-
Możesz sprawdzić czujnik temperatury włączający wentylator. Znajduje się on w chłodnicy do tego celu najlepiej użyć pirometru i sprawdzać temperaturę na wyjściu z chłodnicy obserwując moment włączenia i wyłączenia wentylatora oraz porównując z manualem. Drugi sposób to wymontowanie tego czujnika, garnek z wodą + termometr,do wyjścia czujnika podłączamy multimetr i grzejąc garnek obserwujemy przy jakiej temperaturze nastąpi zwarcie styków. Wyższa temperatura podczas pracy silnika na postoju to normalna sprawa. Czujnik włączający wentylator mierzy temperaturę na wyjściu z chłodnicy. Temp włączenia wentylatora wynosi około (90 kilku stopni ,nie pamiętam dokładnie ale do sprawdzenia w manualu )na wyjściu z chłodnicy taka będzie temperatura chłodziwa więc na postoju musi być trochę więcej na zegarze.
-
Wentylator sie włącza więc to raczej nie to. Najbardziej bym sie skłaniał ku tej pompie wody, tylko jak ją sprawdzić?
-
Włącza sie, ale pytanie czy się wyłącza, czy chodzi tak na okrągło. Czy włącza się przy właściwej temperaturze? Czy jak się włączy to temperatura spada, czy nadal rośnie?
Odnośnie sprawdzenia pompy - z tego co piszesz to wydaje się, że podczas spokojnej jazdy jest lipa, a w trasie jest ok. Możesz więc np. poobserwować czy coś zmienią wyższe obroty, albo, korzystając z niskich temperatur, czy na wolnych obrotach i postoju ogrzewanie działa cały czas bardzo wydajnie, czy np. po minucie zaczyna wiać chłodem, dopóki nie przegazujesz. Do tych obserwacji trzeba dobrze znać swoje auto, chyba że objaw będzie ewidentny.
-
dokładnie sprawdź też jak pracuje nagrzewnica, może być zasyfiony układ kamieniem albo jakimś uszczekniaczem , najgorszy przypadek to przegrzanie silnika.
-
Jak włączy sie wiatrak to nie zauważyłem żeby temp. zaczeła spadać, dopiero jak rusze to coś sie zaczyna dziać, w każdym razie na postoju temp. tylko rośnie, ale jeszcze to dokładnie sprawdze.
A jeszcze mi sie przypomniało że jak jechałem raz autostradą tak z nogą w podłodze to też temp. rosła - siłą rzeczy i obroty były wysokie
Sprawdziłem jak to jest z tym wiatrakiem i włącza sie on przy jakichś 100st. ale mozolnie tą temp. obniża. Jak dodam gazu to niewiele sie dzieje, nawet troche temp. rośnie. Ja już nie wiem co jest w końcu przyczyną. Przy jakiej temp. tak wgl powinien sie włączyć ten wiatrak? Może wskaźnik zawyża?
-
Jak pracuje nagrzewnica sprawdź.
-
Sprawdzałem, leci cały czas ciepłe
-
Wiatrak powinien się włączyć przy 88-92st, czyli u Ciebie jest zdecydowanie za późno wg. wskaźnika. Co oczywiście niczego nie dowodzi, poza tym, że problem jakiś faktycznie jest. Nie wiem co jeszcze zasugerować. Jedyne, co na 100% możesz sprawdzić to temp. załączenia włącznika wentylatora, temp. otwarcia termostatu i rzetelność wskaźnika temp.
To, że na autostradzie, z pedałem w podłodze(dosłownie), temperatura coś tam wzrosła, jest akurat normalne i mogłoby najwyżej sugerować błąd wskaźnika, ale jeśli wzrosła nie o 5, a o 15st to już niekoniecznie.
//edit
A, lampka ostrzegawcza o przegrzaniu działa? Wg. manuala jest ustawiona na 105st, więc przy 110 to już raczej powinna się świecić.
-
czyli działa prawidłowo, sprawdź temperatury na zimnym nadmuchu i potem na ciepłym z wentylatorem czy coś zbija czy zostaje to samo,
-
Lampka ostrzegawcza działa (jak włączam stacyjke to sie na pare sek. zaświeca) ale czy ona ma jakieś niezależne źródło informacji o temp.? czy korzysta z tego samego czujnika co wskaźnik?
A tak z ciekawości, to do jakiego poziomu u Was temp. doszła najwyżej? Macie jakieś duże wahania? Czy może cały czas trzyma te 90st?