Niezła ściema, żart, fejk czy jak to nazwać.
Printable View
W czwartek jade do salonu w Cardiff bujnac sie Giulia 2.2 180KM AT8. Juz chyba z 10razy do mnie z Alfy dzwonili czy jestem zainteresowany i zebym na jazde sie zapisal. Nawet mi juz 2 broszurki do domu wyslali w tym jedna naprawde imponujaca (okladka ma wzor wlokna weglowego). Mialem mozliwosc zapisac sie na jazde wersja Q ale musialbym pod Manchester jechac a troche mi sie nie chce... W PL jezdzilem 2.2 180KM ale w manual wiec zrobie sobie porownanie. Juz o tym pisalem ale w UK w wersji super w standardize dostajesz nawigacje 8.8 cala, alarm fabryczny i radio DAB. No i ten wyswietlacz miedzy zegarami.
Chociaż niechętnie, to w dużej części zgadzam się z tym zdaniem. Opinia jaka przylgnęła do Alfy, słusznie czy nie, skutecznie zniechęca nowych klientów. Zaskakujące jest też jak bardzo internetowe trole tą opnię podtrzymują. Niemal pod każdym wpisem na polskim profilu AR pojawiają się do znudzenia "dowcipy" o lawetach i mechanikach. Nie wiem jak to wygląda w innych krajach, ale boję się, że podobnie. Sami na pewo znacie te reakcie, jak mówiecie znajomym, że kupujecie AlfęCytat:
Ludzie kupujący beemy i audi w życiu nie przesiądą się do alfy romeo. A nowi nabywcy niechętnie ryzykują duże wydatki, mając do wyboru marki pewne i sprawdzone w tym segmencie. Alfa tymczasem nadal zmaga się z powszechną, wiadomo jaką, opinią. Tutaj lat potrzeba i nowych modeli.
Co do przesiadki kierowcy Audi czy BMW do Alfy w segmencie dużych sedanów lub kombi - w większej skali nie widzę ku temu żadnej szansy. Może nieszczególnie reprezentatywny dla Europy, ale podam przykład Szwecji - gdzie spędziłęm w tym roku tydzień, przejeżdżając około 1.000 km. Niewiele, ale jakiś pogląd to daje. Wsród samochodów nowych obok dominującego Volvo, można zauważyć ogromną ilość BMW - cóż z tego że brzydkie i drogie skoro się sprzedaje? Jak ma AR dotrzeć do klienta jeżdżącego niemiecką limuzyną?
Nie jestem specjalistą od sprzedaży samochodów i w żadncym wypadku nie czuję się na siłach by doradzać zarządowi FCA, ale obserwując sprzedaż aut tego koncernu naszła mnie taka myśl - skoro nieźle sprzedają się Giulietta i MiTo, Fiat 500 w różnych konfiguracjach, i Lancia Y (pomimo faktycznej likwidacji marki) to może AR powinno się skupić na produkcji małych i średnich hatchbacków ze sportowym charakterem i w cenach do koło 30.000 euro?
Mimo wszystko życzę Gulii jak najlepiej bo to piękny samochód i chętnie popatrzę na nią na ulicach.
To tylko ślepy test :D
https://youtu.be/v8SdHTg8E4Y
A tymczasem na You Tube Pertyn pieje z zachwytu podczas jazdy Q :D
https://m.youtube.com/watch?v=3wtoZVuuTYg
Właśnie słyszałem kawałek audycji radiowej o tematyce motoryzacyjnej (radio TOK czy jakoś tak) - panowie całkiem spokojnie stwierdzili że w Europie Giulia mimo małej gamy silników sprzedaje się wyjątkowo dobrze, w PL nie, bo PL jest specyficzna - umarłe dla AR salony plus mit Alfy , klient zachodni jest znudzony sztampowym przysłowiowym Audi , u nas nie, to wciąż szczyt ekstrawagancji ;) itp. itd. Aha, plus to że w zasadzie to się nie "sprzedaje" tylko ludzie płacą za możliwość jeżdżenia czy garażowania auta - chodzi o te wynajmy, porównanie takiego "zakupu" do telefonu który się spłaca z abonamemtem. Że my wciąż kupują wóz myślimy co z nim będzie za 10/naście lat - jak się będzie wtedy sprawował itp. To fakt, ja też tak "po staremu" myślę, no przynajmniej 8 i wolę mieć swój a nie pożyczony gdzie trzeba sprawdzać umowę co z nim wolno, a czego nie wolno robić. A taka postawa jak moja zabija sprzedaż, oj... :-/
Ale ogólnie w tonie bardzo pozytywnym rozmowa o Giulii, tonie wzmacnianym delikatnie wyczuwalną ekscytacją, a to z tego powodu, że mają ci panowie redaktorzy obiecaną na cały tydzień testowania nonstop Quadrifoglio :) Zimą : )
(aha, i podobało mi się, że bez żadnych dywagacji tylko wprost, jako oczywistość taką jak ta, że Giulia ma napęd na tył, zauważają w niej stylistyczną kontynuację 156tki - jak jeden z nich stwierdził - coś w rodzaju mocnego liftingu Alfy 156. A to komplement , bo jak wiadomo, 156 to najlepsze stylistycznie nadwozie ever z wozów cywilnych )
O podobieństwie do BMW słowa żadnego hmm ;)
Na polskiej stronie AR pojawił się już konfigurator wersji Veloce. Ceny benzyny od 194.800 zł, diesla 189.600 zł.
Link: http://carconfigurator.alfaromeo.com...a/default.aspx
A ja sobie policzyłem na szybko wersję 200 KM i wyszło mi w specyfikacji skromnej 162.450 zł (bez alarmu i ksenonów, które bym chętnie wziął) - prawie 2 Giulietty, więc chyba jednak poczekam na następcę Julki :).
ale katalog i cennik pdf jeszcze nie zaktualizowane. w konfiguratorze póki co nie wyświetla żadnych szczegółów odnośnie standardowej konfiguracji, a nie wiem do końca czy jest taka jak np w niemieckim katalogu, na dzień dobry właściwie widze 2 różnice - tam manetki za kierownicą są w standardzie:
Schaltwippen hinter dem Lenkrad, aus Aluminium
a w naszym konfiguratorze dobierałem opcję za 1400zł
podobnie u nas nie ma nawet w standardzie czujników parkowania tył (są jako opcja), a w DE jest w standardzie już w wersji Super:
Parksensoren hinten, mit akustischer Warnmeldung und Anzeige
No chyba że na razie są błędy w konfiguratorze i stąd takie różnice.
Jeżeli u nas ten standard jest tańszy niż w DE, to ja tak wolę, że sobie dobieram co chcę, a jak nie to nie mam i jest taniej :P
Brak kierownicy może być problemem, ale spalanie też podają ciekawe.
Czyli jakieś 50l/100km.Cytat:
ZUŻYCIE PALIWA CYKL POZAMIEJSKI (mpg)
4.9
W 20% rabatu od cennika raczej wątpię...
I ci brokerzy oferują Giulię o 20% taniej od polskiego cennika?
Wyróżnienie dla Giulii, tym razem z Francji.
Załącznik 216816
L'Alfa Romeo Giulia, distinguée aux Trophées Argus 2017
1 Alfa Romeo Giulia 2.2 diesel 180 BVA8 - 79
2 Mercedes Classe E 220d 9G-Tronic - 60
3 Volvo V90 D5 Geartronic 8 - 50
5 Porsche Panamera 4S Diesel - 41
4 Kia Optima SW 1.7 CRDi 141 - 38
5 Tesla Model X 90 kWh - 26
http://www.largus.fr/actualite-autom...0-8282387.html
Nie łapię za słówka - po prostu jakoś trudno mi uwierzyć, że będzie sobie można zamówić samochód za 80% oficjalnej polskiej ceny... Obojętnie, w jakim kraju w Europie się będzie kupować.
U brokerów kupiłem/zamawiałem do produkcji Audi z 20% rabatem , BMW f10 z 20% rabatem , na nowe BMW 5 o kodzie G30 broker u którego kupiłem F10 zakomunikował mi że będzie miał rabaty dochodzące do 25% tylko trzeba poczekać około 1-1.5 roku od wejścia na rynek , dlaczego w przypadku Alfy rabat 20% od katalogu nie miałby być możliwy ?
WOW, czy przez to mam rozumieć, że ludzie kupujący samochód w Polsce nie potrafią liczyć? Serio pytam, bo z tego, co się orientuję, w BMW 10% to raczej mało realne, chyba bliżej 8% da się wycisnąć maksymalnie w Polsce.
Te Twoje % odnoszą się do porównania z ceną salonową w Polsce, czy np. masz rabat 20% na BMW, ale kupujesz w, powiedzmy, Belgii, gdzie ten sam samochód jest 7% droższy, więc realnie wychodzi ok. 13%?
Tak od polskiej ceny katalogowej . Brokerzy tak zresztą każą robić , konfig według PL cennika i od tej ceny dają rabaty ( u dealera BMW było 7% rabatu w tamtym czasie dla zwykłego Kowalskiego a u brokera na to samo auto tak samo wyposażone 20% ) . Ale nie róbmy OT , jeśli masz jakieś pytania bardziej szczegółowe to PW .
Patrzę na to foto już kilka minut i się zauroczyłem :-)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2016/12/59.jpg
ps. świetnie wygląda w tym ujęciu
L.
ja też...drabinki jak w sali gimnastycznej na wf-ie w podstawówce :D
Przebijam- 216k :V
Bylem dzisiaj w salonie w Cardiff na jezdzie probnej Giulia 2.2 180 z automatem i taki widok mnie zastal:
Załącznik 216830Załącznik 216831Załącznik 216832Załącznik 216833Załącznik 216834Załącznik 216835
Też chcę się tam wybrać. Brytyjskie prawo jazdy jest wymagane?
Nie, nie jest wymagane.
Ogolnie to wersja Q nie daja sie przejechac ale Giulia 2.2 180KM z automate to po prostu poezja. W polsce jezdzilem 2.2 180 z manualem i bez zastanowienia bralbym automat. Zmiany biegow sa bardzo szybkie i prawie ich nie czuc. A te lopatki przy kierownicy!!! Super!
Ja mialem dokladnie taki sam widok w Belfascie/Newtownabbey, z tym ze od razu na przywitaniu jazda probna 2.2 automat wersja bogata wyceniona na 36tys funtow. i po godzinie popadlem w taki zachwyt, ze juz nawet Q, 4C i Fiata 124 spider abartha nie obejrzalem, co wlasciwie bylo glownym celem dosc dalekiej przejazdzki i pojechalem do domu bez zdjec, ale przynajmniej umowiony na jazde probna benzynka.:)
Co do Q, to nie ma jeszcze jazd probnych. Mimo tego, na peryferiach Europy/Uk jaka jest Irlandia Polnocna 6 sztuk Q juz zamowionych.
W lutym Giulia ma dotrzeć do Australii.
Alfa Romeo Giulia: in Australia ufficiale il lancio a febbraio
http://www.clubalfa.it/20178-alfa-ro...-febbraio.html
Przy okazji ceny w USA
Od 37.995 $ za zwykłe wersje i od 72.000 $ za Q.
http://www.clubalfa.it/20198-alfa-ro...negli-usa.html