ja %*&$&%le
zaczynam się poważnie zastanawiać nad tym prokuratorem
Printable View
ja %*&$&%le
zaczynam się poważnie zastanawiać nad tym prokuratorem
odświeżam temat. Kupiłem centralkę nr 60675876 - zamienna z moją wg EPERa.
Do momentu montażu sytuacja taka - centralka wymontowana, napinacz kierowcy wymieniony, niepodłączony; napinacz pasażera strzelony
Zamontowałem centralkę - kontrolka poduch dalej się świeci, a komputer nie chce się podłączyć. Mam wrażenie, żę alfa w ogóle nie widzi centralki, po wyłączeniu poduszki pasażera kluczykiem, nie pojawia się kontrolka pomarańczowa.
Wcześniej, przy uszkodzonej centralce, dało radę się do niej podłączyć po kilku próbach, a teraz nie bangla wcale. Sprawdzane na FES 2.5 i 3.6 na dwóch kompach.
Cóż tym razem może być przyczyną i jak rozwiązać problem? :blink:
Zakładam, że ustawienia portów, prędkości, etc. są prawidłowe.
Czasem FES ma problem z niektórymi centralkami, spróbuj innym programem - AlfaOBD lub AlfaDiag.
Jeżeli nie ruszy, to najlepiej na krótko to spiąć, ale wtedy musisz mieć złącze pod tą centralkę, bo na pająku słabo się to robi.
A czy proxy nie trzeba w tym wypadku robić?
Nie trzeba.
Wygląda mi na to , że ta centralka też uwalona jest.
W podłączaniu kompa nie ma żadnej filozofii. Proxy w 156 nie występuje.
Naszczęście z S3 mini
Ja opisze swój problem. U mnie padła również centralka. Kilka miesięcy zajęło mi szukanie i w końcu znalazłem. Na szczęście okazała się sprawna. Dodatkowo przeczyściłem kostkę tu obok poduszki kierownicy. Skasowałem błąd u znajomego i poszło. Błąd zgasł i już się nie zaświecił.
Co najważniejsze to znaleźć sprawną centralkę. Ludzie którzy rozbierają Alfy często-gęsto nawet nie wiedzą czy centralka jest sprawna i sprzedają jako sprawną. Najlepiej gdy sprzedawca ma zastrzeżone że jest możliwy wymiana na inną centrlakę lub zwrot kasy.
Ja za swoją zapłaciłem 50zł.
A gdzie kupiles bo ja szukam i nie moge znalesc ?
Wyklepane z dalekiej Galaktyki :-)
Ja znalazłem na tablicy.pl. Ale te przedmioty wystawił mi na allegro i kupiłem z allegro tak jakby. Dał mi gwarancję że jakby co to mogę mu odesłać spowrotem i zwróci mi kasę.
Razem z centralką brałem jeszcze linki do nawiewu. Za pobraniem mi wysłał.
To robiłem jakiś rok temu (bo już mnie denerwowała ta świecąca poducha) i centralki szukałem około 2 miesięcy bo chciałem żeby nr był ten sam. W końcu się udało i w dobrej cenie. Bo za centralki sobie życza od 30zł do nawet 200, także rozbieżność cenowa jest naprawdę spora.
Dodano po 3 minutes:
A tak nawiasem to wszystko wymontował mi z Alfy która stała u niego i rozbierał pod klienta i sprzedawał na części. Wiem bo wysyłał mi fotki prosto z Alfy.
Dzisiaj walczyłem z podłączeniem ale dalej się nie udało. Próbowałem EcuScanem, AlfaOBD i UniDiagiem. FES ma problemy, nie za każdym razem łączy z silnikiem, pozostałe w ogóle. Bezbłędnie działa tylko połączenie z ABS przez FES i AlfaOBD. Myślę, że zacznę od zmiany kabla...
A nie masz jakiegoś znajomego kumpla od poduszek?
Wiesz że kablem bez przełącznika na poduszki tego nie zrobisz?