niemca.
Kolega zdaje się nie nadąża za informacjami, które są już od dość dawna i mają swoje potwierdzenie w wielu zaistniałych faktach. Biciem piany sprzedawców raczej bym się na Twoim miejscu nie sugerował.
Wg. Przedstawiciela AR owe bilbordy sa wizualizacja Giulii 2015 w topowej wersji QV, ktora bedzie blizniacza konstrukcja z Maserati Ghibli i bedzie zaprezentowana 24 czerwca 2015 roku. Z gamy zniknie Mito ale i Giulietta jestmocno zagrozona, poniewaz AR zastanawia sie czy zostawic jednego reprezentanta przedniej osi jako podstawowa przystepniejsza Alfe czy zrezygnowac i miec w gamie tylko tylnonapedowe modele. Ja akurat uwazam, ze Giulietta swietnie nadaje sie w tej formie aby pelnic funkcje podstawowej Alfy tym bardziej, ze konkurencja wlasnie wprowadzila "oski" na rynek - i tutaj razem bylismy zgodni niemniej jednak przyszlosc Giulietty jest pod duzym znakiem zapytania. Gulia bedzie droga raczej niedostepna dla sporej czesci Alfiarzy. Boska Giulietta powinna zostac w Gamie i byc rozwijana. :). Wydaje mi sie, ze w punktach AR nie sprzedawaliby takich informacji gdyby faktycznie nie mialaby tak wygladac. Oczywiscie zawsze mozemycsie na finiszu dowiedziec, ze jednak przesuwamy premiere Gulii jednak jesli 24 czerwca zostanie pokazana Giulia to ma byc to wlasnie w wersji QV jaka widzimy na wizualizacjach tego niemca.
Myślę że nie bez powodu do tej pory nie widzieliśmy zdjęcia żadnego, nawet zamaskowanego prototypu Giulii oprócz mułów maserati. Śmiem twierdzić, że wszystkie te głównie niemieckie wizualizacje można o kant d... potłuc i nijak się nie mają do faktycznego wyglądu finalnej wersji Giulii. O ten wygląd zresztą się nie martwię, bo w ciągu ostatnich dwudziestu lat nie powstała Alfa, którą by można jednoznacznie nazwać brzydką. Nawet wyśmiewane przez niektórych na forum "muminy" - Mito i Giulietta według mnie wyróżniają się bardzo na plus w swoich segmentach, a już na pewno są o wiele ładniejsze od swoich niemieckich odpowiedników. Problem jest tylko taki, że nawet wóz drabiniasty z logo BMW sprzeda się na pniu, bo na pewno solidny i prestiżowy, a Alfy mogą być piękne, szybkie i niezawodne, a i tak sprzedają się słabo (przykład 159).
Jeśli ta nowa ma wyglądać jak kilka postów wyżej to Giulia musi przejść całkowity lifting jeśli nie kompletną zmianę nadwozia. Przecież to by wyglądało śmiesznie, podział wewnątrz marki na auta dla biedaków (Giulietta) i auta dla bogaczy (nowa), do tego ni w ząb nie trzymające się kupy stylistycznie. Poza tym takie dzielenie marki to kolejny strzał w kolano, nie da się robić aut dla wszystkich pod jednym znaczkiem. Skoro nowa Alfa ma być RWD i oferować nawet 500KM to proponuję zapomnieć o marce na kilka ładnych lat, bo dopiero wtedy większość ludzi będzie stać na kupno rozsądnej używki która i tak zabije kosztami eksploatacji. A nowa Giulietta jeśli ją zostawią zaczynać się będzie od 120kPLN.
wg mnie nie zabiją nowej technologii (płyta) i 5 lat pozytywnych raczej doświadczeń z Giuliettą, no chyba ze cały segment przejmie Fiat i wypuści 500++ (czyli klasę Bravo / Giulietta). Fakt że w ofercie tego mu brakuje. A Julka aktualnie kończy się na 120k (QV + jakieś dodatki) wiec w najgorszym razie nie będzie się zaczynać od 70.
Racjonalny multi-branding zakłąda że mamy linie produktów (marki) delikatnie zachodzące na siebie, kreska oznacza segment rynku/klientów:
FIAT: ---------
Alfa : -------
Maserati: ------
Ferrari: ---
(pomijam Jeepa, bo nie ma na razie innych SUV-ów, i Lancię, bo zabita - a szkoda, szczególnie Delty i ślicznego Ypsilona)
Aktualnie wygląda to +/- tak
FIAT: ---------
Alfa : ---
Maserati: ---
Ferrari: --
Dodano po 5 minutes:
wywaliło formatowaniehttp://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=160291&stc=1...
Na to co robią i mówią w ADFie brałbym sporą poprawkę. Dziwni są tam sprzedawcy. Ja kupowałem nówkę i wrażenie na mnie bardzo złe zrobili - kupiłem w innym mieście. Mój kumpel chciał kupić Deltę, ale dzięki ADF zrezygnował.
Ja bedzie maly diesel mial ponad 2 litry pojemnosci to bedzie lipa z kosztem rejestracji auta z zagranicy. Szkoda..
Kolego, tym akurat mało kto będzie się przejmował bo wyraźnie widać że paleta silnikowa plasuje to auto w klasie bliższej Maserati niż Fiatowi więc klienteli nie będzie taki szczegół zbytnio interesował.
Jeżeli faktycznie biegnie to w tym kierunku (bliżej Maserati niż Fiata), to znaczy że przewidywanym rynkiem zbytu są USA i Chiny. Europa jest nieopłacalna, bo trzeba się tu przebijać przez mit trójcy z Niemiec, tam na pewno będzie łatwiej, a cena nie będzie stanowić zapory - wręcz uplasuje markę w odpowiednim miejscu. Niestety takie rynki docelowe niekoniecznie wróżą dobry design (dobry = taki, który spodoba się w Europie)...
IMO widać to po obecnym Quattroporte - stracił proporcje na rzecz rozmiarów. Rozstaw osi większy niż przedłużana S-klasa: to działa na wyobraźnię potencjalnej klienteli w Chinach. Na szczęście jest jeszcze Ghibli :)
Niestety, Europa już się nie liczy. Na pewno nie zrobią paskudztwa ale też na pewno nie będą się w pełni opierali na naszych gustach skoro w USA i ChRL sprzedadzą 50x tyle aut co w Europie.