-
Widzę, że temat się trochę zmienił w przegląd lektur :D Mam podobny problem w swojej 166 co autor tematu z tym, że u mnie jak powoli wbiję bieg na trochę dłużej przetrzymanym sprzęgle to problem nie występuje. Jedynie przy normalnej zmianie biegu na 3 zawsze zgrzytnie. I pytanie do znawców tematu: Ile kosztuje konkretnie synchronizator 3 biegu w ASO (bo obstawiam że zamienników ni ma), jak przebiega wymiana i jakie są jej koszty? Ewentualnie czy ktoś z forumowiczów ma na stanie w pełni sprawną skrzynię bo od obcych trochę się obawiam kupić :P
-
Witam.
U mnie jest podobnie tyle ze w mniejszym stopniu.
Mam ogarniętego mechanika który Alfy ma w jednym palcu i jest pewny ze u mnie synchronizator 3 biegu daje znać o sobie.
Tak że ja obstawiam uszkodzenie tego elementu.
-
U mnie w sumie podobnie... Jaki jest koszt wymiany tego synchronizatora?
-
Dowiedziałem się, że jest nie do zdobycia poza ASO a tam kosztuje 504,30zł brutto!!! Nie mam pojęcia skąd ta cena zwłaszcza za taki prosty element. Być może zrobiony jest z pandy! Do tego dochodzi koszt robocizny zapewne drugie tyle i wymiana oleju. Zakładamy że zębatka jest cała bo jeśli nie to sama część kosztuje około 800zł. Jedyna słuszna opcja to kupić używaną skrzynię z pewnego źródła i zalać świeżym olejem.
-
O szlag... Za robociznę na pewno dużo by spec wziął, bo roboty dużo. Chyba faktycznie lepiej skrzynię wziąć, tylko trzeba mieć pewne źródło
-
Dokładnie. Tak że jakby ktoś z forumowiczów miał namiary na pewną skrzynkę 5 biegową do 166 2.0 TS 1999 155KM to chętnie przytulę :P
-
Regenerowałem u siebie ostatnio skrzynie, właśnie z powodu zgrzytającej trójki. Koszt - 450 zł z robotą i nowym synchronizatorem :) skrzynia jak nówka, firma www.4gear.pl/
-
Ja od 40tys z takim zgrzytem jezdze i zyje :D
-
no ja też jeżdżę od kilkunastu tysięcy z tym zgrzytem i żyję tylko czasem się zastanawiam czy się nie sypnie cała skrzynia od tego
-
Ja tam tak, ze zgrzyt wystepuje tylko jak zmieniam bieg przy 7000, nizej cisza