-
Wydaje mi się, że jak zrobiłeś osiowanie to możliwe, że komputer wykrył to co znalazł a tego czego nie znalazł to możliwe, że nie będzie pokazywał, że mu brakuje z tond brak migającego licznika przebiegu. Sprawa modułu jest trochę mniej prawdopodobna bo pamiętam że jak odłączyłem prawe drzwi (na tej kostce, o której mówiłem) to nie działały tylko te drzwi a lewe działały. Wiec są 2 moduły. Małe prawdopodobieństwo aby 2 się uszkodziły. Poszukaj w logach FES-a tych błędów to może coś uda się z nich wywnioskować.
Dodano po 18 minutes:
Bezpiecznik też na pewno nie bo na jednym bezpieczniku są prawe drzwi (moduł) i zapłon. Auto odpala wiec to nie to.
-
Sorry za off top, ale 'nie wytrzymie':
"z tond" ?????????????????????????? A nie przypadkiem "stąd" ? :)
Rekord świata :)
-
Sory... Panie Miodek :P Piszę z telefonu robiąc jeszcze kilka innych rzeczy jednocześnie.
-
Spokojnie chlopaki :) bledy sie zdarzaja ;) szczegolnie w tekstach na szybko:) jeszcze co zauwazylem nie swieci lampka pod drzwiami ani oswietlenie przyciskow... hmmm kurde zastanawia mnie czy jest jakis przekaznik na drzwi czy cos takiego? Musze sprawdzic to co mowisz Marcinie. Swoja droga dobra uwaga auto odpala zaplon jest a to wszystko pod jeden bezpiecznik podpiete. Napewno przekaznik jest sam od odpalania to mozliwe zeby byl drugi do samych drzwi? Jednak trochę pradu to wpiernicza bo i szyby zamek. O wlasnie apropo. Glosnik dziala i w jednych i drugich wiec kable? Czy modul?
-
No to kto mi powie co to jest ten śmieszny błąd U1602 ? dodam że połączenia nie ma na drzwiach przednich bo nie działają szyby zamek lampki dioda i lusterka. Głośniki działają. drzwi kierowcy i pasażera. Oznacza to walnięty moduł/y ?
-
Loco145 tu masz parę informacji wraz z krokami do wykonania, może pomoże : http://www.forum.alfaholicy.org/159_...can_u1601.html
Generalnie niby błąd U1601 odpowiada za komunikację z CANem, więc kto wie czy ten uwalony moduł u Ciebie nie powodje takiego efektu.
-
Jaki jest opis tego błędu w MES?
U mnie czasem pojawia się też U16XX i jest związany z odłączonym silnikiem podnośnika szyby (licznik czasem miga - prawdopodobnie przez to). Niekoniecznie musi to być awaria jakiegoś modułu. Ja bym poprzeglądał dokładnie okablowanie. Ew. konsola w drzwiach kierowcy wymaga przeczyszczenia albo wymiany - ciekawostka, kiedyś przemknęło mi w ePerze w ASO cena nowej konsoli - ok. 500 zł :D
-
Może rzeczywiście konsola w drzwiach kierowcy jest uszkodzona. Ma ona bezpośredni wpływ na drzwi kierowcy i pasażera (szyby i lusterka) . Można ja bardzo łatwo uszkodzić przez zalanie np na myjni podczas prania tapicerki lub deszczu. Spróbuj dobrze docisnąć kostkę pod konsolą. Próbowałeś jeszcze raz robić osiowanie proxy? Kiedyś ktoś pisał, że po osiowaniu przestał mu działać moduł, który przed osiowaniem działał. Nie pamiętam jak to się skończyło. Jeżeli piszesz, że znasz temat osiowania to poodciskaj dobrze wszystkie kostki, o których pisałem i zrób osiowanie jeszcze raz. Może pomoże.
-
Rozumiem ze chodzi chodziło wqm po prostu o panel sterowania szybami i lusterkami:) hmmmm nie widze ubytkow na zewnatrz chyba ze gdzies w srodku sie tam cos rozpadlo... mam jednak pewna uwage apropo tego co mowicie na temat tych przelacznikow. W 159 girgio (od teraz tak bede mowil na "byla" alfe:) ) deszcz zalal mi przyciski a mimo tego nadal dzialaly i nic sie nie dzialo z przelaczniakami. Dlatego mam pewne watpliwosci Apropo tego co mowicie o tych przelacznikach. Ja sprawdzalem i nic tam nie widzialem dziwnego nawet styki wygladaja na dobre ani nie obrosniete niczym ani nic:) stad moja uwaga:) ale byc moze nie wiem:) help me:( bo naprawde nie wiem juz gdzie szukac. Na forum czeskich gdzie mam znajomych nikt nie wie o co moze chodzic a tym bardziej u nas na fiacie czy lancii nikt nie mial takich jaj jak ja:(
P.s.
Sorki za bledy ale grill z okazji zakupu nowej alfy trwa:D (mimo ze od tygodnia juz stoi to pierwsza moja wolna sobota :) ) zapraszam was moi drodzy :D gdyby tylko ktos mial ochote przyjechac na czeska granice:D
-
a inna sprawa jeszcze :) kurde kupiłem zarowki ledowe H1 z myślą o światełach dziennych :) przekaźnik 2 kierunkowy kosztuje całe 7 zł więc tanim kosztem można by zrobić dzienne światła. Pytanie tylko czy h1 led w przeciwmgłowych nie będzie wywoływał błędu na tablicy ??
Co do Can to głupie jest to troche. W podsufitke i tak włoże te ledy co mam bo naprawde spoko to wyglądało. A delikatne jarzenie się żarówki nie było uciążliwe więc jest na +. Najgorzej mnie wku***** że z tyłu te lampki mi nie świecą :/ Nie mam tej lampki na środku bo mam wersję z szyberdachem i te lampki sa po bokach. ale cholera dlaczego nie działają ? żarówki nowe o one dalej nic:/ czy steruje tym moduł komfortu czy drzwi od kierowcy ? ktoś wie coś ?
Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...#ixzz3CzMY3DcC