Hej!
Wydaje mi się, że możesz mieć problem z akumulatorem. Zmierz napięcie spoczynkowe na aku. Jak jest zbyt niskie napięcie zasilania to wariują poszczególne moduły.
Printable View
Witam
Potrzebuje sensora/czujnika zamknięcia maski to Giulii :) orientujecie się może czy da się dokupić sam? Bądź z jakich samochodów można zrobić przeszczep :D
Dzięki!
zamek do wymiany :)
Cześć,
Panowie, padł mi akumulator w Giulia my2020. W niedziele zrobiłem trase 300km, we wtorek 50km, a w środe (po 23h od ostatniej trasy) już nie byłem w stanie otworzyć samochodu pilotem (rozładowany aku). ASO elektryk dopiero na 9 sierpnia, mam podejrzenie że zaparkowałem bliżej ściany na parkingu podziemnym i wyczytałem gdzieś kiedyś że Giulia dostaje "szajby" jak sie zaparkuje tyłem blisko ściany (czujniki czy coś wariują, komunikaty o wykryto próbe włamania). Nie wiem ile w tym prawdy. Po podłączeniu kablami, zrobilem trase 50km i od tamtej pory wszystko ok. Drugie podejrzenie jest takie że wyłączyłem samochód z włączonym wstecznym i może tam coś spowodowało że czujniki/kamera sie nie wyłączyła. Zdarzyło sie wam coś podobnego? Giulia ma rok.
Ani parkowanie, ani wsteczny nie spowodowały rozładowania. Po wyłączeniu na automacie przechodzi zawsze w P, na manualu też się nie rozładuje (po wyłączeniu zapłonu wyłącza światła wsteczne). Uważaj na aplikację Alfa Connect. Łączy się z modułem w aucie, może trochę energii pobierać, może bawiłeś się aplikacją? Może niechcący kilka razy otworzyłeś/zamknąłeś auto (przycisnął się przycisk w kieszeni). Inna przyczyna omawiana tu na forum to to niedokręcone klemy.
Bzdura z tymi czujnikami. Alfa Connect to prędzej, przecież to ustrojstwo ma dostęp do auta nie tylko w trybie odczytu.
Parkuję w garażu 40cm przodem od ściany i zamykam bramę segmentową 3cm za autem, przez ponad 3 lata raz miałem komunikat o "próbie włamania" - jak na uzbrojonym aucie polerowałem szmatką rysę nad drzwiami kierowcy to alarm zaczął wyć, i słusznie (gmeranie przy drzwiach kierowcy, dobra detekcja).
Wyłączajcie Start&Stop to oszczędzicie sobie wielu problemów z ładowaniem aku.
Znacie kogoś w Poznaniu kto na stałe wyłącza start stop ?
i miałem taki przypadek, że blind spot monitoring nie działał lusterka się nie otwierały i awaria SS, przez co nie mogłem odpalić auta ale po 50 próbach udało się i jeździ ewidentnie akumulator do wymiany, dziś te auta mają za dużo elektryki.