dobra uwaga bo planowałem dolac 9100, ciekaw czydodatek tej samej firmy tez im nie podpasi....
Printable View
tutaj kolejny nieszczęśnik leje 1040 http://www.forum.alfaholicy.org/159_...lej_10w40.html, jak widać doświadczeni mechanicy AR mają swoje preferencje ;)
Dodano po 8 minutes:
ja wiem ze miliony uzytkownikow opli nie mogą się mylic, ale jak cos kosztuje 70 zl za 5 litrow to nie może być to dobre ;)
http://allegro.pl/olej-gm-opel-5w30-...773977978.html
to już chyba selenia jest lepsza :P
Dodano po 3 minutes:
ja bym jakaś płuknkę dolał z którą można trochę jeździć (Wlyszkow coś i pewnie wymyśli) i za 2-3k bym zmienił na coś lepszego. Było już 500 razy co jest lepsze :)
Na podanych stronach są linki do kart charakterystyk Amsoil.
Z ciekawości zerknąłem do karty mojego oleju, tam nic takiego nie napisali
http://www.penriteoil.com.au/pis_pdf...UST%202014.pdf
rożnica jest taka ze masz inne opakowane i do tego 5l dają dodatki a o 1l nie dają. Poza tym olej jak najbardziej ok do 159 z dpf bo low saps. Jest jeszcze inny 5w30 ale to do benzyniakow się nadaje:
http://najlepszysyntetyk.pl/shop/asl...nature-series/
Dzięki - wczoraj z tel via Tapatalk śmigałem, więc wyszukanie czegokolwiek to maskara (nie mówiąc o ostatnim Tapatalkowym update...)
Ale jak patrzę na stronę różnych dist. Archoil i Amsoil w PL to nawet sami preferują takie połączenie. A jedynie na oficjalnej stronie Amsoil'a widnieje tamten tekst (plus wszędzie, gdzie go inni przekopiowali) ;-) Trzeba będzie pomyszkować bardziej za tematem.
pieta, zauważ, że te oleje mają inne charakterystyki. Więc wygląda na to, różnica jest trochę większa, mimo że nazwa taka sama.
W dodatku ten "100% syntetyk" nie ma ani słowa o DPF / low saps itp.
http://najlepszysyntetyk.pl/wp-conte...spec-10-10.pdf
http://www.amsoil.com/lit/databulletins/g2808.pdf
Btw. czy Wam też po kliknięciu w linki na forum wyskakują najpierw jakieś badziewne reklamy??! Od wczoraj tak mam.
EDIT: Wysłałem maila do Amsoil w sprawie używania dodatków do oleju, zobaczymy co (i czy w ogóle) odpiszą :)
Magil - zrobiłem dokładnie to samo (kontakt do Amsoil) ;-) Może poczują lekką presję na aktualizowanie danych (lub na pójście w zaparte w związki z nie "ich" uszlachetniaczami)
OT: Co do reklam - nie wiem, mam AdBlock'a zainstalowanego.
Co do 10W40 Castrol magnatec - rozmawia)em z mechanikem i..
on leje do swojej 159 też to samo i w innych samochodach też. Nie mia) żadnych problemów. Chodzi o smarowanie a więc oleju w oleju, tak? Ten ma większe smarowanie, a zatkanie DPFa dotyczy się w sytuacji jak jeden z elementów będzie uszkodzony, czyli egr, termostat czy tam coe jeszcze. A tak nic nie powinno się dziać.
Ale ja chyba zmienie bo jednak większość przekonuje.
Pozostałości powstałe w wyniku spalenia oleju również zatykają filtr. Dlatego oleje, które zawierają większe ilości popiołów, będą szybciej zatykać ten filtr. Stąd bardziej restrykcyjne normy w stosunku do samochodów wyposażonych w DPF. Nie jest tajemnicą, że oleje low-mid saps są jakościowo gorsze i mniej zdrowe dla silnika, jednak pewien kompromis powinien być zachowany.
Może mechanik w swojej usunął już filtr (wtedy może lać lepsze oleje, którym 10W40 niekoniecznie w stosunku do tego silnika jest). Albo nadal żyje w niewiedzy ;) Często życie w niewiedzy wychodzi niestety zdrowiej dla umysłu posiadacza samochodu, gorzej może być dla kieszeni :D
Ok, co do łączenia Archoil i Amsoil mam już jakąś odpowiedź:
"Przytoczona przez Pana formuła jest standardowym zabezpieczeniem producenta oleju - szczególnie w USA gdzie na rynku jest wiele tanich marketowych dodatków niskiej jakości psujących oleje. Zapewniamy, że produkty Archoil to jeszcze wyższa półka od stosowanych przez Amsoil i wielu zadowolonych klientów potwierdza ich jakość i korzyści stosowania." (pytałem Archoil Polska - które też dystrybuuje produkty Amsoil'a)
Nic to - trzeba będzie zalać i zobaczyć. I mimo, że olej zmieniłem ~2k temu to chyba nie jest aż tak dawno, żeby Archoil miał kompletnie nie działać ;-)
Ja napisałem do USA :D Jeszcze nie odpowiedzieli. No ale wygląda na to, że sprawa rozwiązana.
Jak dobrze zrozumialem oliwa amsoil ma zawarty dodatek archoil?
Wysłane z mojego Grand X In
No i olej będzie jutro rano wymieniony bo kupiłem Motul X-CLEAN+ 5W30
przynajmniej uspokoi mnie to trochę.
Sa lepsze od.. dodatkow amsoil?
Myslalem nad dodatkiem do oliwy..
Wysłane z mojego Grand X In
Jeszcze takie pytanie... jak u was wygląda sytuacja ze wskazaniem poziomu degradacji oleju w MESie. Jak sprawdzałem 2 miesiące temu to wynosił 22%, a dzisiaj pokazuje 17%. Od ostatniego sprawdzania przejechałem 2,5 tys km. Jak tak dalej pójdzie to za jakiś czas będę miał nowy olej :P
Z tego co mi wiadomo, to nowy to olej ma (teoretycznie) 100% , wiec masz olej juz mocno zdegradowany
% degradacji oleju, jaki wskazuje MES, nie ma nic wspólnego ze stanem faktycznym. To po prostu procentowo wyrażony czas/odległość do kolejnej wymiany.
Jeśli ktoś nie skasował inspekcji po wymianie oleju to nie wyrównał tej wartości do 100%.
właśnie doczytałem że rzeczywiście jest tak jak pisał Andrzej że 100% - nowy olej, a 0% - olej do wymiany. W takim wypadku albo jest tak jak pisze magil że ostatnio inspekcja nie była wykasowana, albo olej już mam bardzo słaby. Co nie zmienia faktu że na dniach będę go wymieniał.
Nie zgłębiałem tematu pomiaru degradacji, wiec nie będę przekonywać że jest inaczej niż twierdzisz, ale przypomina mi się sytuacja gdy kiedys w FES widziłem jak pokazał mi informację że mam 48.000km do wymiany oleju ( jakoś krótko po wymianie ). Więc się zastanawiam skąd taka wartość, bo jesli je bierze "z kosmosu", to trochę mało sensowne takie rozwiązanie i jednak obstawałbym przy założeniu, że być może jest w jakiś sposób dokonywana ocena degradacji oleju.
W samochodach nie ma żadnego czujnika badającego degradację oleju. Producent by musiał zamontować małe laboratorium pod maską. Z tego co wiem od Pana z ASO Opel po wymianie oleju i skasowaniu inspekcji na wyświetlaczu pojawia się komunikat "Service 30 000" I teraz komputer oblicza kiedy należy znów wymienić olej. Polega to na tym, że gdy będziemy robić małe dystanse i często zgaszać silnik (np. 1000km to dla nas będzie 100 odcinków po 10km) to z wartości 30 000 zaraz się zrobi 15 000 i tak systematycznie będzie ubywać, natomiast jeśli nasze 1000km pokonamy w 2 odcinki po 500km to na wyświetlaczu prawdopodobnie będzie widniał komunikat "Service 28 000" czy coś zbliżonego.
Po prostu komputer w samochodzie ma zaprogramowany algorytm czy coś podobnego i oblicza sobie nasze wyłączenie silnika, długości trasy i wychodzi wynik degradacji oleju.
A ja dołożę jeszcze trzy grosze - odległość w km do następnego serwisu można sobie dowolnie wpisać! Przy użyciu MES. O.
Oczywiscie ze tak, ja mam ustawione 10.000km.
U mnie na standardowych ustawieniach okres między wymianami 50 tyś a po przejechaniu 15 tyś. gradacja 50%. Oczywiście po każdej wymianie gradacja ustawiana na 100%.
Wymieniam olej co 15 tyś. Nie sugeruję się wskazaniami kompa
Ja u siebie nie mogę zmienić tej wartości, nie udaje się zapisać zmiany.
Jaką masz wersję programu i kabel?
Pamiętam, że też miałem problem. Ale mam kilka kabli i na którymś w końcu się udało, chyba KKL.
Przeglądam właśnie instrukcję obsługi Giulietty i napotkałem na ciekawostkę. Zalecany olej dla silników diesla: Olej całkowicie syntetyczny klasy SAE 0W-30 ACEA C2, Kwalifikacja FIAT 9.55535-DS1
Dla diesli w 159 zalecany jest wg instrukcji: Olej na bazie syntetycznej o lepkości SAE 5W-40, który przewyższa wymagania specyfikacji FIAT 9.55535-N2.
Cóż takiego zmieniło się w tych silnikach, że zmieniono zalecany olej?
W silnikach niezbyt wiele, tylko inżynierowie widocznie doszli do wniosku, że można inaczej.
Może podpisali umowę na robienie Selenii o wyższych parametrach.
Mam kabel od Viakena http://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm3...scan-2013.html + przejściówka tylko nie pamiętam który typ. Wersja programu: FiatEcuScan 3.6.0 i MultiEcuScan 1.4. Oba nie dają rady zmienić tego parametru.
Czy w alfie z silnikiem diesla (1.9/2.4) stosuje ktoś olej Motul 8100 X-clean FE 5W30? Z tego co podaje producent spełnia normę ACEA C2 oraz C3, ma też aprobatę FIAT 9.55535-S1.
http://bit.ly/1qjrot3
Co myślicie o takim oleju? Który ew. Millers albo Valvoline byłby lepszy? Motula mam możliwość kupić od oficjalnego przedstawiciela stąd zainteresowanie tą marką.
Hmm jak znajdę chwilę to zejdę do auta i sprawdzę. Ja mam na pewno ELM 327 V. 1.4.
Ten ELM V2 rzeczywiście jest taki szybki jak obiecuje Viaken? Zapodaj jakieś logi.
Dodano po 2 minutes:
Jeśli Millers to polecam 5W30 Longlife XF albo EE C3. Silnik pracował bez zastrzeżeń. Przejeździłem na XF 20 000 tys. km (2 wymiany).
Więc tak jak pisałem - u mnie wszystko działa elegancko, mogę ustawiać dowolne interwały przeglądów.
Mam ELM 327 V1.4 + MES 2.2 (legalna licencja, o ile ma to znaczenie). Ale to raczej nie kwestia wersji programu, bo od kiedy mam auto (wtedy FES zamienił się w MES) ta opcja działała poprawnie.
Może to kwestia kabla, mój ma usunięty rezystor, aby bez problemu łączył się ze wszystkimi modułami w autach z grupy Fiata oraz adapter zintegrowany we wtyczce (przełącznik).