Myślicie że to przez podgrzewanie przepustnicy?? Jaki to miałoby wpływ?? Andrzej wywaliłeś u siebie???
Printable View
Myślicie że to przez podgrzewanie przepustnicy?? Jaki to miałoby wpływ?? Andrzej wywaliłeś u siebie???
jeszcze nie wywaliłem ale pewnie zrobię to po zimie. Trzeba bedzie wypiąć przewody wodne z przepustnicy i połączyć je po za nią. Pomyśle też o wypięciu przewodu odpowietrzenia z układu dolotu
A przepływka?? Jakby się mogło to objawiać?? Klapka się nie przycina ale możliwe że potencjometr się wyjarał np. choć z drugiej strony zużycie paliwa jak najbardziej ok.
Najlepiej podłączyć pod kompa i odczytać parametry pracy silnika TRA FRA i takie tam
To wogóle wykonalne?? Przy takim starym wynalazku??? Nie śmiać się ze mnie.
Przejściówka na 3 piny potrzebna będzie.Krótko mówiąc.Program diagnostyczny typu FES Alfadiag,kabel od Viakena,przejściówka i jesteś w domu:)
Czyli przy umiejętności formata windowsa itp, poradzę sobie jeśli będę baardzo uparty. A tak poza tym na zimnym na PB jakby się zalewała po odpaleniu chodzi ładnie ale jak trzeba ruszyć to ją przylewa. Ale tylko przez pierwsze 2min gdzieś miej wiecej na niskich obrotach do 1,5tyś. A z tym ocb?? Czujnik temp?? Tak to jak pisałem wszystko jest w jak najlepszym porządku.
Michu a po co robić format?co podłączania się przez kompa FES w darmowej wersji jest bardzo biedny i można tylko zobaczyć błędy.Kontrolka podpięta pod ECU powie Ci to samo i za darmochę bo za kablarnie do kompa trzeba będzie zapłacić a tu podpinasz się z jednym.A Ty nie masz przypadkiem u siebie wyprowadzonego już przewodu z ECU?
A przepływomierz nie zdycha przypadkiem? czujnik temp można zmierzyć miernikiem na rezystancję.Zmieniające się wartości mówią o jego poprawnym działaniu.
Przy odpaleniu zimnego silnika paliwo podawane jest jednocześnie na wszystkie gary, po krótkim czasie wtryski przechodzą w sekwencyjne podawanie wtrysku na poszczególne cylindry, trzeba zapodać odpowiednie świece aby przy odpalaniu nie zalewo paliwem.
Mam prosbę, potrzebuje dobrą fotkę podłączeń wiązki na wtryskiwacze. Ma ktoś taką fotke lub może zrobić i zamieścić w tym temacie
Jutro Ci zrobię.Mam nadzieję że się uda na tyle by Cię usatysfakcjonowało :)
Patrzyłem teraz schemat elektryczny, wiązka do wtryskiwaczy rozdziela się na dwie każda po trzy kostki do wtryskiwaczy, jedna idzie na 1.4.2 cylinder a druga 5.3.6 cylinder a u mnie jest inaczej 1.4.5 i 2.3.6 czyli mam popierdzielone ale dla pewności poprosze o fotki
Z formatem chodziło o to że jeśli umiem to zrobić to powinienem i sobie poradzić z podłączeniem bo pewnie są jakieś komplikacje :). O podłączeniu diody myślałem ale wszak że jestem po elektroniku :D:D to boję się takich rzeczy jak ognia, znając życie coś bym spartolił i kompa by trzeba zmieniać :):). O jaki kabel chodzi ??? Jest kabel od podłączenia 3piny.
- - - Updated - - -
Andrzej świeczki mam Denso TT, mają jakieś 2m-ce, Championów w Olsztynie to nigdzie nie znalazłem :D. A wiązki na 100% idą dwie jedna z lewej druga z prawej strony każda po 3 wtyczki, jak pójdę na rower to popatrze jak u mnie są podłączone, ale raczej na 100% głowicami.
Andrzej ciężko mi było dobrze zrobić zdjęcie bo tak poupychałem przewody że nie idzie ich dobrze wyeksponować ale udało się zrobić jedną wiązkę.I tak:pierwsza wiązka idzie na 1 4 5 a druga na 2 3 6.
Michu nie trzeba być elektronikiem by to zrobić.Wystarczy zrobić sobie przewód z końcówką do wpięcia we wtyczkę ECU i wpiąć w odpowiedni pin bodajże 7 i gotowe.A tak wygląda przejściówka na 3 pinyZałącznik 67769
Też mam podpisane przewody.Andrzej wychodzi z tego że schemat kłamie:D
Zobaczcie sami schemat i podłączenie wtryskiwaczy 29-19
http://www.berlinasportivo.com/Techn...ical_29-31.pdf
Nie jest tam napisane do którego cylindra jest przyporządkowany wtryskiwacz.Jedynie że są zgrupowane po trzy.
Ale schemat ładny.Brakowało mi czegoś takiego.Dzięki.
Andrzej a w PP sprawdzałeś?
Na której stronie jest ten schemat?
No jest przypisane ale wychodzi z tego że schemat mija się z prawdą.
Schemat jest na stronie 29-19
Zgrupowanie i przepisanie wtrysków do cylindrów 29=23
No własnie w PP nie sprawdzałem bo stoi w krzakach:D
Też już to widzę .Ale to ani nie jest zgodne z tym co ma Łukasz i ja.ani nie jest podzielone na rzędy cylindrów.Może po FL jakieś zmiany w instalacji wystąpiły?
Andrew,czy u Ciebie w czerwonej właśnie tak jest jak w tym schemacie?
ten szary spider świetny :) a garbusa vana to nawet w uk nie widzialem :) a widzialem juz citroena c15 camper hehe
http://www.youtube.com/watch?v=uYUXh...ature=youtu.be a my sie dziwimy ze malo czesci jest na rynku :)
ostatnio mialem spiecie z 155 2.0 8v :) ze swiatel i poczatek mialem kiepski ( o zderzak chyba mi odszedl )
no ale później nie dałem rady...:(mam nadzieje na rewanż....:)bardziej się postaram...;)
Wymieniłem wczoraj popychacze wydechowe na nowe, luzy ustawiłem delikatnie ciaśniej niż mówi instrukcja (0,310 do 0,345 mm), bo na 0,3mm.
Po przejechaniu około 10km tak się rozklekotał, że wstyd jeździć , bo przecież V6 w dieslu Alfa nie robiła :D
Myślałem, że 0,01mm wystarczy na dotarcie się szklanki to laski popychacza, ale się myliłem :)
Zastanawiam się czy zrzucić od razu dekle i poustawiać luzy, czy jeszcze chwilę pojeździć żeby się to ułożyło lepiej i dopiero wtedy ustawiać na nowo luzy?
Ja miałem ustawione na 0,25 i najlepiej chodziło
wydaje mi się, że to klepanie rozrządu w v6 to nie wina szklanek tylko wyklepanych koników i lasek popychaczy (to nie klapie jak szklanki). Jak robiłem kiedyś rozrząd z konikami to zawór wyklepał w nim dziurę na głębokość 0.5mm, szczelinomierz oczywiście pokazywał 0.2 ale co z tego jak w sumie było 0.70. Jak znajdę fotę to wrzucę.
masz rację to nie klepią szklanki tylko koniki, tak to już jest w tych silnikach ale poprawić to może zmniejszenie luzów zaworowych
Koniki są utwardzane powierzchniowo? W Poldku kiedyś je szlifowałem i dało radę,ale nie wiem jak jest w tym przypadku.
ja tez mam ustawione 0,25 dobrze chodzi. rooshyo przejechal sie bestyjka i podobalo mu sie ( bynajmniej tak mowil :))
Ojjj, podobało, podobało:D Zwłaszcza gdzieś tak od 4 tys obr w górę:)
Ale sprzęgło wg mnie chodzi Ci mega twardo
Ściągnąłem dzisiaj przedni dekiel i co się okazało?
Nowe szklanki do wyrzucenia po 10km, wygląda jakby naparzały o krzywki wałka na sucho. Najgorzej że wałek też dostał.
Ooo faaak.Ale jakim cudem tak się stało?Na wałku aż frędzle wiszą.Szklanki ładnie Ci weszły w gniazda?Może jakiś opór miała.