jutro kontrolka przestanie sie swiecic, zostawilem samochod u fachowca i ma wywalic DPF-a, powiedzialem mu zeby zobaczyl tez klapy wirowe i jesli sa to niech je wywali ale on mowil ze wydaje mu sie ze kolektor jest bez klap, czy to mozliwe??
Printable View
jutro kontrolka przestanie sie swiecic, zostawilem samochod u fachowca i ma wywalic DPF-a, powiedzialem mu zeby zobaczyl tez klapy wirowe i jesli sa to niech je wywali ale on mowil ze wydaje mu sie ze kolektor jest bez klap, czy to mozliwe??
A może to nie była kontrolka na desce tylko komunikat na ekranie między zegarami?
tak komunikat, change engine oil i znaczek kolo licznika kilometrow
kolektor sprawdzony i jednak sa klapy, powiedzialem zeby wywalil, mozecie mi powiedzic jak auto zachowuje sie bez klap??
Dobrze. Teoretycznie taka operacja powinna osłabić moment napędowy, ale w praktyce to niewyczuwalne. W sumie po zlikwidowaniu nieszczelności kolektora może być tylko lepiej.
Zawsze można sobie podnieść trochę Nm u tunera.
Wywalałem je kilka dni temu i na pewno nie jest gorzej. Tzn jest lepiej, ale jak pisalem w innym wątku, poprawa na lepsze może być dzięki wyczyszczeniu kolektora ssącego. Dlatego żeby teraz zachować jego czystość, a co za tym idzie przepustowość/wydajność, myślę teraz nad odmą, aby niepotrzebnie nie "zasilała" mi dolotu oparami oleju.
Jeśli chcesz mieć czysty dolot, zaślep EGR.
o EGR nawet nie wspominałem, bo to oczywiste że się je zaślepia i wyłącza w ECU. Więc prawdę powiedziawszy zapomniałem o tym, że kiedyś miałem ten wynalazek funkcjonujący.
egr-a narazie nie zaslepialem bo byl wymieniony na nowy w tamtym roku i troche szkoda ale chyba bez klap i dpf-a autko troche mniej pali