Będę zamawiał w przyszłym tygodniu od ENG - jeżeli ktoś chciałby trochę zaoszczędzić a nie robił u niego wcześniej zakupów proszę o PW.
Printable View
Będę zamawiał w przyszłym tygodniu od ENG - jeżeli ktoś chciałby trochę zaoszczędzić a nie robił u niego wcześniej zakupów proszę o PW.
mam pytanie o ceny łopatek do zmiany biegów, ile trzeba dać za używane? Ewentualnie czy sprawdzał ktoś ile mogą kosztować w ASO? Brakuje mi tego bajeru u mnie w Giulii :)
rok temu były w cenach 400-1000zł, było w czym wybierać, od paru miesięcy coraz mniej tego a handlarze podnieśli ceny, ja kupowałem co popadnie, 700-1000 w ostatnich miesiącach, obecnie na allegro 1-2 aukcje ok 1400zł... masakra.
ja we wrześniu ub roku kupiłem za 300 pln 2 szt - to fakt teraz kogoś powaliło w ASO dostępne są tylko razem z przełącznikiem zespolonym
w aso zawsze byl zespol manetki + dzwigienki + zwijacz stad milion wariantow w zaleznosci od opcji ( grzana kiera, lda, giulia/stelvio, lopatki, eu/us itp) a koszt 2850zl...
Chcecie mieć wszystkie aplikacje z iPhone na ekranie CarPlay zrób Jailbreak iPhone pobierz z cydi carbridge i masz na ekranie YouTube i co tylko chcesz
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mam iPhone od modelu 3G zawsze robiłem Jailbreak nigdy nie miałem problemów trzeba wiedzieć co instalować i z jakich źródeł
UncOver 5.0.1 na iPhonie 11 pro
Da się Cydia działa
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...020/05/286.jpg
Dowód że działahttps://www.forum.alfaholicy.org/ima...020/05/287.jpg
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...020/05/288.jpg
A czy wlasnie nie straciłeś gwarancji na jabłko?;)
P.s. lio napisal ze jego modul ma dostać update i aa ma być możliwe bez kabla.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
iPhone chodzi bez kabla
Cześć, szukałem tej informacji, ale nie znalazłem osobnego tematu, mianowicie:
Co trzeba kupić, aby dołożyć do Giulii czujniki parkowania z przodu? Jest osobny moduł na przód, czy wystarczy same czujniki + ewentualnie wiązkę?
No i ważne pytanie - czy te elementy mogą być używane, czy podobnie jak z radarem, musi być nowe, wcześniej nie sparowane z innym autem?
Zderzak z dziurami pod czujniki już jest.
nim cokolwiek zaczniesz rzeźbić to trzeba sprawdzić czy w prawym przednim nadkolu w jego przednie części masz wiązkę. Jeżeli masz to jest już cześć sukcesu. Potem sprawdzasz czy obok sterownika w bagażniku (za wykładziną po lewej pod lampą) masz luźną kostkę- jeżeli tak to poszukujesz sterownika na przód i tył- konfiguracja MES i powinno działać aczkolwiek po podpięciu u kumpla używki niestety nie działa mimo że wg MES przeszło konfigurację. prawdopodobnie moduł ma zapisany VIn więc trzeba kupić nowy.
tak nie zadziała należy zmienić konfiguracje samochodu
[MENTION=115]majk[/MENTION] czyli pewnie któreś bajty?
Witam
Może ktoś szybko odpowie a ja zaczynam kopać :)
Stoje przed zakupem Stelvio z wyprzedaży rocznika(przed lift) i mam ofertę na wersje z 6.5 calowym wyświetlaczem.Ile może kosztować przedkłada na 8.8 cala wyświetlacz już z zamontowaniem?
Panowie, robił ktoś jakieś testy gdzie najlepiej zamontować mikrofon dla dokładki AA/CarPlay (ENG Custom)? Pisaliście już o zaleceniu kupna lepszego niż dołącza ENG, ale gdzie najlepiej go instalować, żeby rozmowy telefoniczne były czyste i wyraźne?
Ja zamontowałem tutaj słychać idealniehttps://www.forum.alfaholicy.org/ima...2020/06/48.jpg
Kolega [MENTION=686]klag3[/MENTION] zmieniał mikrofon ale on ma zestaw KAPTrade i tam było niefajnie na ori mikrofonie. zastosował Pioneer CPM1083. Przy zestawie od ENG Custom zmiana mikrofonu na taki jednak nic nie wnosi do jakości/głośności - próbowałem - nie jest cicho ale też nie jest super głośno (dlatego była próba wymiany). wydaje się że przynajmniej Eng Custom najpierw ma bardzo mocne echo (świeżo po zamontowaniu takiego doświadczyłem), dopiero po jakimś czasie podobno ono znika - tak jakby się adoptowały paramtry w jakimś eliminatorze echa ? Tak przynajmniej wnioskuję po tym jak potem jak pytałem właściciela - twierdził że już nie ma już echa (po paru dniach) - sam jednak nie miałem okazji przetestować ponownie.
lokalizacja na słupku A w Giulii, no nie wiem, tam kurtyna jest, wchodzi ok 10cm pod maskownice słupka A - w Stelvio to już trochę inna bajka bo kurtyna nie wchodzi w słupek A. ja montowałem nad lusterkiem wewnętrznym - ten z zestawu od Eng Custom ma tylko jedną oś obrotu, żeby go fajnie skierować na usta podfrezowałem w obudowie półkole i go wkleiłem (inna sprawa że był dokładany alarm i czujniki ultradźwiękowe były z boku lusterek co odbierało mi możliwość kombimowania z boku obudowy nad lusterkiem.
Dzięki za odpowiedzi!
A tak pokrótce - ciężka sprawa poprowadzić kabel pod montaż przy lusterku? Na ile czasu około to zabawa? Jutro będę kombinował to zamontować.
nie sadze, choc w giulii nie prowadzilem. zerwij panej slupka a, przedziesz sovie blizej szyby przynajmniej w gornej czesci blisko kurtyny. prowadzenie/umocowabie przewodu to 15-30 minut zakezy jak sie z tym bawisz/mocujesz/izolujesz. mi zeszlo dlugo na podfrezowanie obudowy nad lusterkiem i wklejenie mikrofonu
Udało mi się wyrwać łopatki z obudową za 600 zł. Już zamontowane, wypróbowane, bardzo fajny bajer :)
Załącznik 270326
Jestem po instalacji CarPlay od ENG. Całość przebiegła całkiem sprawnie i nie było to dla mnie tak upierdliwe jak instalacja ekranu 8,8. USB pod climacontrol sobie odpuściłem, ciężko ten panel wychodzi i nie chciałem połamać/porysować. Stwierdziłem, że lepiej USB od CP wyprowadzić sobie osobno, a ten pod climacontrol zostawić na np ładowarkę (działa bez problemu).
Uwagi mam tylko do rozmów przez telefon. Jakość w porównaniu do oryginalnych mikrofonów Giulii jest o wiele gorsza. Jest o połowę ciszej + szum. Oczywiście nie jest tak, że mikrofon jest bezużyteczny, ale mogło być lepiej. Jeśli po kilku dniach ten stan rzeczy się nie zmieni (jakiś auto adjustment w centralce od ENG) to pokuszę się o kupno innego mikrofonu, ale średnio wieżę, że to coś zmieni. To raczej kwestia software. Na pewno dam znać.
Sam CarPlay - super. Polecam. Działa szybko, przełączanie między systemem Alfy a CP to ułamek sekundy. Działają głosowe komendy (Siri), obsługa jest prosta i wygodna.
jeśli gość ma więcej tego to daj namiar na priv please. nie mam żadnych łopatek obecnie nawet.
juś o tym pisałem, jest właśnie cicho jeśli chodzi o słyszalność nas u rozmówcy. szumów natomiast nie było - gdzie zamontowałeś mikrofon? my robiliśmy podejście z mikrofonem Pionieera (któy akturat w rozwiązaniu od KapTrade poprawił jakość), tu niestety nie zmienił nic. próbowaliśmy też zmieniać lokalizację, ale najlepiej było nad lusterkiem (wyfrezowaliśmy miejsce w obudowie i wkleiliśmy)
Ja mam od KAP mikrofon Pionner słychać jak przez oryginalne mikrofony głośno zero szumu zero echa rozmawiałem przez KAP z epsonix może potwierdzić
Ale to tylko się tyczy ajfonow. Android auto korzysta z ori mikrofonu.
Lipa z tym mikrofonem, raz jest echo raz nie ma , bez sensu to działa , reszta CP super
ja testowałem ENG wydaje mi się że bez podłaczania się do telefonu (kablem AA) - wtedy bierze z mikrofonu ENG (na pewno na którymś etapie potwierdzałem stukając po mikrofonie że to na pewno ten działa) i było nie za głośno a do tego straszne echo. Potem rozmawiałem z Łukaszem u którego w aucie to było instalowane, i twierdził że to echo chyba zniknęło po czasie (a moze inaczej to działa z iPhonami) bo rozmówcy się nie skarżyli - tu przekazuje tylko opinię klienta, nie testowałem tego później.
No nie. Bo nie łączę się blututem z eng, tylko z samochodem. I w tel też mam rozmowy przez "alfa".