Widzę różnice, wiem też do czego służy ręczna regulacja. Dobra kończę tą jałową dyskusję, bo nie mam zamiaru się tłumaczyć. Zresztą wiecie przecież najlepiej co dobre a co złe. Miłego dnia
Printable View
Widzę różnice, wiem też do czego służy ręczna regulacja. Dobra kończę tą jałową dyskusję, bo nie mam zamiaru się tłumaczyć. Zresztą wiecie przecież najlepiej co dobre a co złe. Miłego dnia
Może ja się wypowiem na własnym przykładzie :-) Mam GT pół roku i założyłem HID xenon z żarnikami D2S Philips. po 3 miesiącach dowód fruuu poszedł więc zamontowałem spryskiwacze z allegro za bodajże 60 zł i do tego okazało się iż nie sprawne oba silniczki wysokości świateł więc wymieniłem :-) do tego polerka uszczelnienie lamp i malowanie lakierem przeciw blaknięciu kloszy lamp u pewnego znającego się na temacie gościa :-) Światło jest bez sprzecznie lepsze bielsze i dłuższe niz standardowy halogen, z policja już miałem kilka kontroli i nawet z tym samym policjantem co zabrał mi dowód zobaczył że spryski są i się odczepił ale pytał o samopoziom więc mu pokazałem że ręczna działa bez zarzutu i się broniłem (bo to prawda że wiele aut np: Opel Vectra B, Ford Mondeo mkI, Hyundai Santa Fe nie miały wogóle fabrycznego autopoziomu) i mi odpuścił :-) i tak już pół roku spryskiwacze działają żąrniki wciąż świecą i wszystko działa git :-) moja rada: wjeżdżasz do miasta to światła regulacją na maxa w dół bo w mieście pełnym latarni w nocy i tak za bardzo tego efektu nie widać, w dzień już wogóle; wyjeżdżam z miasta to xenonki regulacją do góry i tylko się cieszyć z pięknej widoczności :-)
Urwany łącznik to ramię zazwyczaj leci w dół (grawitacja) - lampy lecą w dół.
Błąd układu czujników (przerwana wiązka itp) - lampy lecą w dół.
Zbyt duża różnica poziomu na czujnikach - lampy lecą w dół.
z eLearna:
Także się kolego doucz.Cytat:
Recovery
Logika sterowania autodiagnostyką wyposażona jest także w funkcję 'recovery': w przypadku rozpoznania usterki, system nie funkcjonuje prawidłowo i dlatego nieprawidłowe ustawienie wiązki świetlnej może być niebezpieczne dla innych użytkowników dróg.
Wiązka świetlna ustawiona zostaje więc jak najniżej, aby nie oślepiać w żadnym przypadku, ale umożliwić wystarczające oświetlenie dla kontynuowania jazdy bezpiecznie do najbliższej stacji obsługi ASO.
Chłopie czytaj ze zrozumieniem! Ja nie mówie o sytuacji kiedy coś jest urwane tylko o zwyczajnej awarii potencjometru, bedzie podawał złe wartości w stosunku do pozycji łącznika (np. się zawiesi w pozycji "światła max w górę") a sterownik nie bedzie tego odczytywał jako awarię i być może taką syt. opisał właśnie kol. kowal.pisząc że ktoś jezdził ze światłami w górze bo nie było reakcji na zmianę obciążenia. Douczyć to się sam powinieneś - choćby z podstaw elektroniki
tx555 dzięki że wiesz co miałem na myśli. I co było i jak się zachowywały światła. Czasem zamiast od razu się bulwersować warto się zastanowić czy wiemy wszystko w danym temacie .
Jak działają długie światła w xenonach w 159/brera?
Doczytałem na alfaowner.com, że w org xenonach jest przesłona która przełącza się przy przełączaniu krótkie/długie światła + dodatkowo normalnie jak w halogenach na długich świecią halogeny.
Wychodzi na to, że montując zestaw HID do halogenów funkcja przesłony nie będzie działać (chyba ze zainstaluje sie hida bixenon z soczewką) i xenon nie będzie świecić długimi.
Prawda to?
Ale na mieszałeś..... fabrycznie w 159 jest biksenon. Czyli światła mijania ksenonowe z uchylaną przysłoną na drogowe (długie). Do tego długie jak we wszystkich. Montując hid po prostu nie będziesz miał długich ksenonów tylko halogeny tak jak teraz.
Ok czyli jasna sprawa. Przy zwykłym zestawie HID nie będzie na długich xenona.
Osobne długie światła do migania to właśnie halogen w zwykłych lampach i w xenonie. O to mi chodziło.
Jeśli założysz zestaw Hid to na dlugich będą świeciły zarówno hidy w światłach mijania jak i halogenowe żarówki w światłach drogowych.
Wiadomo, przecież jak masz zwykłe żarówki czy to ksenony to też tak jest. Mijania nigdy nie gasną. Bez względu na to czy mrygasz czy włączasz długie na stałe.
Ja właśnie się zbieram do tego. Ogólnie mam wszystkie graty. Soczewki bixenon, przetwornice, żarniki D2S(tak wiem w 159 był D1S), spryskiwacze, zbiornik do spryskiwaczy itd.
Każdą nie ale są to bardzo popularne soczewki AL/Bosch. Jest ich kilka na pewnym portalu aukcyjnym. W przypadku tego producenta jest w miarę łatwo dobrać pasującą nam soczewką.
Gdzie dorwałeś spryski, pompkę i cały ich osprzęt?
Allegro.Dzwoniłem i pytałem zazwyczaj tam gdzie widziałem np. zderzak z otworami pod spryski itd. Nie zawsze każdy wystawia taką drobnicę. Co do zbiornika na płyn moim zdaniem są one różne i nie wystarczy sama pompka.
Panowie czemu mając H.I.D-y nie można zrobić pokrętłem poziomowania świateł ?
Czasami podczas otwierania klapki do bezpieczników wypina się ramka wokół pokrętła i tym samym wypada pokrętło a w nim jest taka malutka blaszka która lubi zginąć, to ona powoduje załączanie odpowiednich styków. Także jakbyś nie mógł dojść co jest przyczyną to zawsze możesz sprawdzić czy ta blaszka tam jest.
Mam te blaszkę w tym panelu przy pokrętle. Może xenony H.I.D te chińskie nie mają możliwości regulacji świateł ?
Mają taką możliwość bo osadzone są jak zwykłą żarówka, to może wyjmij odłącz ksenony włóż z powrotem zwykłą żarówkę i zobacz czy działa ustawienie wysokości. Może masz wszystko włożone do klosza a że jest tam ciasno to może blokować ruch odbłysnika tak też może być.
witam,
czy zwykłe HID'y (z allegro ~100zł) 35W będą wywalały spaloną żarówkę?
Nie, ponieważ światła mijania nie są po can-ie
http://allegro.pl/h7-5000k-osram-coo...231205711.html
Orientujecie się, czy taka żarówka będzie pasowała do alfy 159 ?
Wczoraj widzialem to u kolegi w Audi A3. Wygląda jak oryginalny ksenon. Jeździ na tym już ponad rok i świeci cały czas idealnie.
To dobra opcja, bo w razie czego przed przeglądem będzie można poprostu wsadzić normalną żarówkę.
Montowanie normalnego zestawu z przetwornicami itp. to już grubsza operacja...
Ogólnie wymiana żarówki postojowej i mijania jest do zrobienia samemu, czy trzeba gdzieś jechać bo nie ma dostępu ?
A po co mam patrzeć jak zwykła żarówka świeci? Jak to zwykła żarówka to po co chcesz przed przeglądem zmieniać na zwykłą?
Po za tym to TY nie wiesz jakie masz żarówki w 9 - zapraszam do poczytania instrukcji obsługi.
Jeżeli wg Ciebie wygląda jak ksenon - to jak ktoś pokaże prawdziwy ksenon to wg Ciebie będą to LASERY? :D
Czy zrobisz to sam ... chyba zwykłą żarówkę umiesz wymienić, ale czekaj czekaj przecież nie wiesz jakie masz żarówki.
przejedź się na tej żarówce w deszcz albo mgle :D Polecam.
Sam kiedyś szukałem "tjingowych" żarówek.
Skonczylem na wyczyszceniu lamp i wlozeniu porzadnych markowych zarówek - efekt, znów lubie jeździć w nocy autem. nie trzeba hidów i innych wynalazków
Czy ktoś miał z czymś takim do czynienia http://allegro.pl/zestaw-led-cree-h7...461611747.html
??
panowie ma ktoś Hidy z mtecha ? czy wybrac inna firme ?
Nie kupuję się hidoów
a co polecisz ?
homologowane żarówki XD