Koledzy a co powiecie na olej Mobil Super 5w30? Nada sie do 1.9 jtdm? Poprzednio lalem Motul x-cess 5w40 ale mobila moge moec za darmo.
Printable View
Koledzy a co powiecie na olej Mobil Super 5w30? Nada sie do 1.9 jtdm? Poprzednio lalem Motul x-cess 5w40 ale mobila moge moec za darmo.
Możesz ale Super 3000 XE lub lepszy Mobil 1 ESP 5W/30 ten do Forda FE się nie nada.
Ja w ten weekend wlałem Millers EE Longlife 5W40 i przyznam szczerze, że już zawsze będę do swoich samochodów lał Millersa.
Pierwszy raz w życiu po zmianie oleju była słyszalna i wyczuwalna poprawa kultury pracy silnika. Jeszcze nigdy się z czymś takim nie spotkałem.
Ja mialem podobne odczucia po zmianie na Amsoila do diesla.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Robiłem płukankę, ale tylko Liqui Moly Engine Flush bezposrednio podczas wymiany oleju. Niestety bez żadnego jeżdżenia kilkuset kilometrow z odpowiednim do tego celu Archoilem. Uważam, ze nawet taka doraźna płukanka bezposrednio przed wymiana, to i tak lepiej niz brak płukanki. Jeżeli sie mylę, to prośba kolegów o wyprowadzenie mnie z błędu!
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Bardzo dobre podejście.
Tak mnie naszła pewna refleksja.
Kiedyś, kiedy DIESEL miał z pojemności 1.8/1.9 do 90 HP wymiana oleju była zalecana co 8500 km.
Potem mówiono nam, wręcz wpajano, że technologia poszła tak do przodu, że można w podobnym silniku o mocy 150/170 HP wymieniać olej co 30/35 kkm.
Jak jest naprawdę, każdy widzi, wszystko jest z gufnolitu, i wydaje mi się, że naprawdę warto podejść do tematu smarowania jak należy, a silniki powinny wtedy również robić po MILION'ie kilometrów.
Technologia produkcji olejów na pewno też poszła do przodu. Producenci na pewno nauczyli się jak produkować tańszy olej, być może bardziej ekologiczny... Ale czy nie lepszy?
Chyba żartujesz. Jasne, że nie lepszy.
Jedyne czego się nauczyli to jak więcej zarabiać.
Jeszcze nie dawno kupując olej 0W40 miałeś gwarancję, że pływa tam co najmniej 30% bazy syntetycznej.
Obecnie najczęściej to oleje w 100% na bazach mineralnych po HC :)
Technologia poszła do przodu - ale producenci nie wykorzystali jej do zrobienia dobrze nam, tylko sobie ;)
Jestem przed wymianą oleju. Jaką płukankę kupić? Ile wlać? Ile na tym jeździć?