dynamiczna jazda w ziemie na wysokim profilu? jedno drugie trochę wyklucza ;) ja mam 225/50 i czekam na śnieg :)
Printable View
dynamiczna jazda w ziemie na wysokim profilu? jedno drugie trochę wyklucza ;) ja mam 225/50 i czekam na śnieg :)
Moim zdaniem nie ma co kombinować, producent auta chyba wie najlepiej.
Co nie znaczy, że nie można próbować ;)
Założyłem wczoraj zimówki o takim samym wymiarze jak miałem letnie opony, czyli 225/50/R17. Mam wrażenie, że wspomaganie działa dużo lepiej, tzn łatwiej kręci się kierownicą w miejscu oraz podczas jazdy. Nie ma chyba takich oporów jak przy letnich. Czyżby miększa guma zimowa robiła swoje? Macie takie odczucie ?
To chyba masz jednak złudzenie. Opory toczenia powinny być większe.
Moje buty na zimę mają rozmiar 225/45 R18. :o
Ja z wyborem opon zimowych dla mojej Belli w tym roku nie mam problemów. Nie planuję użytkować jej w okresie zimowym ( no chyba że sporadycznie - by się zrelaksować ). Dojeżdżać będę Fiata Brava, którego zaopatrzyłem już w nowe oponki firmy Firestone winterhawk. Poprzednio w Bravie miałem Dębicę, z której byłem BARDZO zadowolony. Na nowych oponach jeżdżę od dwóch tygodni i wrażenia z jazdy są bardzo pozytywne. Na razie wyżej oceniam Firestone. Poczekam na trudniejsze zimowe warunki. To one będą dla mnie wyznacznikiem które są lepsze. Na razie Firestone : Dębica - 1:0.
Nie jeżdzisz samochodem w zime ?
Couchu - codziennie robię do pracy tam i z powrotem około 120 km. Trasę tą jednak pokonuję Fiatem. Bella raczej w tym okresie jest nie używana. Szkoda mi jej. Wyjeżdżam z domu o 5.40 i wracam około 20.30 . Po prostu nie mam czasu na eksploatację drugiego auta. Żona robi to za mnie.