Zmieniałeś opony tył/przód? Najprościej wrzucić inny komplet na przednią oś ;)
Printable View
Zmieniałeś opony tył/przód? Najprościej wrzucić inny komplet na przednią oś ;)
nie zmieniałem, dzisiaj znowu badałem zjawisko :D i znowu zmieniłem teorie to chyba będzie jednak dwumas/sprzęgło/wysprzeglik , bo na zimnym nie występuje , dopiero po jeździe w mieście z korkami, światłami daje efekt jakby coś się przegrzewało i wtedy dopiero występują te drgania, jak sobie pomyślałem to faktycznie nigdy na zimnym tego nie zauważyłem, zmieniam tylko dwumas może teraz sprzęgło nie daje rady albo sam dwumas jest wadliwy, ale na wszelki wypadek pojadę sprawdzić te opony
a może ma cos wspólnego z tymi stukami przy zmianie biegów i puszczeniu gazu z którymi walczę, bo te stuki również wydaje mi się że się pogłębiają w mieście , a może sprzęgło/wysprzęglik jest odpowiedzialne zarówno za te stuki i wibracje, to by były jaja
jeszcze ciekawostka, dwa tygodnie temu zamówiłem we włoszech kielich prawej półosi, do tej pory nie doszedł, włoch wysłał pocztą, podał mi nr przesyłki która 14.08 opuściła mediolan i słuch po niej zaginął, coraz bardziej jest przekonany że jakaś klątwa wisi nad moją alfiną lol
Proponuję świetny artykulik na temat dwumasy !!!! Jak jeździć jak samemu sprawdzić stan tego elementu !
http://www.magazynauto.pl/porady/eks...487094,nPack,1
Faktycznie przydatny artykuł polecam!
wyszło że jakiś wyciek oleju przy kole pasowym i koło do wyrzucenia, bo guma się "rozpuściła" teraz pytanko czy to może być powód wibracji ? tylko że musiałby być duży zbieg okoliczności po wibracje pojawiły się po zmianie dwumasy, poduszek, półosi
A jaki przebieg miało to koło?
ciężko stwierdzić lol
ale rozpuściła się ta guma ponoć z powodu oleju nie starości czy przebiegu
koło wymienione, wibracje na 1,2 i 3 biegu podczas przyspieszania oczywiście pozostały...
ale tak jak pisałem nie są to wibracje że aż zęby trzęsą, tylko takie delikatne, pasażerowie ich nie czują
chyba włożę moją starą półoś na próbę, mechanik na mnie jak na wariata już patrzy lol
z drugiej strony wydaje mi się że znikły wibracje przy wyższych obrotach i takie "mrowienie" podczas jednostajnej jazdy
a u mnie problem tych drgań nie rozwiązany, opony zimowe nic nie zmieniły więc to nie one
od początku: drgania najbardziej czuć na 1 i 2 biegu podczas przyspieszania, obroty 1300-2000
wydaje mi się że przyspieszanie na skręconych kołach pogłębia te drgania i czuć wtedy też na kierownicy, przy jeździe prosto nie czuć zbytnio na kierownicy czy pedałach tylko jakby na całej budzie,
nieraz jest taki efekt, oprócz drgań, jakby buda się telepała na boki, jakby koła były w kształcie jaja
ostatnio doszło tez takie drgania budy przy hamowaniu, chyba nie umiem hamować bo to samo miałem w alfie 166, tam wymieniłem tarcze i klocki i na kilka tysięcy był spokój ale potem znowu lol, ale przed alfami w innych markach tego nie miałem
i tak jak pisałem dużo rzeczy wymieniałem za jednym razem ( dwumas nówka sachs, maglownica regenerowana,. 3 dolne poduszki silnika i skrzyni nówki, lewa półoś używka, wymiana tulei w wahaczach dolnych, klocki hamulcowe przód)
po wymianie tych rzeczy pojawiły się te drgania,
czytając w necie to takie drgania może powodować zarówno dwumas, poduszki, półoś , maglownica
więc musiałbym po kolei wkładać z powrotem...
a jesteś pewny że przeguby wewnętrzne są wporządku ? może jak lewy wymieniałeś to sprawdz prawy dla wszystkiego ? Z regóły te drgania podczas przyśpieszania delikatnego powodowane są luzami w tych przegubach albo brakiem w nich smaru . Przy hamowaniu to raczej tarcze mogłyby być powodem wibracji na kierownicy ale nie budy całej . JA u siebie przerabiałem temat półosi przedniej bo miałem delikatne wibracje na 3 biegu , jeden mechanik że do wymiany , drugi też a trzeci ponownie zdjął opaskę i smar uzupełnił i juz spokój . Zastanawia mnie tylko to że na lewej nie mam żadnego luzu a na prawej delikatny jest . Ty kiedyś pisałeś że masz luzy tak ?
prawa półoś została stara na której się nic nie działo
pewnie najtaniej byłoby zacząć od wymiany lewej półosi na tą starą