-
1 załącznik(i)
- zrobiłem balans wtryskiwaczy na biegu jałowym, na postoju.
- wtrysk 2 --> short +20%
- wtrysk 3 --> short +24%
- wtrysk 4 --> short +22%
- wtrysk 1 --> short + 22%
- czyli nie jest żle wg tej teorii z pliku PDf.
- long == +2 % przez cały czas testów.
P.S.
- w niedzielę robimy testy JTS kolegi Kurzyka, będzie dużo pracy.
-
1 załącznik(i)
- No, nieźle. Jak ostatecznie wykonałeś test i czy da się w JTS?
- To czekam z utęsknieniem na testy kolegi Kurzyka. Wreszcie inny samochód niż mój.
Jako, że bryknęłam dzisiaj z tymi testami MAFa… wykazując się totalnym oszołomieniem, postanowiłam jednak skorzystać z kalkulatora do wyliczania wydajności objętościowej, czyli chyba wydajności przepływu (?)
- Test wykonałam – chyba na tak zwane może być – od 5000 do przed czerwoną kreską.
- Dla potrzeb kalkulatora nie ma znaczenia, który bieg. 1. w mieście jest prostsza i bezpieczniejsza do wykonania. Bubu miał rację, a ja niepotrzebnie wykonałam pozostałe testy. Coś mam od początku do tego biegu 3. :>
- Sprawdziłam w necie dzisiejsze dane pogodowe.
- Zmieniłam temperaturę z 70F na 36F (2stC) oraz wilgotność na 87%.
- Wysokość n.p.m dla LDZ zostawiłam te 1000 stóp (jakieś 300 npm, w LDZ jest różnie od 171-380).
- Chciałam analizować rpm niskie – ale piszą, że powyżej 4000 rpm trzeba, to pomijam analizę. Interesujące byłyby niskie, ale pomijam, skoro nie można.
I wyszło tak:
- dla jednej próby,
- średnia z kilku prób (uśrednione rpm i MAF)
Załącznik 44843
- Teraz się zastanawiam, czy jest sens robić profil dla innych rpm, czy tylko dla MAF max?
- błąd +-8%, najgorzej będzie z wartościami VE granicznymi, bo jak całkiem MAF pokazuje niską VE, to już korzystać będzie można, chyba?
- Zastanawiam się, czy można brać do wyliczeń wartości z jazdy z logów z przyśpieszania ? Wtedy byśmy mogli policzyć dla innych samochodów, ale nie wiem. Test, to test.
-
1 załącznik(i)
- zakres prac w czasie testów
1. - test balansu wtrysków .
2. - test MAF-a. ("bączek")
3. - test korekcji parametrów z alfadiaga ( chyba correction Additive, to co u ciebie jest na 16 od razu)
4. - test OBD.
5.- test sondy post-cat i katalizatora programem Alfadiag.
- całkiem ładnie i powtarzalnie wyszły te twoje pomiary MAF-a., wartośc średnia 80 %.
-
- wykonałem test MAF-a ( moze lepiej będzie jak test nazwiemy test bączka).
- pierwsze dojście do tych 5.000 obr zrobiłem z drganiem pedału gazu, trochę sie przestaraszyłem tempa jak auto przyśpieszało na tej jedynce.
- widać to zresztą na parametrze TP,
- niestety test spaliłem TP == 45 %, cały test do poprawy.
- nauczony dośwaidczeniem dodaję jednak do logowanych parametrów TP, pozycję pedału gazu, będzie widać czy klient nie kłamał z tym pedałem do podłogi.
- poniżej test sondy post-cat, katalizatora oraz EVAP w czasie dynamicznej jazdy po obwodówce.
-
1 załącznik(i)
- wyniki testu bączka.
- 91g/sek MAF, RPM 6088 obr.min, czyli VE == 77 % , ze stratą 5 %.
- 72 g/sec MAF, RPM 4800 obr/min, czyli VE == 77%, ze strata 5%.
- na wykresie widać że mam odcięcie na poziomie 6200, chociaż żonie ustawiałem w 147 programem ECM2001 na poziomie 6.500 obr/min.
- druga sprawa że nie umiem chyba wyrzucić resztę parametrów, logował mi wszystkie, czas repetycji pomiarów miałem na poziomie 1 sekundy.
- pierwszy pomiar z biegu jałowego, 880 obr/min, drugi pomiar z obrotów 2400 obr/min.
- wyniki są takie same, prędkość maksymalna 50 km/h, czyli bezpieczna dla pomiarów.
-
Zrobiłam, jak w ostatnim Twoim - logu, ale nie doczytałam... niestety, wzięłam logi z 2 zamiast 1. Ale na razie nie będę powtarzać czekam na porównanie od kolegi Kurzyka.
-
1 załącznik(i)
- testy wykonane u kolegi Kurzyka z wielkim trudem.
- zbuntował się Scan XL, nie chciał widzieć sond lambda szerokopasmowych oraz sond post-cat.
- test balansu wtryskiwaczy nie wykonany, pokrywa zaworów nie dała się odkrecić i to wcale nie od mrozu tylko jedna śruba została ukręcona, chyba.
- test katalizatora, EVAP, sondy- post-cat nie wykonany, zamiast niego był wykonany test w czasie powrotu programem Scan Master, jak ktoś będzie oglądał logi to będzie wiedział dlaczego.
- test bączka wykonany, pomiary MAF == 101 g/sek, RPM == 5270 obr/min, VE = 93%- MAF == 110 g/sek, RPM== 5762 obr/min, VE = 92%.
- pliki z dojazdu, test OBD oraz pliki z powrotu, dodatkowo zrzuty z ekranu alfadiaga
- ciekawe co powiecie na prezentowane logi, czy nasze spostrzeżenia się pokrywają.
-
Na razie dziękuję za logi.
- Żeby dojść do jakiś spostrzeżeń, to mi chwilę zajmie, niestety.
- Na razie widzę, że ECT jest jakie jest, za niskie chyba i że wcześniej zmienia się longFT niż u mnie, a reszta, może potem.
- nie masz zrzyutów z zamorożonych ramek - z scan xl czy scanmaster?
- Szkoda, że tych sond nie ma, ale co zrobić, widać siła wyższa. Chciałam sobie coś porównać.
- czyli EVAP i reszta najpierw będzie u mnie. Mam jednak nadzieję, że się jeszcze spotkacie kolejny raz?
- czy kolega Kurzyk coś wymieniał w międzyczasie?
- bubu - czy możesz opisać ten test na wtryskiwacze?
-
- po zerowaniu błędów nie ma zamrożonych ramek, one sie zerują także.
- test balansu wtryskiwaczy wykonany na razie na aucie 147 TS , muszę go wykonać na 156 JTS aby można było propagować ten test.
- nie chcę aby ktoś sobie coś popsuł.
- kolega Kurzyk ostatnio wymienił wszystkie świece, niestety nie przyniosło to poprawy w porannym odpalaniu auta.
- dalej pojawia się wypadanie zapłonu póki silnik jest zimny, po rozgrzaniu problem znika.
- kody błędów są w załączonych plikach JPG.
-
Bubu a jakie miał napięcie jak wyskoczył mu ten błąd p0304 , u mnie ten błąd wyskoczył jak miałem za mało V...
-
- P0300, P304 to błąd wypadania zapłonu, tutaj na 4 cylindrze..
- nie wiem o jakim napieciu mówisz.