True...
Nieprawda - wszystko zależy od przebiegów jakie robisz. Wydając średnio na Pb 1000zł/m-c w przypadku LPG jest to ok. 600zł (doliczam Pb na start): przy 400zł zwrotu/m-c instalka zwraca się w niecały rok :)
Nieprawda - patrz wyżej :)
Printable View
True...
Nieprawda - wszystko zależy od przebiegów jakie robisz. Wydając średnio na Pb 1000zł/m-c w przypadku LPG jest to ok. 600zł (doliczam Pb na start): przy 400zł zwrotu/m-c instalka zwraca się w niecały rok :)
Nieprawda - patrz wyżej :)
Z lpg to jest jak z wyborem silnika. Jednym wystarczy 1,6 innym tylko 3,0 i więcej. Każdy z tych silników jest przeznaczony do czego innego. Jakbyś dobrego tego 1,6 nie kupił to i tak ciągle go katując w końcu zezłomujesz. Gdzie przy tym samym traktowaniu na V6 nie zrobi to wrażenia. Tak samo w lpg. Jak masz słabą instalację to po prostu nie katujesz auta, albo ustawiasz żeby przy wysokich obciążeniach przełączał na pb. Albo wymieniasz co trzeba wymienić (w 90% to tylko wtryskiwacze niedomagają). Oczywiście, możesz iść w zaparte że instalacja musi spełniać wszystkie restrykcyjne Twoje wymogi to i w 5000zł się nie zmieścisz. Ale nie zawsze to ma sens.
A jeżeli chodzi o to totalną skrajność (a do tego widzę Dominik pije) to nie 90% instalacji tylko może raptem 10% jest takich że wymienić trzeba wszystko bo jest tragedia.
Naoglądałem się już trochę tego więc wiem co piszę.
A jak ktoś jest malkontentem nie widzącym nic poza tym co ma to nie przekonasz w żaden sposób.
Dlatego kto chce diesla to niech nim jeździ, kto ma pb albo lpg to tez jego wybór ale o zgrozo przestańcie bredzić że diesel jest wyborem ekonomicznym. Chyba dla tych którzy nie biorą nic innego pod uwagę.
Koszty paliwa V6 z LPG, a Diesel są takie same.
Dokładnie. Są co prawda pewne różnice, czasem 100km na lpg wyjdzie taniej, czasem drożej ale to niewielkie wahania. Generalizując masz to samo. Niektórzy płaczą że utrzymanie instalacji kosztuje. Ile? Te 60zł rocznie na przegląd więcej??? Jak raz zadbasz o instalkę to przez parę lat nawet diagnostyki nie musisz robić. A z drugiej strony diesel beznakładowy??? Nie sądzę, droższe części, większa wrażliwość podzespołów (świece, wtryski). Z tym wszystkim możesz mieć problem. Tak samo jak "możesz" mieć problem z lpg.
Więc na jedno wychodzi. A z tego jasno wynika to co pisałem na początku. Wybór paliwa jest czysto subiektywne. Nie ma w tym żadnej ekonomii.
Jest ekonomia i to bardzo duża, w przypadku Diesla nie musisz inwestować 3500zł na instalacje, masz tanio od razu. Po drugie mnóstwo innych zalet wynikających z jej braku. Koszty części i usług takze są dużo wyższe w przypadku Busso, np rozrząd 2 razy droższy. Ja miałem samochód z LPG i gdyby alfa miała dobre silniki benzynowe R4, to także jeździłbym na LPG. W V6 nie widzę sensu, bo i tak koszty utrzymania będą wysokie.
Eksploatacja V6 jest droższa? :sarcastic: porównanie moich dwóch aut. Poza rozrządem to do V6 nie ma nic droższego (z eksploatacyjnych oczywiście). A do diesla? Wtryski? Turbo?
Odnośnie montażu. Tak jak pisałem 90% tych już z zainstalowanym lpg nie wymaga większego nakładu niż 1000zł aby było super. A spokojnie te 30-50% instalek już jest super. Więc po co na upartego pchasz się w golasa do którego kupujesz dopiero instalację? Bez sensu.
wtryski w dizlu to spokojnie przezyja cale auto. Mowa o jtd 10v. jakos nie pamietam kiedy cos tu o wtryskach w 10v czytalem na tym forum. chyba ze ktos miesza opał z denaturatem i berberychą jakaś zeby taniej bylo. Takich ludzi tez jest sporo. Wtryski w jtd jako ekspoatacyjne czesci.. dobre dobre. W koncy sie je wymienia co 10 tys km:D
Marek naprawisz automat i ci sie oszczednosci skonczą a my bedziemy sie dizelkami turlac w nieskonczonosc:D
@Dominik2 - Jasne. Ile razy statystyczny Kowalski wymienia pasek rozrządu? Raz przy zakupie? 90% Polaków nie wyjeździ tych 60-100 tys. km do następnej wymiany i prędzej zmieni samochód. Mają większą szansę na to, że im turbo, dwumas albo wtryski w dieslu padną.
Jak ktoś robi olbrzymie przebiegi to zgoda, można się pokusić o twierdzenie, że diesel ze względu na większą trwałość (teoretycznie, bo przy używanych głowy bym nie dał) będzie oszczędniejszy. Ale dla przeciętnego Polaka?
@Masa625 -Czy ja wiem, w mojej starej 156 (8v) były już lekko padnięte i gdyby auta nie oddał na żyletki przez rdzę to musiałbym je dać do czyszczenia (i ew wymiany - zależy co by wyszło na diagnostyce). Inna sprawa, że nie wiem ile auto miało przejechane, bo na 100% było kręcone.
I żeby nie było - nie mam nic przeciwko dieslom. Bardzo fajne silniki, a elastyczność w trasie to coś wspaniałego.
DObra, może wtrysków nie musisz wymieniać. Ale możesz. Tak samo jak ja przy niektórych swoich autach z gazem od kupna do sprzedaży nic przy lpg nie robiłem.
Tak więc sami widzicie. Jakieś tam przepychanki o szczegóły, ale żadnych przeważających argumentów nie ma ani za jednym ani za drugim.
Każdy kupi co mu leży. Jedni lubią klekot inni nie. Jednym przeszkadza tankowanie co 400KM innym nie. Jedni będą leżeć pod dieslem bo się sypie inni będą męczyć się z lpg bo się sypie.
Tak więc każdy kupuje co lubi. A ekonomia? Nie ma jej tu, tylko subiektywne argumenty.