Po wymianie chłodnicy na nową termostat trzyma mi temp chłodziwa prawie na stałym poziomie. Wzrost temperatury na kabinowym wiąże się jedynie z bezwładnością układu :) A wygląda to tak:
Załącznik 61472
Po wymianie chłodnicy na nową termostat trzyma mi temp chłodziwa prawie na stałym poziomie. Wzrost temperatury na kabinowym wiąże się jedynie z bezwładnością układu :) A wygląda to tak:
Załącznik 61472
Witam panowie może ktoś przerabiał taki temat jak montaż czujnika temperatury zewnętrznej w AR 156 tylko że ja wcześniej go nie miałem w aucie ale chcę go zamontować wię co jest to potrzebne żeby tą temperaturę wskazywało
Jak masz klimatyzację to pokazuje
sam czujnik to za mało, kiedyś kombinowałem z innym lusterkiem i nic :)
Załącznik 71880
Dzisiaj podłączyłem FESa do auta w celu sprawdzenia termostatu. Powyżej zaznaczyłem temperatury jakie pokazywał FES w momencie gdy wskazówka stała na konkretnych kreskach.
Oprócz tego sprawdzałem działanie termostatu dotykając rury która od góry dochodzi do chłodnicy i (temperatury z FESa)
39 - rura zaczęła się robić "letnia"
60 - rura ciepła
73 - rura gorąca
Według mnie termostat kwalifikuje się do wymiany. Jeżeli nie to mnie poprawcie.
Przy okazji sprawdziłem jaki czujnik temperatury wkręcony jest w termostat i wyszło, że jest to DAV 40238601.
Jeżeli możecie mi pomóc i napisać jakich czujników używaliście jako zamienników.
Termostat mam BEHR bo tyle udało mi się zauważyć lecz nie mogłem nigdzie dojrzeć numeru.
Jaki numer może mieć ten termostat?
Czas jaki potrzebował silnik aby "dogrzać" się do temp. 80,3 to ponad 20 minut przy temperaturze na zewnątrz 19 stopni.
Niestety nie miałem czasu sprawdzać do jakiej temperary rozgrzeje się silnik. Za długio to trwało.
Rura powinna być zimna az do momentu otwarcia termostatu - masz ewidentnie nieszczelny termostat czyli do wymiany
Witam
Termostat mam do wymiany , co sądzicie o tym; http://moto.allegro.pl/termostat-alf...706112400.html ..?
Miał ktos jakies doświadczenia z termst.gates?
Maciek-156 mógłbym prosic o opinię ?
Witam wszystkich.
Mój problem pojawił się wraz z przyjściem ochłodzenia. Póki było ciepło, wszystko było w porządku. Mianowicie, jechałem sobie kilka kilometrów, temp. dochodziła prawie do 90 na wskaźniku w kabinie, było "cyk", wskazówka spadała o ileś tam stopni i ładnie stała w miejscu. Miałem jednak wyciek z chłodnicy i z czujnika (nie w termostacie). Wymieniłem chłodnicę, pozbyłem się wycieku na czujniku i jazda. Od kilku dni silnik mi się nie dogrzewa. I wyglądało to tak.
Jazda w góry kilka dni temu: trasa 100 km ( temp powietrza ok 20 stopni ), wskazówka ni cholery nie chciała podnieść się do poziomu takiego jak wcześniej. Wisiała gdzieś pomiędzy 70 a 80 i tyle. Przez całą trasę... O dziwo spalanie wyszło 6/100. Temp. skoczyła do góry dopiero na miejscu, kiedy grzałem do kwatery pod stromą górę. Doszła powyżej 90 i "cyk", w dół.
Jazda wczoraj: trasa 50 km, wskazówka jeszcze niżej ( temperatura powietrza 5 - 10 stopni), również nie było bata żeby doszła do 90. Spalanie skoczyło o jakieś 2 litry... Dojechałem do domu, silnik na tyle zimny, że położyłem na nim rękę, płyn chłodzący też na luzie mogłem dotknąć. Na oko miał jakieś 60 stopni, bo mi w domu z kranu taka leci :)
Aha, w środku ciepło. Ogrzewanie działa bez zarzutu...
Na pewno miałem za dużo płynu w zbiorniku o jakieś 300 ml. Odessałem, ale nie do końca jestem przekonany, że to ma wpływ... Jutro podepnę pod kompa i sprawdzę rurę za chłodnicą.
Co jest ??? Termostat? Niby tak, ale czemu widać było jego otwarcie i działał dobrze przy wyższych temperaturach na zewnątrz?
Będę wdzięczny za jakieś sugestie.
Kolego płynu się nie odsysa, bo jeśli jest zbyt dużo to poziom sam się ustali (nadmiar wyleci przez zawór w zbiorniczku). Co do temperatury topodpinałes komputer? - bo na kabinowym wskaźniku to raczej nie ma 70C... Przeczytaj dobrze ten temat. Jak korzystasz szczodrze z ogrzewania to możesz mieć kłopoty z zagrzaniem tego silnika...
Niby tak, ale nie chciało mi się czekać aż się ustabilizuje sam skoro się nie to nie stało przez 3 tygodnie :) Tak jak pisałem dopiero jutro podepnę pod komputer. Czy szczodrze... 26 stopni miałem na pasażera, 22 na siebie. Sprawdzę temp. na kompie i dam znać.
Dzięki!