No tak teraz rozumie
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Printable View
No tak teraz rozumie
Panowie ja już się pogubiłem - napiszcie prosto z mostu - czy do rozmów telefonicznych potrzebuje tego nieoryginalnego mikrofonu czy mogę korzysta z OE? Telefon z AA
Przy AA korzystasz z oem. Telefon łączy się przez blututa z autem, a nie z modułem.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
no i o to mi chodziło dzięki [MENTION=79678]kozak[/MENTION].
z tego co pamietam taka ścieżka w KAP nie była możliwa przynajmniej z iPhonem, trzeba było ręcznie w telefonie przełączać się BT z auta na KAP i odwrotnie w zależności czy chcieliśmy słuchać muzy/map czy rozmwaiać. nie wiem, może z ENGCustom jest inaczej, w co jednak wątpię.
Ja naprawdę nie kumam czemu ani KAP ani ENGC nie wykorzystali tylko mikrofonu auta - przecież mają wiązkę/przelotkę z której sygnał mogli brać - tylko dostosować interfejs - pewnie jednak korzystali z gotowego pudełka (z innych aut) i nie robili rozkminiania jaki intefejs ma ten mikrofon, tylko podpięli zewnętrzny.
Ja spróbuje podłączyć iPhone po kablu i BT Z ETM zobaczę co z tego wyjdzie
Zawsze korzystam z CarPlay bezprzewodowo
Epsonix- na razie mam mikrofon luzem do testów. Zanim stracę czas na montaż pod lusterkiem chciałem sprawdzić, czy w ogóle on się nadaje. Sprawdzałem go sobie w różnych miejscach przyklejając nad słupek A, przy lusterku, jak również w okolicach zegarów. No i się trochę zawiodłem. Nie wiem czy jest sens, ale słysząc jak słaba jest jakość tego mikrofonu, myślałem żeby zamówić jakiegoś Rodelink Lav. Ale coś czuję, że to bardziej problem z modułem a nie mikrofonem samym w sobie.
właśnie takie jest moje wrażenie bo robiliśmy ileśtam testów z Pioneerem CPM1083 i było dokładnie tak samo jeśli chodzi o głośność i mega echo. Może popróbuj z jednak utrzymaniem pary BT dla rozmów poprzez radio, a multimedia po BT? W KAP nam się to nie udało (z iPhonem, CP po WiFi, bo trzeba było ręcznie przełączać BT), ale może w EC to działa inaczej (i z Twoim telefonem)?
Atakujcie Lio.
Aha, co do echa i głośności, Lio sugerował montaż z prawej strony licznika - od razu wiedziałem że to zła lokalizacja, ale spróbowaliśmy żeby ubić ten pomysł - było jeszcze ciszej (do tego pewnie podczas jazdy rozmówca słyszałby przekładanie kierownicy czy rękami byśmy jeszcze bardziej zasłaniali), a echo było dokładnie takie samo.
Jakby ktoś byłby chętny na upgrade swojej kierownicy Q (jeśli ma skórę a chce karbon, albo ma zniszczoną), na nową z alcantarą/czerwoną nicią/karbonem to kolega zostawił mi "w komis" -woła 650zł za samą bazę. Kierownica wygląda idealnie, otwory na śruby w odlewie gumowym jeszcze nieprzedziurawione. Produkcja lipiec 2017. Mogę założyć/ przełżyć przyciski/obudowę przednią/tylną, jeśli ktoś nie ma to dołożyć ACC (na półce mam nowe przyciski z ACC zarówno do Giulii jak i Stelvio) - do dogadania. Niestety kierownica nie ma grzania (ale też nie każa Q ma grzanie).
Załącznik 270362
Ewentualnie możliwość doposażenia jej w pełni - tyle że trzeba pamiętać - sama plastikowa osłona/ramka przycisków do Q to w ASO koszt ponad 500zł, tylna zaślepka przycisku start też coś, wkręty, przyciski, dlatego sugeruję najpierw taki upgrade użytkownikom kiery z Q (bez grzania), gdzie po prostu przełoży się wyposażenie.
Oczywiście jak ktoś sobie życzy mogę ją doposażyć w nowe elementy (lub kupić użykę jakąś i przełożyć).
Jeśli ktoś jest zainteresowany, proszę o kontakt na info(at)stuff4car.com.
Sorki za ogłoszenie tu, ale bazaru nikt nie czyta, a ten wątek to taki trochę ogłoszeniowy od początku więc uznałem że trochę mogę nagiąć zasady a ktoś może skorzysta.
Porobię jeszcze trochę testów i tutaj wrócę.
--------
EDIT: Pogrzebałem, sprawdziłem kilka pozycji mikrofonu. Dźwięk jest lepszy kiedy mikrofon jest bardzo blisko twarzy (odległość niemożliwa do montażu), ale szumy nadal występują. Zamówiłem Rode Lavalier GO, zobaczymy jaka będzie różnica.
A jak potrzebuje sam screen mirroring, żeby na ekranie widzieć ekran telefonu i obsługiwać telefon za pomocą gałek w przedliftowym stelvio to też muszę bawić się w eng custom?
czy jest jakiś sposób na obejście tego?
jeśli auto ma stary typ radia (prod przed połową listopada 2017) no jakąś dokładkę musisz dołożyć a czy to ENG Custom, KAP Trade czy coś innego to już inny temat, jeśli nowsze a masz auto bez opcji AA/ACP to teoretycznie da się retrofitować, ale koszt będzie podobny jak dokładki.
Po kilku dniach mikrofon od ENG Custom zaczął działać już bardzo spoczko, występuje delikatny szum, ale nie wpływający na komfort rozmów (szum jest bardzo cichy, a rozmowy są mega wyraźne). Echa nie ma, a ogólny efekt jest naprawdę zadowalający.
Pośpieszyłem się z zakupem lepszego mikrofonu.
Zauważyłem też, że CarPlay po BT nie działa najlepiej (Siri potrafi długo myśleć, czasem zgubi połączenie). Po kablu jest już idealnie i bez problemów.
Ogólnie polecam urządzenie, nie mam żadnych zastrzeżeń i jest to jedna z najlepszych modyfikacji jaką zrobiłem w swojej Giulii.
podobnie pisał [MENTION=77989]Lukicrx[/MENTION] o echu, a potem napisał że wróciło (post 1125). może wraca w jakiś sytuacjach - typu update telefonu, podłączenie w międzyczasie innego telefonu (drugi kierowca) itp?
A ja dzisiaj aktywowałem w ASO android auto. Konfiguracja zrobiona wg manualna, ASO w Gliwicach bez problemu aktywowało. Bez owijania w bawełnę, bez załatwiania pod stołem. Normalnie podczas przeglądu po 30kkm aktywowano za... darmo :D, tzn w cenie przegladu
Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka
Bo za taką aktywację nie odprowadzają kasy do FCA, po prostu byli przyjaźnie nastawieni do klienta. Bo prawdę mówiąc, przy przeglądzie i tak podłączają kompa, a sama aktywacja trwa może 3 minuty. Więc dodatkowa robota żadna.
Panowie czy ktoś krok po kroku napiszę jak aktywować tryb race?
Dokładnie które proxi trzeba zmienić
Teoretycznie prosta sprawa
https://youtu.be/yc7YRY4CKvk
Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka
zależy, jakie auto, jakie firmwary (czy je w razie czego zupdatujesz - np auta z USA), który typ przełącznika. było wszystko na forach, tylko jak zawsze rozsiane, przekopywanie się przez wątki jeśli lubisz/masz czas, albo zlecenie komuś kto zrobił wiele i poświęci Ci czas na wyjaśnienie co i jak, sprawdzenia, poprowadzi za rączkę, podpowie inne sprawy itp. w razie czego zapraszam czy to do konsultacji czy do warsztatu
Ostatnio rozmawialiśmy przez telefon na temat mojej Alfy 2017 r Veloce 2.0 T z problemem nadmuchu i fotela pasażera i kodowaniu drugiego bcm, (w serwisie za nowy pusty 2200 netto plus 360 netto kodowanie)
Na warsztacie mam texe nanoS czy niÄ… ogarnÄ™ proxi? CzytaÅ‚em caÅ‚y wÄ…tek ale już przy 80 któreÅ› stronie straciÅ‚em zapaÅ‚í ½í¸‚í ½í¸‚ czy zakupić mes 4.4 i tym ogarnąć?
Zastanawiam się nad zakupem przełącznika Widziałem na alledrogo po 400 zł, czy lepiej kupić nowy w aso?
Co do BCM jeszcze mi przyszło do głowy czy do Twojego obecnego nie mogliby spróbować wgrać firmwaru od nowa. Wiem, w ASO niby standardowa ścieżka to pusty BCM i programują, ale z przykładu 159tki znajomy miał problem z ECU, najpierw usłyszał że się nie da, a po naciskach jakoś wgrali wsad i rozwiązało problem na kilka miesięcy (to było auto w którym w historii z zagranicy już raz taka akcja była robiona, coś widocznie wadliwy ECU), docelowo jednak problem mu wrócił po kilku miesiącach i wymieniał ECU na jakąś używkę.
Nie znam Texy, nie wypowiem się jakie tam która wersja ma opcje/możliwości.
Przełącznik (pytasz o DNA Race)w ASO bez rabatu 390zł brutto tak więc wiesz - na allegro to i nawet po 500zł używki bez faktury - handlarzom odbija.
156129321 ok 380zł brutto (z głowy podaje), chyba że jakiś rabat dadza. a w ASO mówisz im swój VIN identyfikują przełącznik, po czym pytasz jakie inne są z innymi opcjami wykreślone, podają Ci drugi i bierzesz ten. a najlepiej samemu, bierzesz VIN z otomoto jakiejś Q z tym typem przełacznika, sam szukasz w ePerze darmowym starym lub płatnie po zarejestrowaniu
wszystko już było pisane wiele razy, było tez linkowane do zagranicznych forów. wybacz, ale ja nie mam czasu na życie prywatne, pójście na rower czy trening, tym bardziej na pisanie w kółko tego samego i to jeszcze rzeczy na których zarabiam też.
Pytanko: Stelvio model MY20 - w wyposażeniu 2xpakiet asystent kierowcy 2 - jednak brak ACC i systemów do autonomicznej jazdy
czy jest możliwość doposażyć auto w takie frykasy? zwłaszcza ACC? bo chyba sprzętowo auto wszystko posiada co potrzebne
a kto wie jak to jest w polifcie? na forum to nawet nie wiem czy jest 1 sztuka, na zagranicznych supportowałem klienta, to MES nie ogarnia jednego modułu nowego (problem przesałałem do supportu MESa) i miga przebieg po proxi (klient dodawał remote start i kupował ode mnie bypass oraz dezaktywator S&S) - tu klientowi poradziłem wizytę w ASO i wykonanie kolejnego proxi na Witechu2, temat zamknięty. zgaduję że tempomat się da, a resztę pytanie czy potrzebne jest dodatkowe wyposażenie czy nie. za wcześnie pytasz
wg. strony producenta MES w marcu był update który umożliwił obsługę:
- Support for Haptical lane feedback (HALF) camera Bosch (Giulia, Stelvio)
- Support for Driver assistant system module (DASM) radar Bosch (Giulia, Stelvio)
Muszę poczytać, może ktoś już podjął próbę
to nie o to chodzi ze dodaje wsparcie do odczytu parametrow tylko o to ze ogolny schemat proxi nie dziala z jakims modulem czy jego wersja z tego co z nim (Yanim) pisalem. chodzi o modul TBM. jesli chodzi o HALF czy DASM to mimo ze nie bylo tych modulow dodanych w poprzednich MESach to proxi na nich die robilo dobrze.
wezcie jeszcze pod uwage kesli chodzi o priorytety tworcy MESa to goulia czy stelvio nimi nie sa, priorytetem sa warsztaty ktire robia auta flotowe czyli ducato, qubo czy doblo, albo bardziej popularne tipo, 500 itp.
ok dziękuje.
Jeśli będę miał już auto to zgłoszę się do Ciebie i zobaczymy co z tego wyjdżie.
Mała rzecz a cieszy tapeta w CarPlay https://www.forum.alfaholicy.org/ima...020/06/204.jpg
no ale czemu nie jakaś ładna alfa na tapecie? ja wolę skromniej, jak odpalałem sobie OBD2AA na Android Auto (Wskaźniki parametrów z Torque rzutowane na AA), to wrzuciłem tylko to jako tapetę:
Załącznik 270933
IMHO czytelnie i elegancko, ale wiadomo, każdy ma swoje preferencje, tylko daję pomysł
Czy ktoś z szanownego grona wie i się podzieli info które bajty trzeba zmienić aby ruszył przedni czujnik parkowania?
Jak zrobić alby wyświetlało AA na całym ekranie?
Tak na fabrycznym zestawie akurat auto bez navi fabrycznej z AA na pokładzie.
Dzięki za info
A ten obrazek to nie jest czasem nie AA tylko CP? I dlatego na całym ekranie?
nie da siÄ™
OBD2AA - pogoogluj na xda-developers, pisałem na forum parę miechów temu, wklejałem fotki. apka w trakcie developmentu więc nie do końca super działała. definiujesz parametry które z ECU sobiw wyświetlasz, nie ma rzeczy typu błędy/kasowanie itp
oni przecież prezentowali na targach (Google) w 2018 w Giulii dual screen, problem że alfa tego nigdy nie odblokowała w oficjalnych firmwarach. był temat z petycją do AR, podpisało na całym świecie niecałe 500 ludzi, ale FCA odpisało że nie zrobi bo się (uwaga) - nie da się przeprogramować z USB firmwaru radia tylko mapy!!! HAHAHA - chyba nie mają wstydu tak kłamać skoro sobie sami przeprogramowujemy z firmwarów które wyciekły z serwisów. myślę że chodzi o to, że ludzie by jeździli do nich i zawracali głowę, a radia z firmwarem <MV072 wymagają oficjalnie kupy updatów innych modułów (oficjalnie, bo nieoficjalnie działają nowe firmwary radia ze starszymi firmwarami innych modułów)
W poliftach już jest dual screen na AA.
- - - Updated - - -
tak, ACP