-
Panowie, a czy z ogrzewaniem w kabinie, ma coś wspólnego termostat? Który chyba mam też do wymiany, gdyż objawy opisane w internecie pasują do moich.
Samochód podczas postoju się nagrzewa (wzkaznik temperatury dochodzi do 90)
A podczas jazdy gwałtownie spada do zera :/
-
Ewidentnie termostat, układ chodzi cały czas na dużym obiegu.
-
A czy ma to coś wspólnego z brakiem ogrzewania ?
-
No ma :D ale czy z brakiem to nie do końca, bo silnik i tak łapie jakąś swoją temp. powinno lecieć ciepławe powietrze. A czy podczas postoju, gdy wskazówka dojdzie do 90 też masz brak ogrzewania ?
-
Też właśnie, i myślę tez na wymianą nagrzewnicy. A ponadto nic innego mi do głowy nie przychodzi. Podpowiecie mi jak mam sprawdzić węże od nagrzewnicy? To znaczy jak mam się do nich dostać, bo w sumie nie mam dużego pojęcia o mechanice samochodowej. Wszystko co wiem, to z internetu, i dopasowywuje swoje objawy do usterek poszczególnych elementów. Ewentualnie czy odpowietrzanie chłodnicy też jest zalecane, i jak to zrobić?
-
Ogólnie jeżeli jest zapowietrzony układ to przy zakręconym korku od zbiorniczka wyrównawczego i oczywiście odpalonym silniku gdzie wskazówka wejdzie w okolice 90 st (przy sprawnym termostacie musi wejść w duży obieg) w kabinie ustawiasz nawiew i temp. na maxa. Jak otworzysz maske to po lewej stronie w górnym rogu chłodnicy powinien być taki koreczek na płaski śrubokręt lub krzyżaka ten koreczek delikatnie odkręcaj (nie wykręć go do końca) tak oby uchodziło z niego powietrze wraz z płynem po jakimś czasie będzie ulatywał z niego sam płyn bez prychającego powietrza i po ok. 30 sek dokręcasz korek gasisz auto (czekasz aż ostygnie) i dolewasz ubytek płynu. Jeśli coś źle opisałem to proszę mnie poprawić.
-
A jak z lokalizacją wężyka?
-
Tu już mniej Ci pomogę, szukaj wężyków o mniejszym przekroju niż te od chłodnicy wchodzące w ścianę grodziową. O więcej szczegółów musisz pytać kolege Bladyy'ego lub innego forumowicza, który ogarnia temat z 2.4. Fajnie by było gdybyś jeszcze uzupełnił miejsce zamieszkania i poprosił może jakiegoś Alfisti z rejonu o pomoc jak nie daleko mieszka.
-
Akurat jestem z krakowa.
Aa nie ma ktos schematu obiegu powietrza? Latwiej by mi bylo znalezc powod awarii.
Nagrzewnica dziala. Weze znalezione -> ciepłe oby dwa. Od nagrzewnicy dokad dalej idzie powietrze?
-
No dalej to już chyba idzie na klapy ciepło/zimno. Sprawdzałeś czy nie spadły cięgna od sterowania ?