-
Tu macie wszystko na temat silnika VM....
Modele autek w których był montowany:
http://www.vmmotori.it/en/01/02/index.jsp
I modele w których jest montowany do dzisiaj:
http://www.vmmotori.it/en/01/01/index.jsp
Dodam tylko, jako ciekawostkę, że głowice np. do mojej Alfy z 1996 roku są identyczne jak głowice z Chryslera Voyagera z 2007 roku
Moja Alfa paliła ok 8 - 9 litrów mieście, średnio 6 - 6,5 na trasie...
Pozdrawiam.
-
własnie zatankowałem alfe ropką z orlenu....weszło mi 56l a od poprzedniego tankowania przejechałem 914km głównie po trasie ale na 30 km odcinkach i po miescie
wychodzi na to ze silnik 1,9 TD 90 km spalił mi 6,1l/100km
-
ja zawsze wlewam ok 58l i jezdze ok 650km - fakt ze 90% po miescie. Wiec u mnie spalanie nie wychodzi w cale tak ladnie jak na diesla...
-
najfajniej bylo by kupic i zrobic swapa na najnowszy silnik JTD lub JTDm
-
Moja na trasie mierzonej spaliła 65 litrów ropy ze Statoil, tej droższej, a przejechałem 1126 km, w większości miedzy 90 a 140 km/h. Dodam do tematu VM, że wadą były szpilki mocujące podstawy dźwigienek zaworowych, ale jest to problem rozwiązywalny małym nakładem finansowym. Poza tym, nie zamieniłbym się na innego diesla. Zawory regulowane hydraulicznie, rozrząd na kołach zębatych. Mogę zacytować zdanie, które usłyszałem od faceta z Holandii, który do mnie dzwonił w jakiejś sprawie w związku z tym, że jestem też na forum masters tuning: pytam go, ile przejechał swoją Alfą - a gość: mam ją 12 lat i przejechałem na razie 570 000 km (!!!) - Wystarczy?
Pozdrawiam z Przemyśla i zapraszam na przejażdżkę koleją linową na Zniesienie!
-
-
Witam! Moja 146 1.9TD z 96 roku ostatnio spaliła mi 5,3 litra na setkę, fakt że po mieście nie jeździłem dużo ale też trasy nie robiłem- prędkośc pomiędzy 50- 90 km/h. Mam nadzieję że teraz będzie lepiej bo już przejechałem 840 km a jeszcze mi nie spaliła 43 litrów. Super oszczędne autko a dodam że właśnie na zegarku przeleciało 406 tysięcy:D. Pozdrawiam
-
vm 2,5
miałem to 2,5 vm i powiem krótko nigdy nie chce nawet widziec tego w oddali -----awaryjny -brak części - brak mechaników którzy sie wogule podejmują tematu 4 głowic ,,,,
-
przyjacielu, zrobiłem alfą 155 2,5 TD 70 000 km. Raczej mam ciężką nogę i spalanie średnio wynosi 8,5 l ON, żona na trasie zeszła do 6l, ja niedawno po wymianie wtryskiwacza sterującego i czyszczeniu wtrysków zrobiłem na trasie 500 km i spalanie wyszło 6,5 l. Chwilami i 180 się goniło..... Biorąc pod uwagę że vm to wynalazek jakich mało i samochód ma 250 000 przebiegu a do tego 16 lat to uważam że spalanie jest jak najbardziej w porządku. Pozdrawiam