Miałem hidy z M-techa w 145, fajnie świeciły, tylko zakłócenia w radiu mi robiło ;P
Wg mnie hid czy led może siedzieć w lampie o ile to soczewka, inaczej mija się to z celem.
Printable View
Miałem hidy z M-techa w 145, fajnie świeciły, tylko zakłócenia w radiu mi robiło ;P
Wg mnie hid czy led może siedzieć w lampie o ile to soczewka, inaczej mija się to z celem.
No do soczewki chce wrzucić.na giełdzie gosciu mowil mi ze hidy z canbusem potrzebne są a u forumowicza dowiedziałem się ze canbusa nie potrzeba bo nie są polaczone światla z canbusem
Do 159 nie potrzeba z canbusem.
Potwierdzam,nie potrzeba z canbusem w 159.
Będziesz Pan zadowolony po wrzuceniu ksenonu. Od siebie dodam nie bierz 4200K, lepsze światło da coś 5000K, dużo bielsze jest.
To zależy co kolega woli , generalnie na deszcz i kiepskie warunki pogodowe 4200k się lepiej sprawdzą . Kwestia tylko czy ma być efektownie czy efektywnie :)
Dokładnie. Ilość światła padającego na drogę jest taka sama bez względu na barwę. Ale sposób absorbowania światła jest już inny i tak jak kolega napisał. Im cieplejsze tym lepsze na mokrą i deszczową pogodę. Z kolei powyżej 6000K to zły wybór nawet na jakąkolwiek pogodę. Po prostu wyższe barwy są już niesprzyjające dla oka i w efekcie widzisz mniej niż by się wydawało. Wrażenie że im bielsze światło tym lepsze jest zwykłym złudzeniem.
duzo tych zestawów na allegro jest. moze ktos ma firme która poleca. na necie widze noxon, vertex, mtech. celuje raczej w 5000k. dawajcie co macie
Wszystko to to samo. Jeden chińczyk to składał.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Jak wyżej. Kwestia ceny tylko. W rękach miałem mtech-owskie świecidełka i były ok.
Z tą barwą na deszcz to ciekawa sprawa, nie wiedziałem o tym. Wg mnie 4800-5000K to optymalna temp. światła.
Im zimniejsza barwa tym gorzej widać w deszcz.
Nie od parady oryginalny xenon ma barwę 4300k;)
Nowsze auta zauważyłem mają czasem i 6000K (+/- oczywiście).
- - - Updated - - -
Nowsze auta zauważyłem mają czasem i 6000K (+/- oczywiście).
Porównanie Lewa żarówka tungsram megalight ultra 120%, prawa hid H7 4300k.
Że macie odwagę jeździć z hidami
Zobaczymy jak to będzie. Wymieniajac żarówki poprawy znaczej nie odczułem w widoczności. Zobaczymy jak to bedzie na hidach
Na hidach odczujesz różnicę.
różnica jest kolosalna
Co tu dużo pisać, dwa razy więcej lm :) ale za to teraz omijaj policję :sarcastic: masz chociaż soczewki?
Panowie powiem tak- z włożonymi HId-ami przejechałem łącznie 130 tkm i żadnych kłopotów z niebieskimi czy mruganiem jadących z przeciwka ale warunki są minimum trzy - barwa max 4300 K, soczewka w lampie i porządna regulacja.
Owszem jak ktoś wrzuci 6000 K to kłopoty wcześniej czy później murowane.
Wcześniej w bravo miałem Zwykłe wertex-y- 35 W 4300K w Julce siedzi Vertex 4300 K 55W bo naprawdę nie dało się wym samochodem jeździć w nocy na jakichkolwiek żarówkach H7.
przetwornice są can-bus- żadnych zakłóceń radia samochodowego czy CB
a jak świeci
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=186122&stc=1
Nie wiem jak w julce ale w 159 można by jeszcze skorygować przesłonę by odcięcie liniia światło cień była jak w ori xenonie, czyli +-linia pozioma a nie jak w zwykłych lampach pochyła w górę prawą stroną. Zawsze to jeszcze mniejsze ryzyko oślepiania innych.
Przysłony do H7 i ksenon są inne. Do ksenonów właśnie jest taki niziutki schodek (kilka mm). Do H7 to już rząd centymatra. Ponoć w niektórych nowych są już całkiem płaskie.
no i sprawdziłem w lampie- da sie przesłonę regulować ale o takim schodku jak w ori xenon można zapomnieć- można regulować co najwyżej kąt pod jakim będzie padało na prawą stronę światło aż do całkiem płaskiego przebiegu. Co nie zmienia faktu iż jest to dobra wiadomość bo można regulować a to już coś. NA upartego możnaby zmodyfikować tą przesłonę
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/12/398.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/12/399.jpg
a tu rzut na ścianę- uprzedzam pytania o jakość lampa wymontowana z auta w domu oświetlona od wewn latarką LED w celach oceny granicy światło cień
na zdjęciach pierwsze z normalnie ustawioną przesłoną, drugie jakby pośrednie i trzecie z max otwartą.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/12/400.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/12/401.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/12/402.jpg
Ta wajha służy do ustawienia świateł w trybie symetrycznym tak aby przy ruchu lewostronnym można było jeździć. Informacja nie potwierdzona.
W mojej 156 w ksenonie jest dokładnie tak samo.
Napisane z komóreczki!
wiem do czego to służy, tylko chodzi o tezę, że da się ustawić H7 jak ori Xenon- bez głębszej przeróbki tej przesłony moim zdaniem nie da się
To zrób na płasko. 159 ma to samo. A przeróbka przysłony to tylko nowa.
pytanie, ktoś ćwiczył H7 LED CREE?
Co do HID'ow dorzucę troche oliwy do ognia..
Kiedys kupilem drogie HID'y - bylo to prawie 5 lat temu.. przejezdziły 4 lata na jednych żarnikach i przetwornicach - tak sprzedałem auto.. Wiec dalszego ich losu nie znam - musiałby dopisać Kuba z Ina :)
Teraz do warsztatu klienci zwozili rożne.. Również drogie za 400-500zł.. i albo nie świeciły równo, albo miały rozszczepione światło, albo nie dało się ich zamontować (tak były wykonane oprawki)
Stąd mój pomysł na LED CREE.. tylko nie wiem, czy to działa, czy nie? Ktoś ćwiczył temat?
Myślę o subaraku żony - w GT mam xenon fabryczny, który daje rade ;)
a nie jest przypadkiem tak że te 35W i 55W dają tą samą ilość światła? Robiłeś jakieś bezposrednie porówanie?
Przegladając oferty tych vertexów zauważyłem że te 35W nie są canbus ( nawiasem mówiąc to wbrew temu co wszedzie sprzedawcy piszą to nie jest żaden canbus a jedynie układ monitorujący pobór prądu żarówki ) , natomiast te 55W są z tym niby "canbusem" i prawdopodobnie taka między nimi róznica co akurat w julce nie ma znaczenia bo przednie swiatła nie posiadają detekcji spalonej żarówki (poza kierunkami), no chyba że polifty mają bo przed lift nie ma , można jezdzić w ogóle bez żarówek i żadnego błedu nie będzie. Ponieważ rozważałem swap na ten vertex HID 55W korespondowałem trochę z dystrybutorem tych vertexów na PL i sprawa o tyle dziwna że nie był w stanie mi podać ile lumenów mają palniki 55 watowe, podobno producent nie podaje takiego parametru- to już w ogóle dziwne bo to przecież jest najważniejszy parametr więc gdyby swieciły jaśniej od standartowych to sądzę że pisano by o tym i chwalono by się tym i to wytłuszczonym drukiem. Więcej informacji nie udało mi się od nich wyciagnąć bo na zadane wprost pytanie czy jest róznica w jasności 35w i 55w czy tylko zestawy różnią się prądem poboru przetwornicy korespondencja nagle się po tym pytaniu urwała
ja jeżdże prawie rok na mijania 30W LED CREE ETI H7 5000k i też nikt się jeszcze nie doczepił mimo że nie mam sprysków (ani tez nikt nie mrugał długimi), nawet na przeglądzie na SKP nie było problemu a świecą bardzo ładnie (szacunkowo jakieś niecałe 3000Lm) . Z drugiej strony w razie gdyby się jakiś miś doczepił że mam nielegalny xenon to zawsze moge powiedzieć że to sa tylko takie jasne żarówki- to można łatwo udowodnić bo po włączeniu nie ma rozgrzewania jak w xenonie - led świeci natychmiast pełną mocą .Gdyby ktoś chciał to mogę ewentualnie wrzucić jakieś fotki. Wiadomo że przyczepić się zawsze mogą dlatego ja na wszelki wypadek woże w bagażniku komplet zwykłych żarówek H7, jak coś to wymienię na miejscu i jest szansa że może się dowód ostanie ;)Cytat:
Panowie powiem tak- z włożonymi HId-ami przejechałem łącznie 130 tkm i żadnych kłopotów z niebieskimi czy mruganiem jadących z przeciwka ale warunki są minimum trzy - barwa max 4300 K, soczewka w lampie i porządna regulacja.
ja jeżdże prawie rok na mijania 30W LED CREE ETI H7 5000k i też nikt się jeszcze nie doczepił mimo że nie mam sprysków (ani tez nikt nie mrugał długimi), nawet na przeglądzie na SKP nie było problemu a świecą bardzo ładnie (szacunkowo jakieś niecałe 3000Lm) . Z drugiej strony w razie gdyby się jakiś miś doczepił że mam nielegalny xenon to zawsze moge powiedzieć że to sa tylko takie jasne żarówki- to można łatwo udowodnić bo po włączeniu nie ma rozgrzewania jak w xenonie - led świeci natychmiast pełną mocą .Gdyby ktoś chciał to mogę ewentualnie wrzucić jakieś fotki. Wiadomo że przyczepić się zawsze mogą dlatego ja na wszelki wypadek woże w bagażniku komplet zwykłych żarówek H7, jak coś to wymienię na miejscu i jest szansa że może się dowód ostanie ;)[/QUOTE]
jak porównasz te ledy do std zarowki?
jak sie odniesiesz do zarowki H7 +90%? np. Bosch, Philips, Osram..
jak sie odniesiesz do XID? w sensie "jakosci" swiatla?
Mozesz dac konkretnego linka do modelu LED, ktory masz zalozony?
http://allegro.pl/show_item.php?item=5542754146 ja myslalem o tym konkretnie pod wzgledem zakupu
Jest dużo różnych zestawów ale mało który świeci naprawdę dobrze aby był sens go wkładać . Testowałem dwa zestawy , jeden z nich świecił na poziomie zwykłej żarówki ( na pudełku 4200lm ). Na drugim zestawie po licznych przeróbkach i modyfikacjach w końcu udało mi się uzyskać to co chciałem. Nie znalazłem (przynajmniej do julki) zestawu który się nadaje do używania w stanie w jakim jest po wyciągnięciu z pudełka ale też próbowałem tylko dwa które jednak wydawały mi się najbardziej sensowne spośród wszystkich led jakie były wtedy na rynku. Moja rada , przetestować przed zakupem jeśli jest taka możliwość lub brać tam gdzie jest możliwość ustawowego zwrotu towaru do 14 dni
Wszędzie masz prawo zwrotu. Pytanie czy nie udowodnią Ci używania zestawu a używanych oddać nie możesz.
Ale tak czy siak te ledy są jeszcze w powijakach technologicznych. Świeci to jak chce, problem z jasnością, geometrią. Jednym słowem ryzyko za dużą kasę. Lepiej kupić sprawdzony HID.
Chyba ze ktoś ma tanie, sprawdzone to co innego.
Ja mam sprawdzone, pisz na pw
Dokładnie :) nie problem kupić dobry HID, a ledy niestety ciągle się słyszy że są problemy.