Jak ECU jest "pod murem" to zaniża parametry inicjacji wypalania... wyobrażacie sobie, że awaria termostatu zniszczyłaby DPF za kilka tysięcy złociszy? Już nie wspomne o innych konsekwencjach niewypalania DPF'a.
Printable View
Jak ECU jest "pod murem" to zaniża parametry inicjacji wypalania... wyobrażacie sobie, że awaria termostatu zniszczyłaby DPF za kilka tysięcy złociszy? Już nie wspomne o innych konsekwencjach niewypalania DPF'a.
Cześć,
Od kilku dni mam dziwne objawy w mojej AR 159 2.4 (200). Przy uruchamianiu silnika pojawia się kontrolka wypalania DPF, po chwili znika na rzecz tego płatka śniegu. Celowo wybrałem się na średnicówkę, 4 bieg, 2k obrotów i nic, 3k obrotów i żadnego objawu wypalania. 2 tyg temu sprawdzałem ECU i DPF był w 82%. Jest jeszcze jakiś sposób na wymuszenie wypalania ? (Tak długo jak mam dpf, niechcę się go pozbywać, a chciałbym go utrzymać ile się da)
Kiedy zaczyna się wypalanie filtra cząstek stałych, przy ilu procentach, czy można je uruchomić jakoś w czasie jazdy? Głupio by było, gdyby zaczął sie wypalać zaraz przed dojazdem do domu...[/QUOTE]
Witam
Z tego co wiem to nie możesz włączyć sam wypalania podczas jazdy
Pozdr
Raf
kontrolka zapchania DFP, podobnie jak błędy asr, abs może się pojawiać podczas trudnego rozruchu. Jeśli np akumulator słaby, kiepskie połączenie z masą i prąd zanika podczas rozruchu to błędy mogą się pojawiać niezależnie od stopnia zapchania DFP.
Niestety właśnie tak może być że przed domem lub pracą się włączy wypalanie, ja już tak miałem kilka razy no i trzeba siedzieć i czekać aż się skończy, taki to już urok DPF-a:rolleyes:
Dzieki, sprawdziłem z kolegą stan DPF, tydzień temu miałem 82%, 2 dni temu chciałem wymusić wypalanie na DTŚ (średnicówka) jadąc na 4 biegu i miając 2 tyś obrotów następnie 3 tyś. Spalanie nie podniosło się kompletnie a zawsze się nim sugeruję bo potrafi wciągać nawet 16L. ECU wczoraj pokazał że mam 35% zapchania a ostatnie wypalanie 66km temu.
Sprawa rozwiązana
Czyli się wypalił w między czasie i tego nie zauważyłeś. Nie trzeba sobie przybierać do głowy DPF-u wystarczy przy wyłączaniu silnika sprawdzić czy nie są podniesione obroty na biegu jałowym i czy nie słychać takiego rurowego odgłosu jak by była dziura w wydechu. Jeśli tak to poczekać 10 minut ( nie trzeba nigdzie jeździć i przepalać ) auto wykona procedurę i po powrocie wskazówek na poprzednie miejsce wyłączyć auto.
Ja z kolei zadam inne pytanie. Czy w silniku 2,0 jest inny dpf (mniejszy) niż w 1,9 i 2,4? Gdyż kolegom z 1,9 i 2,4 procedura wypalania włącza się co 800-1000 km a mi co 400 km a jeżdżę 80 procent trasa 20 procent miasto i mój styl jazdy stwarza idealne wręcz warunki dla dpf.