-
Skoro jest po podkręceniu i przerywa na biegach 3+, przy których potrzebuje najwięcej ropy, by się rozbujać, to może wina jest w zbyt niskim ciśnieniu na listwie, uszkodzonej pompie lub w przytkanym filtrze paliwa. Oczywiście, jeśli faktycznie nie kopci, co wydaje mi się dziwne, zwłaszcza, że był uszkodzony wtrysk.
-
Ja stawiam EGR :)
Ogólnie jest to do zdiagnozowania bez zaglądania tam.
-
Alfa puszcza lekkiego dymka, znikome ilości i to też przy konkretnym depnięciu, jest tak odkąd mam zmienioną mapę - tuner twierdzi, że to wina małego Intercoolera dlatego też zostawiliśmy jak jest, bo moc zadowalająca i kopcenie również. Co do wtrysku, to jednak faktycznie coś z nim było nie tak, było słuchać stukanie. Do tego mechanik pokazał mi, że faktycznie przy dotyku tego wtryskiwacza podczas pracującego silnika było czuć jakby mielenie w środku, gdzie w pozostałych lekkie wibracje.
@maly_777 w jaki sposób zdiagnozować EGR? Faktycznie tą blaszką? Z tego co słyszałem to w 16v wywali błąd i wpadnie w tryb awaryjny. Chyba, że blaszka z dziurkami załatwi sprawę.
Szczerze mówiąc to też trochę myślałem o tym ciśnieniu na listwie, ale ponoć w tym przypadku Alfa by miała ciągle problem z odpalaniem, natomiast ona ma tylko po dłuższym postoju (1-2 dni), po kilku godzinach stania odpala od "strzała".
-
Albo włożyć blaszkę na próbę i nie przejmować się błędem (a później wyciągnąć lub wyłączyć programowo).
Ew. czy przy pełnym bucie (gaz w podłogę) czuć dławienie się? Czy tylko podczas spokojnej-normalnej jeździe?
-
Przy pełnym bucie, przy spokojnej jeździe nic nie czuć ;)
-
A klapy wirowe posiadasz??
-
Niet, zaglądałem swojego czasu do silnika ale nigdzie ich nie widać - chyba, że źle pacze. Ponoć, że w 147 FL 1.9 JTDm 16v 150KM nie ma. Rocznik 2006.
-
No ja mam ten sam silnik i rocznik i klapy "były".
-
Kolektor faktycznie plastikowy. W którym miejscu one dokładniej są na tym kolektorze, a raczej ta listwa? Bo albo jej nie ma, albo ja jestem ślepy, ewentualnie jest jakoś schowana ;).
-
Jak odkręcisz obudowę silnika to powinieneś widzieć klapy, pręt sterujący z przodu kolektora. A ja mam metalowy kolektor.