U mnie były zmiany po 5 tys., 10 tys. 20 tys., 30 tys. i 45 tys. Następna wymiana po 60 tys.
Printable View
U mnie były zmiany po 5 tys., 10 tys. 20 tys., 30 tys. i 45 tys. Następna wymiana po 60 tys.
Całkiem, całkiem ale ja bym się jednak trzymał 10kkm jak w instrukcji przy trudnych warunkach - szczególnie, że te silniki raczej oleju nie biorą (brak dolewek świeżego oleju). Niektórzy producenci oleju z założenia uznają, że olej w silniku TB pracuje w 'trudnych warunkach' i powinien być min. 2x częściej wymieniany niż w silnikach NA.
Instrukcja nigdzie nie wspomina o wymianie co 10 tys. km - jest tylko napisane: "W przypadku używania samochodu przeważnie w mieście lub przy przebiegu rocznym w kilometrach poniżej
10.000 km konieczna jest wymiana oleju silnikowego i filtra co 12 miesięcy.". Ja robię przebiegi około 20 tys. km rocznie, więc wymiana wypada co 9 miesięcy, a po mieście mam stosunkowo małe przebiegi (pewnie <20%).
Przy 20kkm na Selenii STAR PE C3 praktycznie nie ma ochrony antykwasowej TBN. Trudno powiedzieć o ile wcześniej się kończy bo to zależy też od ilości spalonej benzyny i trochę od jej jakości (poziomu siarki, który nadal na niektórych stacjach wg UOKiK bywa wyższy od norm EU 10ppm). Zakładając, że katalogowo Julka pali 6,4 L/100km benzyny 10ppm siary max i olej wtedy ma wystarczyć na 30kkm to kalkulując sam TBN używanie Dynamica lub jazda miejska skutkujące średnim spalaniem np. 10L/100km skraca interwał dostępności TBNu do 20kkm.. To tylko patrząc na sam TBN.
Ciekawostka wyszła mi kiedyś z analiz oleju pewnego t-diesela CR z DPF - wymiana co 15kkm nie zużywała TBNu do końca ani TAN (zakwaszenie/utlenienie) tego oleju też nie był ponad normę. Zużycie tego silnika było jednak min. o 50% wyższe po wymianie po 15kkm w porównaniu do sumy zużycia z dwóch wymian oleju i filtra oleju co 7,5kkm. Niestety nie udało mi się dotąd przetestować tego silnika wymieniając sam filtr oleju po 7,5kkm chociaż tak samo łatwo go wymienić jak w Julce - od góry. Znani mi właściciele tych aut stwierdziwszy niższe zużycie wymieniają 6L oleju i filtr co 7,5kkm.
Nasze TB MA to nie jest ciasnawy CRD, w którym poziom sadzy i zabrudzenia filtra oleju może być bardzo istotny dla tarcia/zużycia i przepływu oleju podczas zimnych rozruchów ale u nas całkiem możliwe jest zjawisko 'przypalania' oleju w turbinie i możliwe, że drugie 7,5-10kkm jeździmy na często otwartym by-passie czyli zanieczyszczonym oleju.
Wymiana oleju u nas to sporo pracy i wymaga demontażu osłony po silnikiem co DIY nie każdy da radę ale wymiana samego wkładu filtra i uszczelki gumowej na spokojnie na zimnym silniku zajmuje kilka minut (niedawno przetrenowałem montując filtr Sędziszowa na testy - bez wymiany oleju bo całkiem świeży) a podkładając szmatę w okolice chłodnicy oleju niczego nie zabrudzimy podczas wyjmowania (w obudowie filtra są resztki oleju a z wyjmowanego filtra kapie olej). Sam filtr kosztuje grosze - może warto więc sprawdzić czy to nie pomoże ograniczyć zużycia silnika/turbiny - zwłaszcza pamiętając o porwanych filtrach w śrubach turbo... :confused:
Odnosząc się do powyższych obliczeń - u mnie spalanie średnie 8.2 litra / 100km, czyli wychodzi 23 tys. km. Wymieniając co 15 tys. mam 35% zapasu :).
Jeśli paliwko tylko bezsiarkowe ;)
Zdaje się jedyne bezsiarkowe sprzedawali kiedyś na Statoil, ale już zaprzestali, jeśli się nie mylę... Zasadniczo w 95% przypadków leję Shell FuelSave.
Nie mam nic przeciwko Statoil i czasami u nich tankuję ale sama nazwa to nie wszystko bo ta benzyna po prostu spełniała normy, które musiała spełniać już od lat tj. max. 10ppm siary jak w normie EN 228 ;)
Specyfikacja Supremy 98 spełnia wymagania europejskiej normy EN 228 oraz jest zgodna z krajowymi standardami
W praktyce obecnie wygląda to mniej więcej tak: Raport UOKiK 2013 - nie jest tak źle z siarką ale skąd te 50% za dużo siary w Śremie albo Janowie Lubelskim? Kontrola obejmowała kilka-kilkanaście % stacji w poszczególnych województwach. Te przekroczenia poziomu siarki pokazują, że benzyna zasiarczona nadal do PL dociera... ;(
W 2012 UOKiK znalazł 8 stacji z zasiarczoną benzyną.
W trącając swoje 3 grosze benzynowe zauważyłem że Julka znakomicie przyswaja Pb98 z dodatkiem bioetanolu - takie mam na stacji przy supermarkecie w cenie zwykłej PB95 na stacjach markowych. Osiągi i spalanie jest o niebo lepsze niż na V-power shella
to "lepsze" spalanie można dwojako zrozumieć ;) Powiedz czy widzisz róznice miedzy 95 a 98 z tej samej stacji? Zakładam że zawartość bioetanolu mają taką na tym samym poziomie