-
Na nowej byłaby 1200.
Jak przepływka niedomaga, to paliwa jest za mało dolewane. Paradoksalnie samochód zaczyna więcej palić. Rozjeżdżają się charakterystyki (przepływka mówi mało, a doładowanie jest ok itd.) Samochód słabnie i mocniej się naciska gaz aby osiągnąć zakładaną prędkość, ruszyć z miejsca, wyprzedzić.
-
Ja tez czuje dym nawet z nawiewu.. i moja z tym samym silnikiem chyba tez za duzo pali. Pozwole sobie zadac pytanie w temacie kolegi.
Skad ten dym? I na logach wtryskow pokazalo mi ze jeden stoi, mial wartosc 0 niezaleznie od obciazenia. Reszta miescila sie w normie +/- 2. Musze zrobic probe przelewowa. Czy po logach mozna stwierdzic ze wtrysk jest padniety czy jest szansa, ze to jakis blad programu?
-
Komp w mojej alfie zawsze zaniza spalanie o 2,5-3L. 90% mojej jazdy to miasto. Realne spalanie latem to okolo 9.5L.
Ostatnio przejechalem 500km spokojna plynna trasa (80-90km/h) i okolo 150km w miescie z normalna noga. I komp zanizyl tylko o 200ml co w moim przypadku jest nieprawdopodobne bo zawsze zanizal sporo wiecej. Na tym tankowaniu wyszlo 7.4L realnego.
Zastanawia mnie dlaczego przy spokojnej jezdzie w trasie komp w alfie "prawie sie nie myli" ze spalaniem w porownaniu do spalaniem w miescie.
Termostat ok, doloty powietrza + IC ok (2 roznych mechanikow sprawdzalo), przeplywka wymieniona na Boscha 300zl
Tylko ze masa powietrza zmierzona nie pokrywa mi sie z masa oczekiwana. Do okolo 2500obr na jalowym biegu jest ok, ale powyzej np docelowa 1200, a zmierzona 600 - 800 i nic wiecej... Problem z przeplywka? Ma nie caly rok. Filtr powietrza wymieniany nie caly rok temu. Auto zbiera sie dobrze.