zeby Ci sie tylko nie zrobilo wiecej niz te 300-400 Ojro. Wydaje mi sie ze w porownaniu do tamtych zarobkow to tak samo wychodzi jak u nas ale twoja sprawa. Trzymam kciuki zeby Ci sie udalo nie poplynac np. na tysiac czy dwa ojro
Printable View
zeby Ci sie tylko nie zrobilo wiecej niz te 300-400 Ojro. Wydaje mi sie ze w porownaniu do tamtych zarobkow to tak samo wychodzi jak u nas ale twoja sprawa. Trzymam kciuki zeby Ci sie udalo nie poplynac np. na tysiac czy dwa ojro
czarny 28 co mogę żle zrobić,martwi mnie tylko układ paliwa ,że może być zapowietrzony i te różne śrube,ale robiłem przy prawie kazdym odkręceniu zdjęcia
oby nic. Ja mam jedna zasade jak czegos nie znam to sie nie lapie bo wiem ze zdup...ce :D
To nie stare TDIki na pompie. Alfa ma CRa z pompą w zbiorniku, więc włączysz pare razy zapłon, trochę pokręcisz rozrusznikiem i powinno pójść.
Gdybyś miał problem z odpaleniem po robocie to daj znać to mogę w poniedziałek zadzwonić do niego i zapytać dokładnie co się stało, ze auto nie chciało odpalić i co zrobił ze odpaliło. Byłem przy całej robocie, sam czyściłem kolektor i wszystko widziałem ale tego akurat nie miałem możliwości bo kręciłem rozrusznikiem.
Siknął Plakiem w dolot :D
Zrób jak pisał szejk. Jak poskładasz i będziesz chciał pierwszy raz odpalić włącz kilka razy zapłon żeby pompa w zbiorniku popracowała. Potem odpal. Może chwile dłużej pokręcić ale powinien załapać. Jak odpali nie gaś go, niech popracuje kilka minut. Mi po wymianie pompy CR odpalił za pierwszym razem.
Oryginalnie między osią od klapki a obudową znajduje się uszczelniasz - ot, gumowy pierścień. Uszczelniacze te są słabe i szybko tracą szczelność, co z jednej strony skutkuje wyciekiem czarnej maziugi (olej + sadza z EGR) a z drugiej strony jest nieszczelnością w dolocie, tzn. silnikowi trudniej zbudować odpowiednie ciśnienie doładowania bo powietrze ucieka dziurami - "turbina się wolniej wkręca".
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=181383&stc=1panowie złożyłem auto i odpala,ale ....Pedał hamulca twardy jak skała i cieknie mi płyn z chłodnicy w miejscu zaznaczonym na zdjęciu i proszę o nie komentowanie i jechanie po mnie,już prawie rozkreciłem znowu tylko co tam jest,że cieknie,po zatym auto pali na dotyk
Cieknie CI tam, bo jest to kanał wodny przechodzący przez kolektor ssący do głowicy. Nową uszczelkę między kolektor a głowicę dałeś?
A hamulec twardy, bo gdzieś podciśnienia nie podłączyłeś, to i serwo martwe.
uszczelke starą dałem co teraz mogę zrobic oczywiscie rozebrać i zamówić nową uszczelkę.Aha mi tam cieknie plyn z chłodnicy
czasem nie naderwał ci się ten króciec przy kolektorze, albo opaska słabo trzyma
ewidetnie cieknie z takiego kwadratowego wejscia między aluminiowa i plastikową częscią kolektora,chyba,że żle włożyłem bo już raz prawie skończyłem i zobaczełem,że właśnie tego elementu nie włożyłem i musiałem znowu się wracać.I teraz jestem znowu w trakcie rozbierania,tylko,że znowu pompa mocno siedzi.Muszę sciągacz zrobić.A gdzie szukać problemu z hamulcami pod serwem?i czy to normalne,ze tam leci plyn z chlodnicy
Że leci to nie normalne, pewnie źle zamontowałeś tą plastikową rurkę. Ona siedzi na wcisk i uszczelnią ją oring. Opaska też może puszczać jak nią poruszałeś - ja wszystkie opaski zmieniłem na nowe, skręcane, bo te fabryczne są kiepskie.
Co do hamulców, pewnie nie podłączyłeś przewodu podciśnienia od serwa do popmy vacuum, jak stoisz przed autem to po prawej stronie u góry na przedzie silnika jest pompa vacuum, zaraz za niątaki "mosiężny" króciec wychodzący w stronę akumulatora, na nim powinien być założony wężyk z szybkozłączką (taką jak na filtrze paliwa) i ten wężyk idzie do serwa hamulców.
z uszczelki nie cieknie,ju nie mam sily dzisaiaj moze jutro zobacze,a czy bede musial odpowietrzac hamulce?
Nie.
no faktycznie pompa vacum nie podlaczona ,ta rurka sie schowala za akumulator
- - - Updated - - -
panowie a propo znacie duzo przypadkow urwaych klap i jakie ewentualne koszty naprawy sa
Kilka tys. zł. W zależności co narobiła urwana klapka. A przypadków było naprawdę sporo...
Pechowcy oprócz słupka silnika wymieniają też turbinę i wtryski, więc kilka tysięcy może być mało.
dobrze,ze usunalem:),ale jutro dalej walka z tym wyciekiem
koledzy czy ta pompe common rail trzeba kluczen dynamometrycznym dokrecichttp://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=181413&stc=1
Poprawnie to każda śruba w samochodzie powinna być dokręcana kluczem dynamometrycznym. Ale........... . Dokręć ją mocno i tyle.
Nazar na to też jest sposób. Musisz poskracać klucze o połowę.
zlamal plaski 24 gedore na pulpicie z kombajnu przodkowego
:D
Koledzy znalazłem przyczyne przecieku brak oringu na kruscu ten co jest w kolektorze i teraz pytanie gdzie to kupić
Panowie jak wygląda ten oring bo nie moge w googlu znalezć i czy uszczelka od przedliftowego kolektora ssącego jest inna niż w poliftowym kolektorzehttp://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=181464&stc=1
Nie ma oringu. Gwint jest z uszczelniaczem.
http://www.ebay.com/itm/46823852-RAC...-/281596149553
chyba nie bo tam taki plastikowy kruciec wchodzi
koledzy na kolektor ten po liftingu idzie tylko jedna uszczelka na łączeniu kolektora plastikowego z tą druga jego częścia czy jeszcze jedna jakaś i pomózcie z tym oringiem bo zgubiłem i nawet nie wiem jak to wygląda ten od tego co zaznaczyłemhttp://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=181471&stc=1
Pomiędzy tą plastikową częścią częścią kolektora a aluminiową są 4 uszczelki gumowe. Takie same o kształtach otworów kolektora. O to Ci chodzi? Nie pamiętam żeby tam było jeszcze inne uszczelnienie.
nie na zdjęcie zaznaczyłem wężyk z tym plastikiem co wchodzi obok do takiej małej dziurki ,wszystko jest na zdjęciach
71754211 nr uszczelek ale przy 2.0 JTD.
Napisane z komóreczki!
to są do 2.0,a ja mam 1,9i nie o to mi chodzi. Tam jest z boku taka mała dziurka,gdzie wchodzi ten plastik w kształcie litery Lhttp://www.forum.alfaholicy.org/atta...lastikowy2.jpg
- - - Updated - - -
moze napiszcie co to za weżyk i do czego służy może tak dojde
Tym wężykiem doprowadzamy jest płyn chłodniczy, który trafia z kolektora do głowicy. Jak rozumiem cieknie na łączeniu wężyk a aluminowa część kolektora.
tak on wchodzi w aluminiowa cześć kolektora,nie mogę znalezc tego oringu,a boje się,że jaki,s inny będzie przeciekał