Prawdopodobnie chodzi o REGULATOR FAZ ROZRZĄDU. Jutro podjadę do mechanika żeby zrobić zdjęcie żebym mógł to porównać z ofertami na necie.
PS: Jeżeli ktoś by się znalazł z taką częścią do sprzedania - kupię :)
Prawdopodobnie chodzi o REGULATOR FAZ ROZRZĄDU. Jutro podjadę do mechanika żeby zrobić zdjęcie żebym mógł to porównać z ofertami na necie.
PS: Jeżeli ktoś by się znalazł z taką częścią do sprzedania - kupię :)
Czyli wariator faz rozrządu, różnie to nazywają. Po odpaleniu zimnego silnika słychać takie klekotanie przez jakieś 2-3 sek ?
Bo ja miałem ostro wyruchany wariator że klepał mi cały czas, ale nie miałem żadnego błędu z tego powodu.
Nie jestem do końca pewien co do tego klekotania. Nie przypominam sobie żebym coś takiego słyszał. Z tego co wiem to właśnie komputer pokazał tylko ten jeden błąd. Regulator został wyciągnięty i wyczyszczony ale to nic nie dalo. Kolega wyżej pisał że tylko regeneracja albo wymiana. Jutro zobaczę jak to wygląda i ewentualnie zamówię bo dzisiaj to znalazłem. Na internecie oryginały w granicach 450-600 zł niestety ale zamienników chyba nie ma.
Kolego ja właśnie jestem po wymianie wariatora,kupiłem oryginał za 480 na allegro. Wcześniej był założony regenrowany których pochodził tylko 6tys km i zaś zaczął walić.
Przy okazji rozkręciłem i kompletnie wymyłem i wyczyściłem elektrozawór wariatora o którym wspomniałem wcześniej. Po tych zabiegach auto dużo lepiej się zbiera.
Polecam kupić nówkę wariatora, bo wydasz raz a masz spokój na dłuższy czas. Jeżeli byś jednak myślał o regeneracji to pamiętaj że nie każdy wariator da się zregenerować.
Jeżeli posiada już znaczny luz na uzębieniu wewnętrznym,lub jest porysowany na panewkach lub gdzieś pęknięty to tylko i wyłącznie wymiana.
Jak będziecie mieli go wyciągniętego to obejrzyjcie panewki wariatora. Jeżeli są już znacznie zużyte lub porysowane to wymień je odrazu, bo mogą w krótkim czasie wykończyć nowy wariator. U mnie się udało to że przy regeneracji wariatora która była 6tys km temu były wymieniane panewki wiec po ściągnięciu były jak nowe.
Za to nie wiem co z tymi na dole, bo coś mi wali w silniku na zimnym i za tydzień jadę na sprawdzenie panewek :/
Dzięki, bardzo pomocna odpowiedź. Jutro powiem o tym mechanikowi. Na allegro znalazłem tylko to http://allegro.pl/alfa-romeo-147-156...589402722.html
Natomiast samego wariatora nie ma. Jakbyś mógł jakoś link podesłać to byłbym wdzięczny.
Pozdro i jeszcze raz dzięki.
Najpierw go rozbierz i wyczyść, następnie na biegu jałowym zapodaj mu napięcie 12V i obserwuj zachowanie silnika, jeżeli się zmieni jego praca to znaczy że elektrozawór działa prawidłowo. Jeżeli praca silnika sie nie zmieni, i będzie cały czas tak samo chodził to prawdopodobnie może być uszkodzony. Najpierw zrób ten test, ponieważ może być też tak że masz uszkodzoną wiązke doprowadzającą zasilanie do elektrozaworu, a nie sam elektrozawór.
Dzięki, tak też zrobię. Dam znać jak wyszedł test na dniach :) Pozdro.
Witam ponownie. Niestety po założeniu drugiego elektrozaworu, który nabyłem na allegro problem dalej nie ustaje. Komputer dalej pokazuje ten sam błąd i objawy dalej takie same. Świece zmienione na nowe DENSO. W piątek jadę do innego mechanika, może on coś wykombinuje. Coś doradzacie Panowie? Jakieś inne teorie? Pozdrawiam.
Podpinałeś na krótko elektrozawór ?