Ciekaw jestem M@t czy w 159-tce która jest nafaszerowana elektroniką ,czujnikami etc. jest to możliwe bez skutków ubocznych .Pzdr
Końcówkę wewnątrz mam czarną. U mnie miałem początkowo problem z mocą, tzn bardzo ciężko wchodził na obroty, max 3tys, ciężko było ruszać.
Był to objaw przejsciowy. Słabł, słabł aż nie mogłem zapalić. Pierwsza myśl - kolektor. Został wymontowany, okazał się OK. Komp nie pokazywał żadnego błedu. W końcu pokazał "filtr cząstek stałych - palił się "check". Odkręcony został wydech i auto ożyło. W serwisie poradzili żeby wykręcić i spróbować przedmuchać powietrzem - zgłosić sie do nich, a oni wypalą go servisowo. Mój nic nie przepuszczał, zupełnie.
Miałem trochę szczęścia i kupiłem używkę (sprawną) no i...jest OK. Żadnych błędów. Jest power i znowu jestem szczęsliwym posiadaczem 159.
Trochę przy okazji się oczytałem i teraz wiem jak do tego nie dopuścić ponownie.
Jak coś służę pomocą.
---------- Post dodany o godzinie 21:45 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:43 ----------
Dodam tylko, że problem zacząłem opisywać w temacie o kolektorze ssącym
---------- Post dodany o godzinie 21:46 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:45 ----------
pomyliłem fora, oczywiście o DPFie
Jest to możliwe.
1. Można oszukać komputer podłączając do elektroniki emulator, a filtr wymontować ( do AR jeszcze nie znalazłem, ale np do Opli, VW, już są także kwestia czasu - ten sam diesel i rozwiązanie)
2. Można też zmienić oprogramowanie w "body komputerze" żeby filtra nie widział - a filtr usunąć - teoretycznie. Praktycznie - nie znalazłem konkretnego info czy ktoś to robi w AR.
A jak myślicie , czy bez problemu auto przejdzie badanie na toksyczność spalin podczas obowiązkowego przeglądu technicznego ???
Na razie nikt w PL DPF'a w fiatopodobnych nie usunal. Wszyscy gdybaja, ale nikt nie ma doswiadczenia i kazdy chetnie albo mniej chetnie auto by wzial do eksperymentow.
DPF to integralna czesc programu i trudno ja tak po prostu wyciac w porzadny sposob. Podejmowany w PL proby to druciarstwo, ktore zawsze generuje jakies bledy.
Juz uwazam prostszym sposobem, zamiast grzebania w programie, jest okreslenie parametrow pracy sond za i przed DPF'em i zrobienie emulatora i nazwyczajniejsze wyciecie mechaniczne filtra.
U mnie na szczescie ten problem nie istnieje, mialem Euro 4 z dwoma katami i Lambda, a teraz mam czysty przelot z nierdzewki od turbiny do konca i to jest to. Zmniejszony lag turbiny i mniejsze spalanie.
---------- Post dodany o godzinie 14:36 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:19 ----------
Czy widziales, zeby kiedykolwiek Diesla sprawdzali na analizatorze spalin przy okazji przegladu? Bo ja nigdy.
Z JTDM-em nie zdążyłem być na przeglądzie technicznym ,natomiast TS-a sprawdzali analizatorem spalin za każdym razem.
Spoko, czytam oba tematy więc nie ma problemu. Wiesz może o co chodzi z wypalaniem serwisowym? będę się przymierzał do czyszczenia DPF'a, a co do przedmuchiwania powietrzem DPF'a to brzmi dla mnie jak herezja.
M@t możesz wrzucić zdj swojej rury wydechowej ew. skomentować moją?
Jeżeli chodzi o przedmuchanie powietrzem, to chodziło o to żeby uzyskać wogóle jakiś przedmuch i dojechać do ASO. Mój był tak zapchany, że silnik tylko zapalał i od razu gasł. Prawdopodobnie przy takim stanie nie chce się już wypalać, a komputer wyrzuca błąd filtra cząstek stałych.
W serwisie mają możliwość wymusić na body-komputerze proces wypalania.
Czytałem na forum VECTRY że jest specjalny płyn, którym można filtr wypłukać. Nazywa się chyba ATLANTOL HDE.
Ciekawą sprawą jest to że nawet w ASO mówią że filtr przewidziany jest na 100 000 km.
---------- Post dodany o godzinie 21:59 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:58 ----------
Co do czyszczenia to teoretycznie tego filtra się nie czyści.
Trzeba tylko zwrócić uwagę na wypalanie.
No tak, pisząc o czyszczeniu miałem na myśli wypalanie ew. to co mi doradzą w serwisie. W niedzielę jadę w dłuższą trasę to spróbuję go przegonić tak jak piszą choć już raz próbowałem i niewiele to dało. Ile dałeś za używkę?