Łukasz,będziesz coś dłubał u siebie,czy serję składasz?bardzo wdzięczna motorownia do przeróbek:P
Printable View
Łukasz,będziesz coś dłubał u siebie,czy serję składasz?bardzo wdzięczna motorownia do przeróbek:P
Post mi zniknął.Artek pozostaje seria.
wątek podzielił się na 3 :) cud panie, cud
Cudów nie ma!tylko powstał mały bałagan:D,ale ktoś nad tym wszystkim....no właśnie,i dzięki mu za to!;).
Czyli odświeżenie silniczka,i na razie spokój?a jak tam pompa oleju?mi kiedyś nie chciała zassać,ale walka była.
Arczi, Ty przestań pisać głupoty i kupuj 8V:P Łebski gość jesteś więc na pewno coś ciekawego by z tego wyniknęło;)
Dokładnie tak.Chcę mieć ją originalną.Może kiedyś coś pomodzę z dolotem wydechem i ciśnieniem doładowania ale póki co nie szaleję.Pompa oleju działała jak ją gasiłem ostatni raz i przy 3 tyś było 6 bar:) Pewnie wylezą jakieś kwiatki po takim długim postoju.Mam nadzieję tylko że nie będzie z tym dużej walki:)
mam takie konkretne pytanie :
czy ktoś z was mierzył kiedyś grubość powloki lakieru na swojej włoszce ?
ja badałem dziś i nie wiem co myśleć generalnie na większości grubośc waha się od 200-300 ale też i 90-150. rozłożenie tych grubości wygląda na moje oko na standardowe - tam gdzie automat w fabryce pryska więcej jest wiecej a tam gdzie ma trudniejsze dojście jest mniej. Od wewnetrznych stron drzwi maski klapy i komory silnika pomiar pokazuje 80-130. Zaznaczam że wszedzie jest ocynk ( mój miernik wykrywa rodzaj powierzchni).
z ciekawostek zmierzyłem też 159 kolegi ktora staal obok i tam warstwa jest jeszcze grubsza. - Czy to standard dla Alfy Romeo czy obydwie ktoś malował drugi raz ?
edit:
mierzyłem też matiza mojej dziewczyny i tam warstwa waha sie od 80 do 130 na elementach oryginalnych - ale powłoka oczywiście to zwykła stal bez Ocynku.
ja mam też małe pytanko...interesują mnie felgi spedline 16" : Załącznik 51845
i teraz tak...ile mogę dać za proste w miarę w przyzwoitym stanie bez opon...:)bo zbytnio nie orientuje się w cenie i żebym krótko mówiąc dupy nie dał...:)i drugie pytanko w jakim kolorze będą najlepiej wyglądać...:)??
Ja mam u siebie na biało zrobione:Pobejrzyj sobie.przy twoim kolorku też by ładnie wyglądały;)
czyli z oponkami trzeba 2 tys. liczyć...:(no ale coz ...jak trzeba to trzeba...:)
Moja ma koło 300, była lakierowana.
http://www.youtube.com/watch?v=gznsd...layer_embedded
3m30sec
W stolicy nawet pozostawione 155 ,przykre.
Wygląda na zdrową, aż jej szkoda :(
No powiem że by mozna było się zainteresować :P hmmmmm wie gdzie to dokładnie stoi ? bo potrzebuje błotniki tylne :P
Alfy z tego filmiku już nie ma.stała tam z pół roku,oglądałem ją z bliska.nawet karteczkę z nr.telefonu zostawiałem,ale nic z tego.właścicielem jest prawdopodobnie pracownik salonu/serwisu po drugiej stronie ulicy.
szkoda fajna była.... Ja u siebie w Łodzi od roku przejeżdżam obok takiej jednej 155...gdy zauważyłem że stoi nie ruszana zainteresowałem się.... Przed liftem 1.7 na aluskach czerwona.... Zajęta przez komornika ;) i tak stoi... co najlepsze bez rdzy...lakier i blacha super...aż szkoda :(
Siema! chciałbym zrobić SWAP do poloneza na silnik 2.0 TS, tylko czy duże są różnice po między silnikiem od 164 a silnikiem od 155 ?
Zależy w którym wydaniu 164. Poza tym doooooobrze go obspawaj bo silnik odjedzie a Ty zostaniesz w miejscu:D
Nie bądź taki skromny, wal swapa 2.0 TS-a od razu do malucha:
http://www.youtube.com/watch?v=ATdxdfTvst8
Poldżer przyciężki jest :)
164 i 155 miały - moim zdaniem - silniki 2.0 TS wspólne, ale to jakoś od chwili gdy 155 przychodziła na świat (1991/92). Początkowe TS-y montowane w 75 i 164 miały inny zapłon - rozdzielacz z napędem z wałka rozrządu.
Nie mam pojęcia jak ewoluowały mocowania TS-ów ośmizaworowych.
Mocowania są chyba takie same, inne są łapy.
Z mocowaniami się nie martwię bo i tak pewnie trzeba będzie kombinować. Mam do kupienia silnik od 164 z palcami rozdzielacza po obu stronach wałka. Najchętniej to bym te rozdzielacze wyrzucił i zrobił to na czujnik położenia wału, bo jak umieszczę silnik wzdłużnie to nie będę miał dostępu do jednego rozdzielacza. Co mi będzie potrzebne żeby tak zrobić? Wiadomo cewki inne, wiązka przewodów do kompa, komp od nowszej wersji, co jeszcze ?
grzybek_bgi znalazłem twój temat w bazarku, masz może do sprzedania kompa, wiązki przewodów, czujniki, moduł zapłonowy, cewki itd. ? A może silnik też byś sprzedał ?
Niestety nie mam, silnik zostaje do zrobienia a drugi w tym czasie będzie jeździł. Reszta też nie wchodzi w grę bo będzie wsio potrzebne, przynajmniej na początek.
Nie 16V nie chcę, Ponoć te 8v to solidniejsza konstrukcja. Jaka nie uda mi się kupić osprzętu to chyba spróbuję odpalić ten silnik na polonezowskim kompie i innych duperszmitach.
A z innych pojemnościowo silników by podeszły graty do silnika 2.0 ? czy nie bardzo.
graty od 1.8 8v pasują na pewno nie jestem pewien jak tam z 1.7.
pochwal się koniecznie jak juz będziesz miał Poldka z silnikiem Alfy na pokładzie ;)
ps most i wał zostaje od Poldolota ? bo słyszałem że juz z silnikiem RoVeRa padały a te miały ledwo 100 kucy a 2.0 8V ma ich 140 !
Praktycznie wszystkie graty pomiędzy ósemkami są zamienne, nawet głowice są takie same. Ale najlepiej, tak jak Ci radzi Endżi, wsadź tam 2.0 ze 132, temat obcykany i trochę tych aut już jeździ, z Alfowskim motorem będzie trochę trudniej chociaż zabawa na bank xxx-razy lepsza po ukończeniu:)
Wg mojej wiedzy, świece w TSie nie odpalają w tym samym momencie, ale jedna z nich jest dopalająca, więc trzeba by to uwzględnić przy planowaniu tematu.
Chyba prościej byłoby znaleźć silnik ze 155/164 z zapłonem elektronicznym, kupić moduły, cewki, wiązki i kompa w komplecie i to wszystko razem wrzucać do komory poldżera?
Kombinacji do Poluna jest mnóstwo.najprościej wkłada się silnik Fiata,który po modyfikacjach też będzie sobie radził,tak jak Andrzej napisał.idąc poważniej w temat,to trzeba by kupić tą biedną 75 z allegro i przeszczepić wszystko do Poloneza.tylko nie do caro,a do jakiejś starszej budy.drutolologja jeszcze nikomu nie wyszła na zdrowie.projekty umierają w połowie drogi,a potem stoją gdzieś w krzakach i czekają na amatora który by się tym zajął.trochę mnie poniosło:o
maicher, dopalająca jest w 16V, ósemki mają dwie świece tylko w jedynym sensownym celu - moc:D ale z tego co wiem to też nie dają iskry w jednym momencie ale ułamki sekund później żeby fale uderzeniowe nie spotkały się w centrum cylindra gdzie ze względu na stosunkowo duże zawory i kanały głowica jest najsłabsza i przy ostrym pałowaniu mogła by nie wytrzymać, ale mimo to druga z nich nie jest dopalająca jak w 16V.
Artek, podeślij mi fotkę z podpisu w pełnej rozdzielczości, jest zajebista:)
Czy w 8V czy w 16V druga świeca jest zwana dopalającą. Taka też jest ich rola a co za tym idzie zwiększenie mocy.
maciejbydg_87 most zostaje od polda ( jak na razie), trochę przegięcie z tym padaniem w raverach, nawet i w 1.6 ohv też padały mosty czy skrzynie (czytaj wyły). Ale jeszcze nie słyszałem żeby się komuś rozleciał most, chyba że ktoś jeździ bez oleju to wtedy jest to możliwe.
Silnika od fiata nie chcę, bo to już oklepany projekt. A poza tym silnik od alfy ma więcej koników, dzięki 2 świecom na cylinder:).
jak nie chcesz oklepanego projektu - to kup tą 75 i przeszczep cały naped z transaxlem i de dionem ;) - to bedzie najlepiej prowadzący się poldolot w historii :)
EDIT
też poproszę o tą fotke ;) maciejbydg@poczta.onet.pl
z góry dzieki !! ;)
tylko że 75 trochę kosztuje.