Dla mnie też dzisiaj przysłali zaproszenie i nie wiem czy się w to bawić :confused:
Dla mnie też dzisiaj przysłali zaproszenie i nie wiem czy się w to bawić :confused:
Ja wyslalem brata moze sie zarazi;)
Jesli oczywiscie zadzwonia...
Do mnie zadzwonili. 18.10.2014 o 10.00 Alfa Romeo Kielce jest czas jazdy. Zobaczymy jakie wrażenia będą po.
a jezdzil ktos tez z tylu na kanapie?? moim zdaniem najwiekszy minus Julki to wyciszenie oraz praca tylnego zawieszenia...na alu 16tkach na nierownosciach slychac go wyraznie, przy predkosciach rzedu 140-160 szumy nie pozwalaja swobodnie rozmawiac z kierowca. Silnik 1,4 tb Mair 170km przebieg 36tys... takie moje pewnie subiektywne odczucia...
U mnie akcja pt. "jazda próbna" przebiegła bardzo sprawnie. Wypełniłem formularz, jeszcze tego samego dnia dzwonił FAP, bodajże na drugi dzień dzwonił dealer. Właśnie jestem po jeździe :)
Nie będę oceniał podejścia do klienta, to zupełnie osobny temat - skupię się na samej Julce.
Jechałem wersją 1.4MA 170KM z TCT, distinctive. Po kolei:
- wnętrze w miarę obszerne z przodu, nie było mi ciasno, z tyłu oczywiście gorzej, ale tragedii nie ma
- kierownica przyjemna w dotyku, materiały OK
- pozycja za kierownicą w pełni "ustawialna", można bez problemu dopasować do siebie
A teraz sama jazda:
- skrzynia TCT to chyba najlepszy element tego samochodu - 6 biegów, płynne działanie, tryb manualny, w zasadzie wszystko czego można chcieć
- silnik... no cóż, w sumie rozczarował mnie silnik, tzn. jego moc i moment - przy tych wartościach które są w danych technicznych i wadze auta powinno to IMO lepiej się odpychać, czuć niestety lekkie zmulenie na dole (turbodziura?), no i.. on w ogóle nie brzmi :(
ja wiem, że porównanie do 3.0V6 którym się odpycham na co dzień jest trochę bez sensu, ale wychodzi na to, że zadowolony byłbym dopiero z QV ;)
- zawieszenie nieco twarde, ale w sumie przyjemnie sprężyste, dobrze trzyma drogi, ciche - ogólnie spory plus
- wyciszenie całego auta IMO dobre/bdb, nie czuje się prędkości
- sterowanie biegami z kierownicy fajne, ale... w sumie biorąc pod uwagę, że silnik nie brzmi to wcale nie odczuwałem potrzeby wachlowania tymi łopatkami
- układ kierowniczy.. nie wiem jak to wypada na tle klasy, ale oceniam go średnio - zdecydowanie wolę mój
- hamulec - to samo co powyżej, niby wszystko OK, ale po przesiadce do 166 nagle okazuje się, że można go dawkować i czuć o wiele lepiej
- system DNA - bardzo fajna sprawa, tryb "normal" idealny do miasta, "dynamic" do szybkiej jazdy
Inne drobiazgi:
+ za normalny ręczny bez głupich przycisków
- za zwykłą stacyjkę, w aucie za taką kasę przyjąłbym przycisk do odpalania
+ za brak start/stop ;)
Celem jazdy było sprawdzenie, czy mógłbym się przesiąść do kompakta i czy Julka jest fajna. Jak wypada w zestawieniu ze stara, 12-letnią 166 i jakie auto można dziś dostać za 100tys zł. Hmmm... W sumie mógłbym się przesiąść do kompakta, ale niestety chyba pozostają mi hot-hatche, albo kompromis co do silnika. Julka jest fajna, ale szczerze - myślałem że fajniejsza ;)
Jeśli chodzi o zestawienie ze starą 166, to Julka nie ma podejścia :D
Siła nabywcza 100tys zł... biorąc pod uwagę, że to naprawdę full kasy, to spodziewałem się auta, z którego wysiadając powiem WOW, to jest to! A tu... wsiadam do mojej 166 wartej 10-20tys (zależnie czy wycenia rynek, czy ja) i stwierdzam: to jest to! :)
1. QV brzmi jeszcze gorzej (nie wiem, jak MY2014, ale w starszych słabiutko).
2. Mi się podoba "analogowa" stacyjka.
3. S&S na pewno jest, może miałeś wyłączony.
4. Hamulce - miałeś zwykłe, czy Brembo?
1. Nowa ma silnik z aluminiowym blokiem i nieco zmienionym dolotem (jak w 4C) i niby lepszy wydech - ale jak to na żywo brzmi, to nie wiem...
3. http://www.alfaromeopress.pl/downloa...tta_cennik.pdf - jak wcześniej S&S nie ma tylko w TBi. Jak zwykle sprzedawcy wiedza level expert :D.
4. No właśnie, ja mam Brembo :).
Dobre :D
Fakt, że nie włączył mi się nigdzie, a nie wyłączyłem go, bo jak chciałem i pytałem gdzie, to mi Sprzedawca powiedział, że nie ma. Pytanie jak to działa z TCT, tzn. jak system wie kiedy włączyć/wyłączyć silnik? Ja jechałem albo na D, albo na manualu...
A z Brembo duża różnica jest? W sensie porównywałeś zwykłe do Brembo?