Zabrałem dziś bellę na małą sesję zdjęciową:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/05/117.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/05/118.jpg
Printable View
Zabrałem dziś bellę na małą sesję zdjęciową:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/05/117.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/05/118.jpg
Wymiana świec i mycie. Także dalej szukanie przyczyny spadku mocy na zimnym.
W piątek odebrałem Belle od blacharza i skończył się problem z progami a było już naprawdę bardzo źle.
Pafka, piękne...
- - - Updated - - -
Załącznik 200317
W mojej 146 zamieniłem obudowę lusterka prawego i lewego, z czerwonego na srebrne.
Uzupełniłem i wymieniłem na nowe odbojniki maski +mycie
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Srebro do srebra. Dodałem znaczek Polski Walczącej:
Załącznik 200415
Podkleilem listwy ozdobne zewnetrzne przy podlodze bo odstawaly. Smieszna historia, kupilem dzisiaj z holenderskiego ogloszenia nienajgorsze 4 alusy z prawie nowymi oponami za 70 euro za 4 sztuki . Normalnie to minimum 300 euro trzeba dac. Ja im mowie ze 70 to jedno kolo kosztuje. Panstwo mowia ze 3 miesiace nie bylo odzewu to oddaja bo im zawadza. Dostalem do tego 2 dojazdowki jeszcze. Ale nie o tym ze zrobilem biznes zycia. Wazne jest to ze Panstwo mieli AR 156 kombi i bardzo sympatycznie porozmawialismy o Alfach, to byla dla mnie bardzo przyjemna wizyta.
Oskubałem z rdzy i starej farby sanie silnika, po czym zabezpieczyłem i pomalowałem (spokój może na dwa lata :)). Psiknąłem czarnym plastidipem chromy wokół halogenów bo już szpetnie wyglądał łuszczący się i utleniający "pseudochrom". Umyłem, nawoskowałem, wysprzatałem i przewiozłem :)
Wysprzątałem kabinę, umyłem, zamaskowałem drobne ryski i odpryski, nawoskowałem - lusterko wyszło, koła zaczerniłem, chromy poczyściłem.
Wymieniłem olej z filtrem oleju, powietrza, paliwa i filtr kabinowy no i zatankowałem. Ja i Alfka jesteśmy zadowoleni:D.
Alfa po wymianie oleju i wszystkich filterków .
W mojej się wymienia antena :)
wyregulowałem zamykanie drzwi tzn. ten bolec który wchodzi w zamek drzwi.
Drzwi się elegancko zamykają i chyba bardziej dociskają do uszczelki i mniej szumi :)
Po kilku godzinach walki wymienione przednie amorki, wymienione gumowe osłony przegubów :)
Generalny przegląd i czyszczenie. Wymiana oleju, nowe opony ;)
W końcu przerejestrowałem nowy nabytek ;)
Zalana pod korek:)
Wreszcie już na stałe zamontowalem radio gms 6321 i kamerkę cofania.
przegoniłem bellę troche po miście :) Bella lubi jak się ją przegoni :)
Cztery godziny dopieszczałem tapicerkę skórzaną w mojej belli - teraz wygląda jeszcze lepiej niż wcześniej :)
Poprawki lakiernicze w 146.
Zaczął schodzić klar w dwu miejscach karoserii, więc pośpieszyłem z pomocą Belli:).
Wymienione łączniki, olej, filtry, klocki, świece, wyczyszczona przepustnica, alfa umyta, przegoniona i zatankowana :D
Wleciały nowe opony na przód , teraz trzeba ustawić zbieżność bo stare zmieliło coś od wewnątrz :/
Wymieniłem centralkę (sterownik) ABS i wszystko wróciło do normy;)
Zakupiony nowy olej :P
Załącznik 201193
Naprawiona kostka z wiązka przewodów do świateł w klapie bagażnika i zrobiony przegląd techniczny....oczywiście wszystko ok [emoji3]
coś pukało w zawieszeniu... wymieniłem łączniki i już nie puka:D
Odebrana po wymianie sprzęgła/oleju w skrzyni. Kurde nie wiedziałem, że tak lekko może pracować pedał sprzęgła. :)
kupiłem glinkę Valet Pro, trzeba by zjechać trochę lakier
Zrobiona geometria na hunterze...auto jedzie jak po szynach [emoji4]
- wymiana świec żarowych na komplet NGK,
- uszczelnienie miski olejowej i wymiana uszczelki korka,
- sprawdzenie klimy,
- wymiana oleju w skrzyni automatycznej na Tutela GI/VI,
- wymiana uszczelniacza półosi skrzyni od kierowcy.
Ogarnałem wreszcie wszystkie drobnostki w 159 i w końcu mogę się wziąć ostatecznie za sprzedaż 156 :P za części w super cenach podziękowania dla Tomka :)
Szybki pakiet spa na ręcznej za 10 plnów :o
Za grzeczne zachowanie u Pana Doktora dostała kompiel z pianką :)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/05/413.jpg
156 przeszła dzisiaj przegląd pozytywnie pomimo jakichś delikatnych stuków z przodu w zawieszeniu (pewnie drążki stabilizatora ale pan diagnosta nic nie stwierdził o.O) i wykupiłem dla niej nowe OC które przyprawiło mnie o zawrót głowy...
A u mnie dzisiaj mycie i kompleksowe czyszczenie wnętrza. A jutro w trasę do Opoczna!
Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka
Odebrałem dzisiaj swoją z warsztatu z nowym sprzęgłem i wymienioną rurą dolotową do turbiny ;) Teraz pedał sprzęgła działa niemal jak w nowym samochodzie, a dzięki uszczelnieniu układu (poprzednia rura była pęknięta w połowie i zaklejona taśmą) zaczęła kopcić na niebiesko aż miło...
Oczywiście, że tak - przecież połowa samochodów na polskich drogach tak jeździ :P No i nie będę musiał odkręcać spustu w misce olejowej, żeby go wymienić - wystarczy poczekać kilka kkm, aż się przepali i zalać nowy.
A tak na serio to pojeżdżę trochę i zobaczę, co się dalej dzieje. Wydaje mi się że to, co zalegało już przeleciało przez system jak ją docisnąłem lekko wracając do domu i teraz nie widzę chmury nawet przy mocnym przyspieszaniu - czyli stan sprzed naprawy. A to, że prawdopodobnie turbina do zrobienia w niedalekiej przyszłości, to wiem...